Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jegyezd fel, amit Isten tanít neked!

2021. július 24. 03:00 - daniella_89

pisanie_pamiecca8tnika_1-650x433.jpeg

„Rendkívül fontos, hogy szilárdan megragadjuk amit hallottunk, hogy el ne sodródjunk” (Zsid 2,1 The Message).

A lelki érettségre való felnövekedéshez együtt kell működnöd Istennel. Az egyik mód erre az, hogy elhiszed, hogy Isten dolgozik az életedben akkor is, amikor nem érzed.

A lelki növekedés néha fárasztó munkát jelent – egy apró lépés megtételét. Fokozatos fejlődésre számíts, ne óriási előrelépésekre!

A Biblia azt mondja: „Mindennek megvan a maga ideje és a maga időszaka” (Préd 3,1 CEV). A lelki életednek is megvannak az időszakai. Néha rövid, intenzív, robbanásszerű növekedést fogsz tapasztalni (tavasz), amit megerősítő, próbát tartogató időszak követhet (ősz és tél).

Mi a helyzet azokkal a problémákkal, szokásokkal és sérülésekkel, amiket csodálatos módon eltüntetnél? Jó, ha imádkozol csodáért, de ne legyél csalódott, ha a válasz fokozatosan érkezik. Idővel a lassú, biztos vízfolyás elkoptatja a legerősebb sziklát, és leghatalmasabb kődarabot is kaviccsá változtatja. Még egy kis csíra is, ha elég időt adunk neki, óriási vörösfenyővé válhat, több mint 100 méteres magassággal.

A lelki növekedésed felismerésében segít, ha van egy jegyzetfüzeted vagy naplód a megtanult leckékről. Ez nem a történéseket rögzítő napló, inkább feljegyzés arról, amit megtanulsz. Írd le a megérzéseidet és azokat az életleckéket, amelyeket Isten tanít neked önmagáról, rólad, az életről, kapcsolatokról és minden másról. Ezek a feljegyzett tanulságok egyfajta térképpé válnak a lelki növekedéshez. Jegyezd fel őket, hogy áttekinthesd és emlékezz rájuk; majd add tovább a következő generációnak! (Lásd Zsolt 102,18 és 2Tim 3,14!)

Ha elfelejtettél tanulságokat, újra meg kell tanulnod őket. A lelki növekedésed naplójának rendszeres áttekintése segít emlékezned arra, amit már megtanultál, sok szükségtelen fájdalmat és fejfájást spórolva ezzel neked. A Biblia azt mondja: „Rendkívül fontos, hogy szilárdan megragadjuk, amit hallottunk, hogy el ne sodródjunk” (Zsid 2,1 The Message).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttad a növekedésedet a lelki érettségben az elmúlt hónapban? Az elmúlt évben?
  • A lelki növekedés melyik évszakában vagy most?
  • Milyen módszerekkel vezethetsz lelki naplót anélkül, hogy tollat és papírt használnál? Ha még nincs lelki naplód, határozd el, hogy elkezdesz egyet még ezen a héten!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.17.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni 2-4 betűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelenti. A napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információ található.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása