Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gondolataid irányítják az életedet

2022. január 17. 03:00 - Tomes Lívia

gondolat.jpg

„Vigyázz, hogyan gondolkodsz, mert az életedet a gondolataid alakítják!” (Péld 4,23 GNT)

Istent sokkal jobban érdekli az, hogy a gondolkodásod változzon, mintsem a körülményeid.

A legtöbb ember azt szeretné, hogy Isten eltávolítson minden problémát, fájdalmat, bánatot, szenvedést, betegséget és szomorúságot. De Isten először téged akar formálni, mert a változás addig nem történik meg az életedben, amíg meg nem újítod az elméd, és a gondolataid el nem kezdenek megváltozni.

Miért olyan fontos megtanulni kezelni a gondolataidat? Íme három ok:

Mert a gondolataid irányítják az életedet. A példabeszédek könyve 4,23 ezt mondja: „Vigyázz, hogyan gondolkodsz, mert az életedet a gondolataid alakítják!” (GNT) A gondolataid óriási mértékben képesek jóra vagy rosszra terelni az életedet. Például lehet, hogy azt mondták neked, amikor felnőttél: „Értéktelen vagy. Nem vagy fontos.” És te elfogadtad ezt a gondolatot, még ha rossz is volt. És most, évekkel később, ez alakítja az életedet. Ezért fontos megválogatni, melyik gondolatnak engeded, hogy hatással legyenek rád.

Mert az elme csatatér a bűn számára. Minden kísértés az elmében történik. Pál ezt mondta a Róma 7,22–23-ban: „Szeretem Isten akaratát teljesíteni, ami új természetemet illeti; de van valami más is mélyen bennem, alsóbb természetemben, ami háborúban áll az elmémmel, és megnyeri a harcot, és a még mindig bennem lévő bűn rabszolgájává tesz. Gondolatban Isten készséges szolgája akarok lenni, de ehelyett még mindig a bűn rabszolgájaként találom magam.” (TBL)

Az egyik oka annak, hogy mentálisan elfáradsz, mert a nap 24 órájában harc folyik az agyadban. Gyengítő, mert intenzív, és azért intenzív, mert az elméd a legnagyobb kincsed. A Sátán pedig a legnagyobb kincsedet akarja.

Mert ez a béke és a boldogság kulcsa. A nem ellenőrzött elme feszültséghez vezet. A kezelt elme a nyugalomhoz vezet. A nem ellenőrzött elme konfliktushoz vezet. Az ellenőrzött elme a bizalomhoz vezet. Ha nem irányítod a gondolataidat, akkor óriási stresszt fogsz tapasztalni az életedben. De a kezelt elme erőhöz, biztonsághoz és nyugalomhoz vezet.

A Biblia azt mondja: „Ha hagyod, hogy bűnös természeted irányítsa elmédet, az halálhoz vezet. De ha hagyod, hogy a Lélek irányítsa elmédet, az élethez és békességhez vezet.” (Róma 8,6 NLT)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi olyannal töltöd meg elmédet, ami tetszik Istennek? Mi olyannal töltöd meg az elméd, ami nem tetszik Istennek?
  • Hogyan gyakorolhatod az elméd irányítását?
  • Milyen szerepet játszik a Szentírás elméd kezelésében?

Bízol-e Isten ígéretében az üdvösségről?

Ha készen állsz arra, hogy elkötelezd életedet Jézusnak, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Atyám, te megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit elkövettem, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap majd az örök otthonodba fogadsz a mennyben.

Megvallom a bűneimet. Uramként és Megváltómként fogadlak be életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak és azt tenni, amit te mondasz.

Jézus, hálás vagyok szeretetedért és áldozatodért, amely által én is a mennyország tagja lehetek. Tudom, hogy nem ezt érdemlem meg. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázatosan neked ajánlom életemet, és arra kérlek, ments meg, fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása