Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jó vezetők megmutatják gyengeségeiket

2021. február 12. 03:00 - HerceneDia

Képtalálatok a következőre: gyengeség biblia

„Őszintén szóltunk hozzátok, és szívünk nyitva áll előttetek” (2Kor 6,11 NLT).

Pál, aki az Újszövetség közel felét írta, a valaha élt legnagyobb vezetők egyike volt. Egyben kiváló példa a sebezhetőség bemutatására.

Az egyik levelében ugyanis azt írta: „Őszintén szóltunk hozzátok, és szívünk nyitva áll előttetek” (2Kor 6,11 NLT). A nyitott szív sebezhetőséget jelent – azon a módon, ahogy beszélsz, cselekszel, megosztod a dolgaidat és ahogyan érzel.

Sikeres vezetőnek lenni, mint amilyen Pál is volt, azt jelenti, hogy megtanulsz sebezhetővé válni. Itt van tehát néhány gyakorlati lépés, ahogyan vezetőként igazán sebezhetővé és hitelessé válhatsz.

Egy igaz vezető beismeri csalódottságait.

Amikor Pál az egyik legmélyebb pillanatában volt, nem fojtotta el az érzéseit, és nem hátrált meg a nehézséggel szemben. Ehelyett beszélt a megpróbáltatásának idejéről, amiben benne volt, és olyan szavakat használt, mint „szétzúzott”, „túlterhelt”, sőt „kudarcra ítélt”.

„Mi... láttuk, hogy milyen erőtlenek voltunk ahhoz, hogy segítsünk magunkon; de ez jó volt, mert mindent Isten kezébe tettünk” (2Kor 1,9 TLB). Miközben őszintén beszélt csalódottságáról, Pál kihangsúlyozta Isten erejét az életében.

Egy igaz vezető beismeri a hibáit és bukásait.

„Nincs bennünk semmi, ami képessé tesz minket arra, hogy ezt a munkát végezzük. Ellenkezőleg, a tehetségünk, amivel rendelkezünk, Istentől származik” (2Kor 3,5 GNT). Lehet valaki híres, de ha nem képes elismerni a hibáit, akkor nem lesz igazi vezető.

Mindenki követ el hibákat. Még Pál is úgy vélekedett magáról, mint aki „a legrosszabb a bűnösök között”. Valószínűleg soha nem fogsz hallani így beszélni egy politikust. Azonban egy nagy vezető átlátszóvá teszi magát a hiányosságait illetően.

Egy igaz vezető beismeri a félelmeit és az érzéseit.

Pál írja a korinthusiaknak: „Erőtlenség, félelem és nagy rettegés közt jöttem hozzátok… hogy hitetek ne emberek bölcsességén, hanem Isten erején nyugodjék” (1Kor 2,3–5). Sok embernek nehezére esik megosztani az érzéseit, különösen a félelmeit. Ha te is közéjük tartozol, akkor túl kell lépned ezen. Nem lehetsz hiteles, lelkileg érett vezető, ha nem vagy nyílt az érzéseidet illetően.

Nehéz olyan vezetőket találni manapság, akik igazán hitelesek akarnak lenni, és elismerik a csalódottságukat, hibáikat és érzéseiket. Akarsz-e olyan vezető lenni, aki megnyitja a szívét és sebezhetővé válik? Amikor ezt teszed, akkor sokkal sikeresebb vezetővé válsz, hiszen Isten ereje által fogsz vezetni másokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A gyengeségeiden nem tudsz addig dolgozni, amíg nem azonosítod őket. Próbálj meg készíteni egy listát az életed 5 legmarkánsabb gyenge pontjáról!
  • Gondolj egy olyan valakire, akit jó vezetőnek tartasz! Mennyire mutatja meg a gyengeségeit?
  • Mit gondolsz, miért emelkedik ki az, amikor manapság valaki vezető pozícióban megmutatja a hibáit és gyengeségeit?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása