Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Aki ízlelgeti a bűnt, horogra akad

2020. október 22. 03:00 - Tomes Lívia

hal.jpg

„A kísértés saját vágyainkból származik, ami csábít és elhurcol minket” (Jak 1,14 NLT fordítás).

Apám számára minden nap, amely horgászat nélkül telt el, elvesztegetett nap volt. Mindig úgy rendezte, hogy mindegy, mi történik, naponta legalább 30 percet horgásszon. Ahogy néztem apámat, hogy fogja a halakat egymás után – miközben én semmit sem fogtam –, nagyon gyorsan megtanultam, hogy üres horogra egyetlen hal sem harap. Nemcsak be kell dobni a horgot a vízbe, és várni, hogy kifogjuk a halat. Csalit kell a horogra tenni, és egy jó halász tudja, hogy különböző hal különböző csalit szeret.

Csakúgy, mint egy halász, aki tudja, milyen csali kell a különféle halakhoz, a Sátán is tudja, hogyan csaljon meg téged. Ismeri kedvenc ízeidet, és hogy mi vonzza a figyelmedet. Pontosan tudja, hol van a gyenge pontod – az a kielégítetlen érzelmi igény, az üres tartály, az a mély vágy.

Ezért nagyon oda kell figyelned, hogy min gondolkodsz. A horog a bűn, de a csali hazugság, és a Sátán azt akarja, hogy hidd el, mert tudja, hogy kiszolgáltatott vagy. Ha ezt megteszed, akkor jobban fogod érezni magad. Ha ezt megteszed, meg fog térülni. Ha ezt megteszed, minden rendben lesz.

Még akkor is folytathatod a falatozást, ha tudod, hogy a csali alatt horog van. Miért? Mert megveszel bármilyen hazugságot, amivel a Sátán etet. Ha azt gondolod, hogy folytatod az ízlelgetést anélkül, hogy horogra akadnál, akkor becsapod magad. Az az elképzelés, hogy ebben te nem sérülsz meg, az a Sátán másik hazugsága.

Az egyik leggyakoribb hazugsága az, hogy valahányszor kísértésbe esel, azt valami rajtad kívül lévő dolog okozza. De az igazi probléma nem kívül van.

„A kísértés saját vágyainkból származik, ami csábít és elhurcol minket” (Jak 1,14 NLT fordítás).

A kísértés belső vágyainkkal kezdődik: azokkal a sebezhető helyekkel, amelyeket Sátán csaliként használ. Ezek a vágyak bűnös cselekedetekhez, és ezek a cselekedetek halálhoz vezetnek. Amit gondolsz, meghatározza, mit érzel, és amit érzel, meghatározza, hogyan viselkedsz.

Ne váljon szokásoddá a körülményeid hibáztatása! Ha kísértésben vagy, azt gondolhatod, hogy nem segíthetsz rajta. Pedig segíthetsz rajta! Ez a gondolkodásod megváltoztatásával kezdődik.

Amikor kísértésbe esel, állj meg és tedd fel ezt a kérdést: „Milyen hazugságot hiszek el?”

Ezután cseréld le ezt Isten igazságára. Ez mindig az életre fog vezetni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hazugságokat ismer a Sátán, amivel kiszolgáltatottá tesz?
  • Mikor volt az, amikor azt hitted, hogy uralkodni tudsz magadon, amikor a csábítás „rágcsálgatott”? Mi volt az eredménye?
  • Hogyan emlékezteted magad Isten igazságára, amikor kísértésben vagy?

Isten szeret téged, mindegy mit tettél

Mivel emberek vagyunk, ki vagyunk téve a Sátán csalijának, és többször is horogra akadunk, mint amennyiszer meg tudnánk számolni. De nem számít, mit tettél, vagy hol jártál, van egy számodra készített hely Isten örök családjában, ami rád vár. A meghívás nyitva áll. Csak higgy, és fogadd el a meghívást!

Készen vagy? Itt ez az imádság, amivel elkezdheted: „Drága Istenem. Tudom, hogy ha meghalok, akkor közvetlen neked adok számot az életemről. Bevallom, figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a tiéd szerint. Szeretnék ezen most változtatni. El akarok fordulni bűneimtől tefeléd.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, így nem nekem kell megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak kegyelmed menthet meg, Uram.

Jézusom, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden vétkemet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan arra kérlek, hogy ments meg engem. Arra kérlek, ments meg az életemet elrontó bűnöktől és szokásoktól. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, hogy megmentesz azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre. Jézus nevében. Ámen.”

Ha elmondtad a fenti imádságot, kérlek, írj [angolul], és mondd el nekem a Rick@PastorRick.com címen. Szeretnék neked küldeni néhány anyagot, ahogyan Jézussal kezded az utad.

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása