Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne légy online kérkedő!

2020. október 15. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vigyázzatok! Jó cselekedeteiteket ne nyilvánosan tegyétek, hogy mások csodáljanak, mert el fogjátok veszíteni a mennyei Atyátoktól való jutalmat” (Mt 6,1 NLT fordítás).

Emlékszel erre a fotóra, amin egy idős hölgy áll fiatalokkal körülvéve, akiknek a kezében ott a mobiltelefon, és éppen próbálják megörökíteni az átélt pillanatot? Az idős hölgy az egyetlen, akinek kezében nincs telefon, és csak mosolyog. Ami azt illeti, az ő arckifejezése mutatja leginkább, hogy élvezi és átéli a pillanatot.

Nem élheted meg a pillanatot, amikor éppen megpróbálod megörökíteni azt.

Rólam például soha nem fogsz olyan fényképet látni, ami az Istennel töltött csendességem alatt készült. Hogy miért? Mert ha arra összpontosítok, hogy egy csodás képet készítsek az Instagramra, akkor az Istennel való bensőséges kapcsolatom egyáltalán nem lesz hiteles. A motivációm nem jó se a közösségi médiába való posztoláshoz, se az Istennel töltött csendességemhez. Minden nap kell csendes időt töltened Istennel, azonban ennek csak közted és Isten között kellene megtörténnie.

Nem tudod megélni a pillanatot, amikor éppen megpróbálod megörökíteni azt.

Jézus azt mondja a Hegyi beszédben: Vigyázzatok! Jó cselekedeteiteket ne nyilvánosan tegyétek, hogy mások csodáljanak, mert el fogjátok veszíteni a mennyei Atyátoktól való jutalmat” (Mt 6,1 NLT fordítás). Más szavakkal, ha teszel valami jót, és azt az interneten hencegve közzéteszed, csak azért, hogy mások elismerését megkapd, akkor ez a mások által adott pillanatnyi elismerés lesz az összes elnyert jutalmad.

A közösségi média óriási kísértést jelent a kérkedésre. És ha dicsekszel, az falakat épít, nem pedig kapcsolatokat. Nem kerülsz közelebb senkihez ezáltal. Ha közelebb akarsz kerülni az emberekhez, akkor tedd ennek épp az ellenkezőjét! Oszd meg azokat a problémákat, amelyekben Jézus segített neked! Légy valódi és hiteles! Engedj bepillantást az embereknek a kudarcaidba is, ne csak a magasztos pillanataidba! Ez arra bátorítja majd őket, hogy ők is Istenhez forduljanak segítségért a problémájukkal.

„Alázkodjatok meg tehát Isten hatalmas keze alatt, így ő fel fog emelni titeket a maga jó idejében” (1Pt 5,6 GNT fordítás).

Ne foglalkozz azzal, hogy mások a közösségi médiát használják önmaguk népszerűsítésére! Ha Isten gyermeke vagy, akkor ő népszerűsíteni fog téged a megfelelő időben, akkor, amikor tudja, hogy készen állsz erre. Amikor nem tetteted magad annak, aki nem te vagy, akkor békességgel elfogadod azt, akinek Isten teremtett, pont ott, ahova tervezte számodra, hogy legyél. És akkor igazán élvezheted a pillanatot.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nehéz számodra az, hogy megelégedj Isten dicséretével az emberek dicsérete helyett? Miért igen, vagy miért nem?
  • Miért akadályozza a kérkedés és a hencegés a mély, hiteles kapcsolatok kialakulását?
  • Mennyire tesz elégedetlenné a saját életeddel kapcsolatban az, amikor mások legjobb pillanatait látod a közösségi médiában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása