Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyen rendkívüli bátorságod?

2021. november 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

20211117.jpg

„Álljatok ki értem a világ véleményével szemben, és én is ki fogok állni értetek Atyám előtt a mennyben.” (Mt 10,32 The Message)

Egy olyan világban, ami tele van Isten igéjével szembemenő eszmékkel és hiedelmekkel, Isten azt akarja, hogy rendkívül nagy bátorsággal állj ki Krisztusért. Hogy ezt hatékonyan tedd, keresztény világnézetet szükséges kialakítanod.

Mi az a világnézet? Ez az a szűrő, amin keresztül látod és megérted a világot. Mindenki szűrője egy kicsit más. Még akkor is, ha mindannyian ugyanazt az eseményt nézzük, lehet, hogy a különböző világnézetek miatt te másképp látod, mint a körülötted lévők.

A világnézeted befolyásolja, ahogyan látod a világot – beleértve Istent, magadat, másokat, a múltat, a jelent, a jövőt, a pénzt, az időt, a jót és a gonoszt. Világnézeted befolyásolja minden döntésedet. Minden alkalommal, amikor döntést hozol, azt a világnézeti szűrődön keresztül látod, és a világnézeted alkotó hited alapján teszed.

Kulcsfontosságú tehát, hogy te mint Jézus követője Isten igéjének igazságára alapozd a világnézetedet.

Egy országos felmérés szerint az amerikaiak 62%-a állítja, hogy „mélyen spirituális”. Amikor arról kérdezték őket, hogy a spiritualitásuk miként befolyásolja a döntéseiket, 31%-uk azt válaszolta, hogy az erkölcsi döntéseket az alapján hozzák, „ami jónak és kényelmesnek érződik”, 18%-uk azt, hogy „ami a legjobb számomra”, 14%-uk azt, hogy „ami a legkevesebb konfliktushoz vezet”, és csak 16%-uk válaszolta azt, hogy az alapján hozzák erkölcsi döntéseiket, „amit Isten igéje mond.”

Mit jelent ez? Azt, hogy a legtöbb kereszténynek nincs keresztény világnézete. Lehet, hogy keresztény vagy, és a menny felé tartasz, mégis lehet nem keresztyén világnézeted is, mert azt arra alapoztad, amit a világban tanultál, nem pedig arra, amit Isten igéjéből.

A szilárd keresztyén világnézet lehetővé teszi, hogy bátran kiállj hívőként – hogy olyan valaki legyél, aki kiáll, és igazat mond. Miért számít ez annyira? Máté evangéliuma 10. fejezetének 32–33. verse azt mondja: „Álljatok ki értem a világ véleményével szemben, és én is ki fogok állni értetek Atyám előtt a mennyben. Ha sarkon fordulsz és elfutsz, azt hiszed, hogy fedezek neked?” (The Message)

Isten elvárja tőled mint egyik követőjétől, hogy állj ki az ő igazságáért. Az ilyen kiállás rendkívül szokatlan bátorságot igényel, ami csak olyan keresztyén világnézeten keresztül érhető el, ami Isten igéjének ismeretén és megértésén alapul.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, mit mondanának az emberek, milyen a világnézeted?
  • Hogyan befolyásolta a világnézeted azokat a döntéseket, amiket ma hoztál?
  • Hogyan segít a bibliai ismereted abban, hogy Isten igazsága mellett foglalj állást?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.10.)

(The Message: A szerző által választott angol bibliafordítás.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása