Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha meg akarod valósítani a legfontosabbat, akkor határozd meg, mi az!

2018. december 19. 03:00 - K. Juc

„Megválaszthatjuk, hogy milyen hangokra hallgatunk. Megválaszthatjuk azt is, hogy milyen ízű ételt eszünk. Ugyanígy kellene választanunk azt is, hogy a jót követjük. De először is magunknak kell meghatároznunk, hogy mi az." (Jób 34:3-4). 

road-expressions-1-1200x330.jpg

Érezted már azt, hogy nincs elég órája a napnak, hogy mindent befejezz, és még alvásra is jusson idő?

Ha meg akarod valósítani a legfontosabbat, akkor meg kell határoznod, hogy mi a legfontosabb!

Ne mondogasd folyton, hogy „Nem tudok mindent megcsinálni!". Inkább vedd észre, hogy nem is éri meg minden az erőfeszítést. Nem tudsz mindennek a végére jutni, mert Isten nem is várja el, hogy mindent végigcsinálj.

Ahhoz hogy meg tudd határozni, hogy mi az, ami igazán fontos, tudnod kell, hogy mi számít a leginkább, és mi az, ami egyáltalán nem. Tudnod kell, hogy mi számít igazán, ami hosszú távon is megmarad, és mi nem. A legtöbb tevékenységnek, amivel az idődet töltöd, semmilyen hatása nem lesz egy év távlatából – tíz vagy ötven év, és az örökkévalóság szempontjából pedig főleg nem. Úgyhogy tudnod kell, hogy számodra mi a legértékesebb és meg kell határoznod, hogy mi fontos, és mi nem.

Jób 34. fejezetének 3-4. verse szerint: „Megválaszthatjuk, hogy milyen hangokra hallgatunk. Megválaszthatjuk azt is, hogy milyen ízű ételt eszünk. Ugyanígy kellene választanunk azt is, hogy a jót követjük. De először is magunknak kell meghatároznunk, hogy mi az." (TLB-fordítás) Számomra hihetetlen, hogy vannak, akik ezt soha nem teszik meg. Úgy élik az életüket, hogy soha nem szánnak időt rá, hogy meghatározzák (szó szerint, hogy leüljenek és leírják az értékeiket), mi számít a leginkább? Soha nem mondták még ki, hogy: „Ez jó, ez pedig rossz. Ezt szeretném az élettől, ezt pedig nem."

De miért jó ezeket leírni? Dawson Trotman evangélista gyakran mondta, hogy „a gondolatok maguktól kigabalyodnak, amikor áthaladnak az ajkainkon és az ujjunk hegyén." Másként fogalmazva: ha le tudod írni, és ha ki tudod mondani, akkor egyértelművé válik. Ha még soha nem írtad le, hogy mi a fontos számodra, akkor ez még mindig zavaros az elmédben. Meg kell határoznod, hogy mi a jó. Egyértelműnek kell, hogy legyen, hogy mi számít a legjobban!

Ha úgy élsz, hogy még nem határoztad meg, hogy mit szeretnél az élettől, akkor állandó döntésképtelenségben leszel. Ez azért van, mert nem tudod megtenni a jót, amíg meg nem határozod, hogy mi az. Nem tudod megtenni a fontos dolgokat, amíg nem döntöd el, hogy számodra mi a fontos. Nem tudsz azzal foglalkozni, amivel szeretnél, amíg nem tudod, hogy mi az.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen tevékenységek vesznek el sok időt  annak ellenére, hogy nem olyan fontosak, mint valami más, amire valahogy sosem jut időd?
  • Hogyan döntöd el, hogy az örökkévalóság fényében, minek van értéke?
  • Mi a legfontosabb a számodra? Szánj rá ma egy kis időt, hogy leülj és leírd az értékeidet, és azokat a dolgokat, amelyek fontosak a számodra!

"(Daily Hopy by Rick Warren, 2018.12.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása