Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha hív a kísértés, csak rakd le a telefont!

2024. szeptember 10. 03:00 - Mapetso

phone-2499668_640.jpg„A bölcs ember óvatos és elfordul a gonosztól, a bolond azonban gőgös és könnyelmű.” Péld 14,16 (NASB fordítás)

 

A józan ész azt diktálja, ha nem akarod, hogy megcsípjenek, maradj távol a méhektől! Ha nem akarsz megégni, ne menj a tűz közelébe! Ha nem akarsz lezuhanni egy szikláról, ne lógj a szakadék peremén!

A cél nem az, hogy megtudd, milyen közel tudsz kerülni a kísértéshez, hanem az, hogy milyen távol tudsz maradni tőle.

A Példabeszédek 14. fejezetének 16. versében ez áll: "A bölcs ember óvatos és elfordul a gonosztól, a bolond azonban gőgös és könnyelmű" (NASB fordítás). Lehet, hogy azt hiszed, hogy meg tudsz birkózni a kísértéssel, de kit akarsz becsapni? Végezz el egy őszinte önértékelést: elemezd, hogy mikor és hol vagy a leginkább sebezhető, a legfogékonyabb a kísértésre! Aztán maradj távol az ilyen helyzetektől, amennyire csak tudsz!

A Biblia azt tanácsolja, hogy meneküljünk a kísértés elől: „Meggondoltam életem irányát, és megfordultam, hogy kövessem törvényeidet” (Zsolt 119,59 NLT fordítás). S ha fizikailag is el kell távolodnod, tedd meg! Amikor Potifár felesége megkísértette Józsefet megragadva a köpenyét, József inkább ott hagyta a ruhadarabot, amikor kifutott a házból.

A lényeg az, hogy lépj ki az ilyen helyzetekből. Fuss el a kísértés elől! Ne maradj a közelben!

Ha kísértésbe esel, válts csatornát! Kapcsolj be zenét! Menj el sétálni! Olvasd a Bibliát! Hívj fel egy keresztény barátot! Tegyél valamit, hogy megtörjön a bűvös varázslat!

Elmondom, hogy mi nem fog működni: soha ne próbálj meg vitatkozni az ördöggel! Mindig veszíteni fogsz. Több ezer éve volt rá, hogy ellenérveket találjon ki bármire, amit mondasz. Ne okoskodj! Ne mentegetőzz! Ne vitatkozz vele. Az a fontos, hogy eltereld a figyelmedet.

Ne bámuld a sütiket, miközben azt ismételgeted, „Nem kérek belőlük. Nem akarok enni!”, hanem fordíts hátat! Minél többet próbálsz küzdeni egy érzés ellen, az annál jobban erősödik.

Amikor a kísértés megszólít, ne próbálj vitatkozni. Csak rakd le a telefont, és csinálj valami mást!

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hol, vagy mikor ér leginkább kísértés? Üzleti úton? Otthon, egyedül, amikor a gyerekek iskolában vannak? Hétvégén? Vagy amikor tévét nézel?
  • Mit kellene változtatnod a napirendeden vagy az életmódodon, hogy minimalizáld az ilyen helyzeteknek való kitettségedet?
  • Milyen stratégiák segíthetnek abban, hogy „rárakhasd a telefont” a kísértésre, ha nem tudsz könnyedén elmenekülni valamelyik ilyen helyzetből?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.03.)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása