Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amit csinálsz, az a legjobb felhasználása az életednek?

2023. szeptember 07. 03:00 - papk

  

time-3216244_640.jpg"Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata."

Efézus 5,15-17 

 Ha hatást akarsz gyakorolni az életedre, akkor irányítanod kell az idődet. Az időd az életed. Ha nem tanulod meg kezelni az idődet, akkor korlátozni fogod az életed örökségét.

Az Efézus 5,15-17 azt mondja: "Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.".

Mindannyiunknak ugyanannyi időnk van minden héten: 168 óra. Az számít, hogy mit teszel vele! Ha elpazarlod az idődet, akkor az életedet pazarolod, mert az időd az életed. Meg kell állnod, és meg kell kérdezned: "Ez a legjobb felhasználása az időmnek? Ez a legjobb felhasználása az életemnek?"

Nincs időd mindenre. De a jó hír az, hogy Isten nem várja el, hogy mindent megtegyél. Ne érezd tehát bűntudatod emiatt! Eleve csak néhány dolog van, amit érdemes megtenni.

A hatékony emberek rájönnek, hogy mi a lényeges és mi a jelentéktelen az életben, és több időt töltenek a lényeges dolgokkal, és kevesebbet a jelentéktelenekkel. Nem tudsz megszüntetni mindent, ami triviális az életedben, de csökkentheted.

Ez talán egyszerűen hangzik, de gyakran nehéz választani aközött, hogy mi a legjobb az életednek és mi a legkönnyebb az életednek - különösen, ha fáradt vagy. Amikor fáradt vagy, nem akarod a legjobbat tenni. Azt akarod tenni, ami könnyű. Ezért, ha tényleg akarsz valamit kezdeni az életeddel, meg kell tanulnod pihenni. Ha nem vagy kipihent, nem lesz elég szellemi, érzelmi és fizikai erőd ahhoz, hogy azt mondd: "A legkönnyebb helyett a helyes dolgot fogom tenni".

Ne pazarold el az életed. Ne elégedj meg a második legjobbal. Ne csak létezve éld le az életed. Nem arra teremtettünk, hogy csak tengődj. Isten küldetésre és célra teremtett téged. Ez azzal kezdődik, hogy megkérdezed: "Amit csinálok, az a legjobb felhasználása az életemnek?".

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely dolgok veszik el a legtöbb idődet?
  • Mennyire segítenek ezek a dolgok abban, hogy beteljesítsd a küldetésed?
  • Mit tudnál változtatni a napirendeden és a prioritásaidon, hogy több pihenést kapj?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása