Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolog, ami megakadályoz abban, hogy meghalld Istent

2021. szeptember 29. 03:00 - Besther

gardening-2518377_1920.jpg

„A tövisek közé esett mag: ezek azok, akik hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják őket, és nem érlelnek termést” (Lk 8,14).

Nem hallhatod meg Istent, ha az elméd zsúfolva van egyéb gondolatokkal vagy aggodalmakkal, különösen ha gondokkal, tervekkel és elfoglaltságokkal van tele. Ha mindig a rádiót figyeled vagy a tévét nézed, akkor nehéz meghallani Isten hívását. Isten meghallásához fel kell számolnod a figyelemelterelő dolgokat.

Jézus ezt mondja Lukács evangéliuma 8. fejezetének 7. versében: „Néhány más mag oda esett, ahol a tövisbokrok felnőttek, és megfojtották a növényeket” (CEV).

Jézus ebben a történetben elmondja, hogy a magokat elvetették, és a növények növekedni kezdtek, de a magvak gyomnövényekkel teli földben vannak. Így tehát, amikor a növény növekszik, a gyom is nő körülötte. A gaz megfojtja a növényt, és az sosem fog gyümölcsöt teremni.

Lukács evangéliuma 8. fejezete 7. versének jelentését Jézus itt mondja el: „A tövisek közé esett mag: ezek azok, akik hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják őket, és nem érlelnek termést.”

Három dolog fojthatja meg életedben a lelki növekedésedet, és tarthat távol attól, hogy meghalld Istent:

Gond. A gondok gyomok. Ha a mindennapi élet problémái és nyomása foglalkoztatnak, akkor nehezebb meghallani Istent.

Gazdagság. Annyira elfoglal a megélhetésed, hogy nem élsz? Ha azért dolgozol, hogy szükségtelen dolgok számláját fizesd, hogy kifizess egy felesleges hitelt, vagy hogy még több pénzt keress, mint amennyire valójában szükséged van, akkor ez is megállíthatja a lelki növekedésedet.

Élvezet. Semmi baj az élvezettel, de vigyázz, nehogy annyira elfoglaljon a szórakozás üldözése, hogy nélkülözd Istent és az ő életedre vonatkozó terveit.

Tudod mi az igazság a gyomokról? Nem kell őket gondoznod. Maguktól nőnek. Tulajdonképpen, az elhanyagoltság jelképei. Ha gyomnövényeket látsz az udvarodon vagy a kertedben, akkor az azt jelenti, hogy nem gondozod.

Ugyanígy van a lelki életeddel. A lelki életedben lévő gazok azt mutatják, hogy elhanyagolod az Istennel tölthető időt.

Minden nap tölts időt azzal, hogy gondozod lelki kertedet! Tépd ki a gyomokat nyomban, amikor megjelennek, így nem vehetik át a hatalmat mindazon a jón, amit Isten meg akar tenni benned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan küzdesz meg a gond, a gazdagság és az élvezet „gyomnövényeivel”?
  • Miképp tudod kiiktatni ezeket a gyomnövényeket az életedből?
  • Mennyi időt töltesz egy nap csendben? Mi változhatna az életedben, ha több időt szánnál a csendességre és az elcsendesedés pillanataira?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.22.)

(CEV: Az angol Contemporary English Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása