Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Cseréld le a bizonytalanságot Isten szeretetére!

2021. július 30. 03:00 - gabormel

sin4.jpg

„A szeretetnek nincs félelme, mert a tökéletes szeretet minden félelmet kiűz. Ha félünk... az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét” (1Jn 4,18 NLT).

A bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat. De amikor megnyitod az életed mások előtt – annak ellenére, hogy ez potenciális veszélyt jelenthet számodra –, oly módon fogsz életre kelni, amit még azelőtt soha nem tapasztaltál.

Miért teszi tönkre a bizonytalanság a kapcsolatokat? Mert megakadályozza az intimitást. Közelségre vágysz, de attól is félsz, hogy közel vagy. Arra vágysz, hogy bensőséges kapcsolatod legyen másokkal, de ugyanez halálra is rémít.

Nem kerülhetsz közel valakihez, ha félelem van a kapcsolatotokban. Így az együttélés hosszútávon nem működik. Nincs életre szóló elkötelezettség. Soha nem tudhatod, mikor megy el valaki. 

De a félelem megszűnik, és az intimitás – a valódi intimitás – felerősödik, amikor két ember azt mondja: „Bármi történjék is, kitartunk egymás mellett. Majd működtetni fogjuk ezt a dolgot.”

Mitől félsz a kapcsolataidban? Talán nem akarod, hogy az emberek megtudják, milyen vagy valójában, ezért elrejted magad. Ez a legősibb félelem, ami egészen Ádámig, az első emberig nyúlik vissza. Azt mondta: „Féltem, mert meztelen vagyok; ezért elbújtam” (1Móz 3,10 NIV).

Amikor félelem van benned, elbizonytalanodsz, és elrejted valódi éned. Nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is álcázod magad. Falakat építesz magad köré, és olyannak látszol, aki nem te vagy.

De míg a bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatokat, addig a szeretet felépíti azokat. A Biblia azt mondja János első. levele 4. fejezetének 18. versében: „A szeretetnek nincs félelme, mert a tökéletes szeretet minden félelmet kiűz. Ha félünk... az azt mutatja, hogy nem tapasztaltuk meg teljesen az ő tökéletes szeretetét” (NLT). A szeretet magad helyett a másik embert helyezi előtérbe.

Az emberek gyakran kérdezik a lelkipásztoroktól: „Nem izgulsz amiatt, hogy annyi ember előtt kell beszélni?” Persze, hogy izgulunk! De abban a pillanatban, amikor arra gondolunk, hogy mennyire szeretjük a híveinket, ahelyett, hogy azon aggódnánk, hogy mit gondolnak a ruháinkról, az autónkról vagy a beszédstílusunkról, a félelem azon nyomban megszűnik.

Azonban másokat szeretni csakis úgy lehet, ha felismered, hogy Isten jobban szeret, mint amit valaha is el tudnál képzelni. Hirtelen már nem kell senkinek sem bizonyítanod önmagadat, továbbá az identitásodat és az önértékelésedet már nem ragadja meg mások véleménye, csakis a Jézussal való kapcsolatod szól bele.

Lehet, hogy valamilyen kapcsolati szerencsétlenség ért az életed során. Üdvözöllek az emberi fajban! De annak érdekében, hogy megnyílj mások előtt, és küzdj a bizonytalanság ellen, Isten azt akarja, hogy először Jézus előtt nyílj meg hagyva, hogy betöltsön szeretetével, amit majd megoszthatsz másokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mi a meglátásod arról, hogy a bizonytalanság káros hatással van a kapcsolatokra? 
  • Mi a véleményed arról, hogy a szeretet építi a kapcsolatokat? 
  • Milyen módon nyitottad meg magad Isten szeretete előtt? Kérdd meg, hogy töltsön el ma szeretetével!

Az első lépés, hogy megnyílj Isten szeretete számára, ha elfogadod a megváltását.  

Nem számít, hogy mit tettél, vagy hol jártál, Isten helyet készített örök családjában. Meghívást kaptál, csak higgy, és fogadd el! 

Készen állsz? Íme egy ima, amelyet el is kezdhetsz mondani: „Édes Istenem! Tudom, hogy amikor meghalok, számot adok neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és nem a tiéd, hanem a saját tervem szerint éltem. Azt akarom, hogy mostantól kezdve ne így legyen. El akarom hagyni a bűneimet, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, aki meghalt mindazért, amit valaha is rosszul tettem, és így nem kell megfizetnem az ezért járó büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg bocsánatodat. Tudom, hogy csak a kegyelmed menthet meg, Uram. Soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek. 

Jézusom! Köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden vétkemet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyországba való belépéshez, és alázattal kérlek, hogy ments meg! Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy megtartod az ígéreted, hogy megmentesz azonnal, biztosan, teljesen és örökre. Jézus nevében kérlek. Ámen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.23.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása