Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten szeretet-definíciójának megértése

2020. március 08. 03:00 - gabormel

20200308.jpg

„A szeretet azt jelenti, hogy Isten parancsai szerint cselekszünk” (2Jn 1,6 NLT fordítás).

Ha egy egész áhítat sorozatot készítünk a szeretetről – és ennél is fontosabb, ha a Biblia azt mondja, hogy ennek központi szerepet kell játszania az életünkben –, szánjunk néhány percet arra, hogy átgondoljuk, mi is a szeretet valójában.

1. A Biblia szerint a szeretet parancs.

Isten azt parancsolja, hogy szeressük egymást: „A szeretet azt jelenti, hogy Isten parancsai szerint cselekszünk” (2Jn 1,6 NLT fordítás).

Nem mindig tudod kontrollálni az érzelmeket, és Isten soha nem adna parancsot olyan dolog megtételére, amelynek megvalósításához nem kapnál erőt és képességet. Ez azt jelenti, hogy a szeretet nem egy érzés. Képzeld el, hogy meglátsz egy síró és zaklatott kisgyermeket, és ezt mondod: „Megparancsolom, hogy légy boldog, és hagyd abba a sírást!” Csak úgy nem adhatsz parancsot valakinek, hogy érezzen bizonyos módon.

2. A Biblia szerint a szeretet választás.

A Biblia azt mondja Pál első levele a korintusiakhoz 14. fejezetének 1. versében: „Törekedjetek a szeretetre, mintha az életetek ettől függne – mivel így van” (The Message fordítás). Ha valamit követsz, az azt jelenti, hogy döntést hoztál. A szeretet is egy döntés. Mi döntjük el, hogy szeretünk-e vagy sem.

Nem tudom megmondani, hogy hányszor próbálták meg férfiak és nők megindokolni a különválásukat ezt mondván: „Én csak nem szeretem már többé a házastársamat” – mintha ez teljesen kikerült volna az irányításuk alól. De szeretet által cselekedni akkor, mikor a legkevésbé érzed azt, valójában egy magasabb szintű szeretet, mint amit érzel. Egy dolog szeretni, mikor a virágok virágoznak, azonban a szeretet igazi próbája télen van, amikor nem alakulnak jól a dolgok az életedben. A szeretetet választod annak ellenére, hogy hogyan érzel, és megadod másoknak azt, amire szükségük van, nem pedig azt, amit megérdemelnek. Azt választod, hogy szeretsz másokat, ahogyan Isten szeret minket.

3. A Biblia szerint a szeretet egy magatartás.

A szeretet egy olyan valami, amit cselekszel. A Biblia azt mondja: „Ne szeressük az embereket szóval, szeressük őket igazán, és mutassuk meg tetteinkkel!” (1Jn 3,18 TLB fordítás).

Isten minden nap lehetőséget ad a szeretetünk kimutatására. A probléma az, hogy legtöbbször túl elfoglaltak vagyunk. Hányszor gondoltuk ezt: „Fel kellene hívnom... Ösztönöznöm kell azt az embert a munkára... Segítenem kell a szomszédomnak”, de aztán mégis elszalasztod a lehetőséget, mivel valami más közbejött. A szeretet kihasználja a lehetőségeket, hogy másokat szolgáljon.

4. A Biblia szerint a szeretet elkötelezettség.

A Biblia azt mondja a János első levele 4. fejezetének a 16. versében: „Az Isten szeretet. Ha továbbra is kitartunk a szeretetben, szívünkben egyek maradunk Istennel, és ő is egy lesz velünk” (CEV fordítás). Istennel való kapcsolatunkat nagyban befolyásolja más emberekkel fennálló kapcsolatunk. Ha elkötelezettek vagyunk a szeretet iránt, akkor szívünkben egyek maradunk Istennel, és ő egy marad velünk – mivel Isten a szeretet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten szeretetének milyen tulajdonságait tudod alkalmazni a kapcsolataidra?
  • „Nem mindig tudod kontrollálni az érzelmeket, és Isten soha nem adna parancsot olyan dolog megtételére, amelynek megvalósításához nem kapnál erőt és képességet.” Ez az igazság hogyan ösztönöz, amikor problémás embereket próbálsz szeretni vagy életed nehéz időszakában vagy?
  • Mit jelent az, hogy szívünkben egyek vagyunk Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása