Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A telefonod egy eszköz a nemzetek elérésére

2020. október 18. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Krisztuson keresztül Isten békét teremtett közöttünk és közötte, és azt a feladatot bízta ránk, hogy mindenkinek beszéljünk a békéről, ami a miénk lehet ővele” (2Kor 5,18 NCV fordítás).

Megtalálhatsz a Twitteren. De sosem fogsz arról posztot látni, hogy milyen ízesítésű lattét ittam, vagy hogy mit gondoltam a The Voice utolsó epizódjáról. Amikor évekkel ezelőtt feliratkoztam a Twitterre, eldöntöttem, hogy úgy fogom használni, mint egy eszközt, amely bátorítja az embereket, és arra tanítja őket, hogy hogyan kövessék Jézust. Érdekelhet, hogy milyen kávét iszom, de amire igazán szükséged van, az az, hogy bátorítást kapj, hogy kövesd és engedelmeskedj Isten Szavának. Ez egy sokkal jobb módja a közösségi média használatának.

„Krisztuson keresztül Isten békét teremtett közöttünk és közötte, és azt a feladatot bízta ránk, hogy mindenkinek beszéljünk a békéről, ami a miénk lehet ővele” (2Kor 5,18 NCV fordítás).

Nincs abban semmi rossz, ha megosztod az Instagramon a gyerekeid fényképét vagy a csodálatos ételt, amelyet a kedvenc éttermedben ettél. De ha nem használod a közösségi médiát arra, hogy elmondd az embereknek, hogy milyen békességük lehet Istennel, akkor egy hatalmas lehetőséget szalasztasz el, hogy beteljesítsd rendeltetésedet. 

Isten a legfontosabb feladatot bízta ránk a bolygón: mondjuk el egymásnak, hogy a megváltás Jézus Krisztuson keresztül lehetséges. Amikor Jézus azt mondta, hogy menjetek, és tegyetek tanítvánnyá minden népet, hozzád szólt! Kétezer évvel ezelőtt bejárni az egész világot, azt jelentette, hogy hajóra kellett szállnod, vagy mostanában repülőre, hogy eljuthass a világ végére.

Ma már nem kell elhagynod az otthonodat, hogy elérd a föld másik felét. Ülhetsz a hálószobádban a pizsamádban, és mondhatsz egy jó szót Istenről, amely az egész világhoz el fog jutni. Ez egy olyan csodálatos előny és áldás, amelyben egyetlen más keresztyénnek sem volt része a történelemben. És használni ezt az eszközt, hogy eljusson az evangélium minden nemzethez, nagy felelősség.

A Biblia azt mondja A krónikák első könyve 16. fejezetének 24. versében: „Tedd közzé az ő dicsőséges tetteit a nemzetek között! Mondd el mindenkinek azokat a csodálatos dolgokat, amelyeket tesz!” (NLT fordítás).

Lehetőséged van ma arra, hogy elmondd az embereknek, akik a világ minden részén élnek, azokat az elképesztő dolgokat, amiket ő érted tett. Ez pont az ujjhegyednél van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mik a félelmeid, ha Jézusról kell beszélned a közösségi médiában?
  • Hogyan ajánl a közösségi média egyedi lehetőségeket az evangélium megosztására?
  • A közösségi média csak egy, azok közül a lehetőségek közül, ahol megoszthatod az evangéliumot. Hogyan használsz más lehetőségeket az életedben, hogy a Jézus általi megváltásról beszélj az embereknek?

Jézus ezt az ígéretet teszi neked.

A mai Napi remény elmondja nekünk, hogy hogyan használhatod a telefonodat, hogy megoszd az örömhírt Isten megváltásáról Jézus által. Te tapasztaltad-e már ezt az örömhírt?

Jézus azt mondja János evangéliuma 11. fejezetének 25. és 26. versében: „Én vagyok az, aki feltámasztja a halottakat, és újból életed ad nekik. Bárki, aki bennem hisz, ha meg is hal, mint mindenki más, újra élni fog. Örök életet ajándékozok annak, mert hisz bennem, és soha nem fog elpusztulni” (TLB fordítás).

Hol máshol kaphatsz ilyen ígéretet? Sehol! Ki más adhatja meg ezt neked? Senki! Ha nem kapod meg Jézustól, akkor nem fogsz vele rendelkezni. Ez egy csodálatos ajándék, és ez ma elérhető számodra. Mi a feltétele? Hinned kell.

Ha meg akarod hozni azt a döntést, hogy hiszel Jézus Krisztusban, és követed őt, csak imádkozd a következőket: „Drága Jézus, megígérted, hogyha benned bízom, minden rossz, amit valaha is tettem, megbocsátást nyer, meg fogom tanulni, hogy mi az életem értelme, és egy napon majd veled lehetek örök otthonodban, a mennyben. Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te Isten vagy, Megváltóm. Befogadlak életembe mint Uramat. Átformálom életem minden részét a te tetszésednek megfelelően. Neked van hozzá jogod, Uram, hogy hajtásokat teremj az életemben. Jézus, szeretnék megpihenni szeretetedben. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom érte. Úgy akarom használni az életemet, hogy téged jobban szolgáljalak, mint magamat. Alázatosan rád bízom az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg, és fogadj be a családodba. Jézus nevében. Ámen!”

Amennyiben elmondtad most ezt az imát, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem [angolul] a Rick@PastorRick.com e-mail címre, és tudasd ezt velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot neked, hogy segítségedre legyenek a Jézussal való utazásod megkezdésében.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.11.)

Szólj hozzá!

Amikor a telefonod a bálványoddá válik

2020. október 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

"Márta, Márta, válaszolt az Úr, annyi minden miatt aggódsz és idegeskedsz, pedig csak kevés dolog szükséges — valójában csak egy. Mária azt választotta, ami jobb, és ezt senki sem fogja elvenni tőle." (Lk 10,41-42 NIV fordítás)

elcsendesules_2019_800x400.jpg

Te birtokolod a telefonodat, vagy az birtokol téged?

Ha egy igazán értékes telefont veszel és azt tartod a legértékesebb dolognak az életedben, akkor a telefonod vált az isteneddé.  Ha engeded, hogy a telefonod elvonja a figyelmedet a legfontosabb dologról, akkor az a bálványod lett. Az eszközöd a mestered lett.

Jézus egyszer meglátogatta barátait, Lázár testvéreit, Mártát és Máriát. Márta nagyon el volt foglalva az ételkészítéssel és azzal, hogy jó vendéglátó legyen, de a testvére, Mária leült Jézus mellé és hallgatta a tanítását.

Márta neheztelve és csalódottan ezt mondta Jézusnak: „Uram, nem érdekel, hogy a testvérem magamra hagyott a házimunkával? Mondd neki, hogy segítsen!“ (Lk 10,40 NIV fordítás).

„Márta, Márta, válaszolt az Úr, annyi minden miatt aggódsz és idegeskedsz, pedig csak kevés dolog szükséges — valójában csak egy. Mária azt választotta, ami jobb, és ezt senki sem fogja elvenni tőle." (Lk 10,41-42 NIV fordítás).

A Biblia azt mondja, hogy Márta figyelmét teljesen elterelte a készülődés, ami távol tartotta őt a legfontosabb dologtól: attól, hogy Jézussal töltsön időt.

Gyakran egy adott pillanatban te is úgy érezheted, hogy a helyes dologra koncentrálsz — válaszolsz egy sms-re, elintézel egy telefonhívást, ellenőrzöd valakinek az elérhetőségét vagy megválaszolsz egy üzenetet. De ha valami visszatart a legfontosabb dologtól, akkor az átvette az irányítást az életed felett.

Életed minden napján le kell ülnöd Jézus lábaihoz. Ezt a Jézussal töltött időt csendességnek hívjuk. Csendben leülsz és imádkozol, olvasod a Bibliát, és engeded, hogy Isten beszéljen hozzád az Ő Igéjén keresztül. Ilyenkor megvallod Neki, amit rosszul tettél, kérsz Tőle dolgokat, amikre szükséged van, és dicsőíted az Ő személyét. Ez a legfontosabb része a napodnak, mivel ez minden másra kihatással van a napod folyamán. Ez határozza meg, hogy mennyire ismered meg Istent és mennyire növekedsz Jézus követőjeként.

Amikor választanod kell az Istennel töltött csendesség és a telefonod között, te melyiket választod? Ha te is olyan vagy, mint az átlagemberek többsége, akkor napi szinten 3 óra 15 percet töltesz a telefonodon. Mennyi időt töltesz Isten Igéjével?

Ne engedd, hogy bármi is elterelje a figyelmedet. Te döntöd el, mivel töltöd az idődet. Válaszd azt, hogy azzal töltöd, ami a legfontosabb.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan tudod felhasználni a telefonodon töltött napi időd egy részét arra, hogy mást is tanítvánnyá tegyél?
  • Amikor megpróbálsz fontossági sorrendet felállítani és eldönteni, hogy mi a legfontosabb, miért segít az, hogy megtervezed az időbeosztásodat?
  • Mindig veled van a telefonod? Ha igen, akkor próbáld meg ma egy kicsit távol tartani magadtól, vagy legalább az alkalmazásokat ne használd. Milyen változást tapasztalsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.10.)

Szólj hozzá!

Hasznosak vagy csak mankók a közösségi oldalak?

2020. október 16. 03:00 - csmsdvd

posts.jpg

„Ne figyelj oda mindenre, amit az emberek mondanak!” (Préd 7,21 GNT fordítás).

Miért lehet függővé válni a közösségi oldalaktól? Miért kell  50-szer újra megnézni egy képet, miután feltöltötted? Miért nézed állandóan a telefonodat?

Mindenki szeretné, ha mások elfogadnák. Az embereknek nagyon nagy szükségük van arra, hogy szeressék őket. Amikor meghallod az ismerős hangot, hogy üzeneted jött, akkor dopamin szabadul fel az agyadban, és elégedettséget fogsz érezni. Az elfogadásra és szeretetre való vágyakozásod minden üzenetjelző hangra beteljesül, és úgy érzed, bármennyit is kapsz belőle, soha nem elég.

A Biblia viszont azt mondja: „Kedves barátaim, ne hagyjátok, hogy a közvélekedés befolyásolja, hogyan élitek meg dicsőséges, Krisztustól való hiteteket!” (Jak 1,2 The Message fordítás).

Az igazság az, hogy a közvélekedésnek semmi köze sincs a hitünkhöz. Ezért ne hagyd, hogy az döntse el, miben hiszel, hogyan érzel, mit teszel. A közvélekedés soha nem fog Jézus Krisztus felé vezetni.

A Biblia azt is mondja A prédikátor könyve 7. fejezetének 21. versében, hogy „Ne figyelj oda mindenre, amit az emberek mondanak!” (GNT fordítás).

Még ha a közösségi oldal legbölcsebb, legpozitívabb, legbátorítóbb bejegyzését posztolod, akkor is lesznek olyan emberek, akik olyan megjegyzésekkel reagálnak, amikre nem számítottál, vagy amik kifejezetten durvák. Amikor azért írsz egy bejegyzést, mert bizonyos számú lájkra van szükséged ahhoz, hogy jobban érezd magad, akkor csalódni fogsz.

Ha nem mások elfogadását keresve élsz, akkor az, amit egy ember a közösségi oldalon mond, nem fog se feldobni, se letörni. Mindenki vágyik arra, hogy elfogadják. De ha úgy élsz, hogy csak annak az Egynek az elfogadását keresed, akkor ez segíteni fog abban, hogy a közösségi oldalakat hasznos eszközként és ne mankóként használd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi motivál, amikor egy közösségi oldalra bejegyzést írsz?
  • Mennyire tükrözi vissza a telefonoddal töltött idő azt, hogy kinek az elfogadását keresed az életben?
  • Mennyire hagyod, hogy a közvélekedés befolyásolja azt, amit hiszel vagy teszel? Miben nyilvánul ez meg?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.09.)

Szólj hozzá!

Ne légy online kérkedő!

2020. október 15. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vigyázzatok! Jó cselekedeteiteket ne nyilvánosan tegyétek, hogy mások csodáljanak, mert el fogjátok veszíteni a mennyei Atyátoktól való jutalmat” (Mt 6,1 NLT fordítás).

Emlékszel erre a fotóra, amin egy idős hölgy áll fiatalokkal körülvéve, akiknek a kezében ott a mobiltelefon, és éppen próbálják megörökíteni az átélt pillanatot? Az idős hölgy az egyetlen, akinek kezében nincs telefon, és csak mosolyog. Ami azt illeti, az ő arckifejezése mutatja leginkább, hogy élvezi és átéli a pillanatot.

Nem élheted meg a pillanatot, amikor éppen megpróbálod megörökíteni azt.

Rólam például soha nem fogsz olyan fényképet látni, ami az Istennel töltött csendességem alatt készült. Hogy miért? Mert ha arra összpontosítok, hogy egy csodás képet készítsek az Instagramra, akkor az Istennel való bensőséges kapcsolatom egyáltalán nem lesz hiteles. A motivációm nem jó se a közösségi médiába való posztoláshoz, se az Istennel töltött csendességemhez. Minden nap kell csendes időt töltened Istennel, azonban ennek csak közted és Isten között kellene megtörténnie.

Nem tudod megélni a pillanatot, amikor éppen megpróbálod megörökíteni azt.

Jézus azt mondja a Hegyi beszédben: Vigyázzatok! Jó cselekedeteiteket ne nyilvánosan tegyétek, hogy mások csodáljanak, mert el fogjátok veszíteni a mennyei Atyátoktól való jutalmat” (Mt 6,1 NLT fordítás). Más szavakkal, ha teszel valami jót, és azt az interneten hencegve közzéteszed, csak azért, hogy mások elismerését megkapd, akkor ez a mások által adott pillanatnyi elismerés lesz az összes elnyert jutalmad.

A közösségi média óriási kísértést jelent a kérkedésre. És ha dicsekszel, az falakat épít, nem pedig kapcsolatokat. Nem kerülsz közelebb senkihez ezáltal. Ha közelebb akarsz kerülni az emberekhez, akkor tedd ennek épp az ellenkezőjét! Oszd meg azokat a problémákat, amelyekben Jézus segített neked! Légy valódi és hiteles! Engedj bepillantást az embereknek a kudarcaidba is, ne csak a magasztos pillanataidba! Ez arra bátorítja majd őket, hogy ők is Istenhez forduljanak segítségért a problémájukkal.

„Alázkodjatok meg tehát Isten hatalmas keze alatt, így ő fel fog emelni titeket a maga jó idejében” (1Pt 5,6 GNT fordítás).

Ne foglalkozz azzal, hogy mások a közösségi médiát használják önmaguk népszerűsítésére! Ha Isten gyermeke vagy, akkor ő népszerűsíteni fog téged a megfelelő időben, akkor, amikor tudja, hogy készen állsz erre. Amikor nem tetteted magad annak, aki nem te vagy, akkor békességgel elfogadod azt, akinek Isten teremtett, pont ott, ahova tervezte számodra, hogy legyél. És akkor igazán élvezheted a pillanatot.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nehéz számodra az, hogy megelégedj Isten dicséretével az emberek dicsérete helyett? Miért igen, vagy miért nem?
  • Miért akadályozza a kérkedés és a hencegés a mély, hiteles kapcsolatok kialakulását?
  • Mennyire tesz elégedetlenné a saját életeddel kapcsolatban az, amikor mások legjobb pillanatait látod a közösségi médiában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.08.)

Szólj hozzá!

Ne önts olajat az online viták tüzére!

2020. október 14. 03:00 - Deltajulietttango

fire-1462552_640.jpg

Ne válaszolj az ostobáknak, amikor ostobaságot beszélnek, különben te is hasonló leszel hozzájuk” (Péld 26,4 NCV fordítás).

Elképesztően sok negatív dolog van az interneten! Soha nem volt ilyen könnyű a közösségi médián olvasott negativitást szívünkre venni, majd parttalan és értelmetlen vitákba keveredni. Mi is helyre akarunk tenni másokat.

Kerüld azokat, akiknek ostoba érveik vannak, a család származásával kapcsolatos ostoba vitatkozásokat és a törvény körüli veszekedéseket! Ezek értelmetlen és haszontalan dolgok, és senkinek sem segítenek” (Tit 3,9 NCV fordítás).

Isten nem akarja, hogy értelmetlen vitákba keveredj, és ebbe beletartoznak az internetes viták is. Rengeteg ember csak arra vár, hogy valaki kesztyűt dobjon nekik online. Keresik, kivel lehet vitába szállni. De ezek az emberek motivált érvelést alkalmaznak, vagyis eleve elfogultak, és bármit is mondasz nekik, az semmit sem fog megváltoztatni. A Biblia is tesz említést az olyan emberekről, akiknek a lételemük a harc: „Ahogy a szén és a fa tovább szítja a tüzet, a veszekedő ember tovább szítja a vitát” (Péld 26,21 NCV fordítás).

Ne önts olajat a tűzre! Ne válaszolj az ostobáknak, amikor ostobaságot beszélnek, különben te is hasonló leszel hozzájuk (Péld 26,4 NCV fordítás). Ne hagyd, hogy addig provokáljanak, amíg horogra nem akadsz!

Ne aggódj afelől, hogy mit gondolnak az emberek rólad! Ennek nincs semmilyen hatása a boldogságodra. Inkább azzal foglalkozz, amit Jézus mond: „Mondom nektek, az ítélet napján az embereknek minden meggondolatlanul kimondott szavukról számot kell majd adniuk” (Mt 12,36 NCV fordítás).

Egy nap számot adunk majd minden egyes szóért, amit az interneten vagy a telefonunkon mondunk. Ennek megállásra kellene kényszerítenie bárkit, mielőtt bármit posztol.

A Biblia azt mondja, hogy a büszkeség mindig vitát okoz (Péld 13,10). A konfliktusok hátterében mindig az emberi ego van. Amikor az én büszkeségem ütközik a te büszkeségeddel, az konfliktust okoz.

Mielőtt felmész az internetre, kérd Istent, hogy adjon neked egy nagy adag alázatot. Szükséged lesz rá, amikor tűzzel nézel szembe, de te mégis úgy döntesz, hogy a szavaidból szeretet szóljon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Ha azt szeretnéd, hogy a közösségi hírcsatornád építő jellegű legyen, akkor lehet, hogy változtatnod kell azon, kit és mit engedélyezel a hírcsatornádban. Milyen változásokat tudsz tenni már ma?
  • Eszedbe jut olyan eset, amikor online olyat írtál, amit személyesen nem mondtál volna? Mit gondolsz, miért alkalmazunk kettős mércét, amikor online kommunikációról van szó?
  • Mit mondanál annak, aki nem ért veled egyet valamelyik aktuális napi témát illetően? Ehelyett szerinted Isten hogy szeretné, hogy válaszolj? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása