Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretni Istent a szíveddel

2021. május 10. 03:00 - gerbeaud

„Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel” (Mk 12,30 NLT).

Egy nap egy ember megkérdezte Jézust, hogy az összes parancsolat közül melyik a legfontosabb. Jézus így válaszolt neki: „Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel” (Mk 12,30 NLT).

Ez az egésznek a lényege. Isten nem azért tett téged erre a bolygóra, hogy kihúzz dolgokat a feladatlistádról. Azért tett ide, hogy megtanuld őt teljes szívvel, lélekkel, elmével és erővel szeretni. De mit is jelent ez valójában, és hogyan csináld?

Istent teljes szívből szeretni gyakran akkor történik, amikor beszélsz – az, ahogy megosztod a világgal a kommunikáció ajándékát. Istent szeretni a lelkeddel akkor történik, amikor érzel – amikor együttérzel másokkal. Szereted Istent az elméddel, ahogy gondolkodsz – amikor figyelsz az emberekre vagy ötletekre. És végül Istent szeretni az erőddel akkor történik, ahogy cselekszel – amikor hozzájárulsz a világ dolgaihoz. 

Másképp úgy is mondhatjuk, hogy szeretheted Istent minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolkodásoddal és minden cselekedeteddel.

Isten arra hív minden embert, hogy mind a négy módon szeresse Istent. A világnak szüksége van kommunikációra, együttérzésre, odafigyelésre és tettre Jézus minden követője részéről.

De a valóság az, hogy a személyiségünkből kifolyólag természetszerűleg hajlunk a szív, a lélek, az elme vagy az erő valamelyike felé. A következő napokban áttekintjük e négy terület mindegyikének erősségeit és buktatóit.

Ma a kommunikátorokra fogunk összpontosítani – azokra az emberekre, akik a legtermészetesebben a szívükkel szeretik Jézust.

A szív emberei sokat beszélnek, és nehezükre esik csendben lenni. Ha a szív embere vagy, akkor engedd szabadjára! El kell mondanod másoknak. A szív emberei nagyon szeretnek mesélni. Szeretnek üldögélni és beszélgetni, különösen meghitt, bizalmas társalgások során. 

A világnak olyan emberekre van szüksége, akik kommunikátorok. Olyan emberekre van szükségünk, akik képesek megbeszéléseket vezetni, és akik képesek megfogalmazni azt, amit a többiek éreznek. Szükségünk van olyan tanárokra, tanácsadókra és edzőkre, akik képesek tanítani és irányítani minket. Szükségünk van komikusokra. Szükségünk van igehirdetőkre. Szükségünk van mindezen emberekre, akik verbális készségeikre építenek, és képesek előremozdítani a világot.

A Biblia azt mondja: „Hadd legyen minden, amit mondotok jó és segítőkész, hogy így a szavaitok bátorítás legyen azok számára, akik hallják azokat!” (Ef 4,29 NLT).

Amikor a beszélők a megfelelő szavakat használják a megfelelő időben, helyreállíthatják, ösztönözhetik, felépíthetik és meggyógyíthatják a megtört szíveket. Képességeiket arra is használhatják, hogy jó irányba tereljenek, irányítsanak és útba igazítsanak minket. De Isten figyelmezteti a beszélőket a következőre: cselekednetek is kell!

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 23. verse azt mondja: „A kemény munka megéri a fáradságot, de az üres beszéd szegénnyé tesz” (CEV).

Ez azt jelenti, hogy végül is az alapján kell cselekedned, amiről beszéltél. Vannak, akik soha nem jutnak túl a megbeszélés szakaszán.

Milyen dolgokat mondtál a cselekvésről? Mióta beszélsz erről?

Ne csak beszélj ezekről! Kezdd el csinálni! És nézd meg, Isten hogyan használja a szavaidat és tetteidet a világ megváltoztatásához!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a legtermészetesebb számodra? Ha Istent szívvel, lélekkel, elmével vagy erővel szereted? Hogyan látod ezt te, és hogyan látják ezt mások az imádságaidban és a szolgálataidban?
  • Mindannyian szerethetjük Istent a szívünkkel és ahogy kommunikálunk. Hogyan használod a szavaidat arra, hogy másokat építs, és segítsd őket abban, hogy a céljuk felé haladjanak?
  • Minek a megcselekvéséről beszélsz hetek vagy akár hónapok óta? Milyen lépéseket tehetsz ma a továbblépés érdekében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása