Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd, hogy Isten vezesse döntéseidet!

2021. május 28. 03:00 - magyarosijulia

140382379_1200x563.jpg

„Járhat-e két ember együtt, ha nem beszélték meg az irányt?” (Ámósz 3,3 NLT fordítás).

Ha tökéletes feleségre vagy férjre vársz, sosem fogod megkapni. Elmondom, miért nem: mert senki sem tökéletes! Mindannyian sebzettek, bűnösök vagyunk.

Ez így van rendjén. De Isten a tökéletlenséged ellenére is szeret. Azt viszont meg kell értened, hogy bárki lesz is a házastársad, az biztos, hogy ő sem lesz hibátlan.

És itt van valami, amire nagyon ügyelned kell: noha mindannyian sebzettek vagyunk, némelyeknek sokkal többet kell gyógyulnia, mint másoknak. Még nem állnak készen a társkapcsolatra. El kell kerülnöd őket, nehogy közülük kerüljön ki az életre szóló társad, bármennyire is jól néznek ki, bármennyire is gazdagok vagy szépek.

Mielőtt belépsz egy hosszútávú társkapcsolatba, meg kell ismerned a potenciális társad érzelmi egészségességét. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a válások és a szakítások 80%-a azért következik be, mert az egyik vagy mindkét fél érzelmileg egészségtelen.

Íme egy – a Biblia alapján készült – részleges ellenőrző-lista azokról az érzelmi egészséget jelző tényezőkről, amikre figyelned kell:

Aki házastársad lesz, tudnia kell kézben tartani indulatait. A példabeszédek könyve 22. fejezetének 24. verse ezt írja: „Ne barátkozz ingerlékeny természetűvel, és ne járj együtt könnyen felmérgesedővel!” Az irányítatlan düh, harag, indulat mély bizonytalanságot és alacsony önértékelést jelent.

Aki házastársad lesz, ne legyen függő, ne legyen szenvedélybeteg. A példabeszédek könyve 23. fejezetének 20. versében ez áll: „Ne társulj olyan emberekkel, akik túl sok bort isznak, vagy teletömik magukat étellel!” (GNT fordítás). Itt csak két dolog – alkohol és étel – szerepel, de több száz káros szenvedély van, ami függőséget okoz.

Aki házastársad lesz, ne legyen búskomor és megkeseredett. A keserűség olyan, mint a méreg: élve felemészt. A Biblia ezt írja A zsidókhoz írt levél 12. fejezetének 15. versében: „Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön!”

Aki házastársad lesz, ne legyen önző. A példabeszédek 28. fejezetének 25. verse ezt írja: „Az önzőség csak problémát okoz” (GNT fordítás). Ha megvizsgáljuk a házastársi konfliktusokat, ezek legelső oka az önzőség.

Aki házastársad lesz, ne legyen kapzsi. A példabeszédek könyve 15. fejezetének 27. verse szerint: „A kapzsiság gyászt hoz az egész családnak” (NLT fordítás). Ha egy kicsinyes, pénzsóvár, haszonleső vagy kapzsi ember lesz a házastársad, egész életedet pénzhiányban éled le.

Aki házastársad lesz, legyen nagylelkű és kedves. A Biblia ezt írja: „Az nagyvonalú ember bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül” (Péld 11,25), valamint azt is írja, hogy: „Azok, akik kedvesek, profitálnak magukból, de a kegyetlenek romba döntik magukat” (Péld 11,17 NIV fordítás).

Aki házastársad lesz, legyen igazmondó. A példabeszédek 20. fejezetének 7. versében ez áll: „Az igaz, a tisztességes ember becsületesen él. Gyermekei halála után is áldottak” (GW fordítás). A szeretet alapja a bizalom, a bizalomé pedig az igazság. Ha nem az igazat mondod nekem, nem tudok megbízni benned. Ha pedig nem tudok megbízni benned, hogyan tudnálak szeretni?

Lehet, hogy most az gondolod: ez egy igencsak hosszú lista, és nem hiszem, hogy valaha is találnék valakit, aki megfelel ennek. De én találtam. És te is találhatsz!

Amikor Kay és én összeházasodtunk, Leonard Ravenhill, a 20. század nagy evangélistája és írója küldött nekünk egy képeslapot. Sosem fogom elfelejteni, hogy mit írt rá: „Isten mindig a legjobbat adja azoknak, akik az ő bölcsességét követik.”

Isten valóban megadja a legjobbat, ha az ő vezetését keresed, és engedelmesen követed őt. „Ne félj és ne csüggedj el, mert maga az ÚR fog előtted menni; ő veled lesz; nem hagy cserben, és nem hagy el” (5Móz 31,8 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Tökéletességet vársz el a potenciális házastársadtól, esetleg a közeli családtagjaidtól és barátaidtól? Hogyan változtatja meg mások iránti elvárásaidat az a tudat, hogy mindannyian sebzettek és bűnösök vagyunk?
  • Hogyan adott Isten érzelmi egészséget neked vagy valakinek, akit ismersz?
  • Felfedeztél-e valamilyen egészségtelen érzelmi tulajdonságot magadban a mai áhítat következtében? Ha igen, milyen lépést tudnál megtenni már ma azért, hogy megkeresd Isten gyógyító erejét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.21.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilla vargáné 2021.09.10. 16:12:04

SEGITSENEK FONTOS !!HA TÜZELÖBEN NEM TUDNAK APIDRA NEVŰ INZULINBAN ,, BÉRES CSEPPBEN NÖVÉR ALFA -C TABLETTABAN!!VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15///30 101 6583

tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van a kicsi elment albérletbe//én 30 ezer ftot kapok végrehajtó két letiltást von közmunka fizetésböl ,,feleségem 37 ezer ftot kap varga zoltán vadna szabadság tér 15 3636//vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862// vagy török péter sajokaza fatelep 20 324 39 66
-- swift bic kod:gibahuhb...iban hu8911600006 00000000
25766862 tel 30 101 6583
süti beállítások módosítása