Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem minden igaz, amit érzel

2022. január 21. 03:00 - Anika Enikő

„Ha az emberi természet irányít, az halálhoz vezet; ha a Lélek irányít, az élethez és békességhez vezet... Azok, akik emberi természetüknek engedelmeskednek, nem tudnak Istennek tetszeni.” (Róm 8,6.8 GNT)

Az érzelmek kezelésének megtanulása a nyugalom kulcsa. Más szóval, meg kell tanulnod kezelni azt, amit érzel!

Íme négy fontos ok, amiért kezelned kell az érzelmeidet:

Az érzelmek gyakran megbízhatatlanok. A zsigereid gyakran rossz irányba vezetnek. A benyomásaid gyakran hibásak. Az érzelmeid gyakran zsákutcába vezetnek. Nem támaszkodhatsz mindig mindenre, amit érzel.

A példabeszédek könyve 14,12 azt mondja: „Van út, amely helyesnek tűnik, de végül a halálba vezet.” (NIV) Nem kell mindent elfogadnod, amit érzel, mert nem minden, amit érzel, igaz vagy hiteles; illetve nem mutat és nem vezet a helyes irányba.

Nem akarod, hogy manipuláljanak. Ha nem te irányítod az érzelmeidet, akkor ők fognak irányítani téged, és a hangulataid fognak manipulálni. Ha pedig mindig az érzéseid vezérelnek, akkor mások kihasználnak téged. A legrosszabb az egészben az, hogy a negatív érzelmek a Sátán kedvenc eszközei. A félelmet, a haragot és az aggodalmat fogja használni, hogy pusztítást végezzen az életedben.

A Biblia azt mondja az 1Péter 5,8-ban: „Legyetek éberek és józanok! Ellenségetek, az ördög ordító oroszlánként járkál körbe-körbe keresve valakit, akit felfalhat.” (NIV)

Istennek akarsz tetszeni. Isten nem uralhatja az életedet, ha az érzelmek uralják azt. Ha az érzéseid alapján hozod meg a döntéseidet, akkor az érzéseidet tetted az isteneddé, és akkor Isten nem lehet Isten az életedben.

A Római levél 8. fejezete ezt mondja: „Ha az emberi természet irányít, az halálhoz vezet; ha a Lélek irányít, az élethez és békességhez vezet... Azok, akik emberi természetüknek engedelmeskednek, nem tudnak Istennek tetszeni.” (Róm 8,6.8 GNT)

Szeretnél sikeres lenni az életben. Tanulmányról tanulmányra kimutatták, hogy az érzelmi hányados sokkal fontosabb, mint az IQ, amikor a sikerről van szó. Hány embert ismersz, aki tönkretette a hírnevét azzal, hogy dühösen és dühből mondott valamit? Vagy az önkontroll hiánya miatt mulasztott el egy munkalehetőséget?

A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 5,23-ban: „[Az emberek] eltévednek és meghalnak ostobaságuk és önuralmuk hiánya miatt.” (CEV) Amikor úgy döntesz, hogy követed Jézust, ez a döntés az érzelmeidet is magában foglalja. Jézus az érzéseidnek az ura akar lenni, nem csak annak, amit gondolsz és teszel. Ura akar lenni az érzelmeidnek.

A Biblia azt mondja: „Mostantól kezdve tehát földi életetek hátralévő részét Isten akarata szerint kell élnetek, nem pedig emberi kívánságok szerint.” (1Pt 4,2 GNT)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mennyire alapozod döntéseidet az érzéseidre? Honnan tudod, hogy egy „érzés” helyes vagy helytelen?
  • Miért fontos, hogy megtanuljunk hallgatni a Szentlélekre? Hogyan tudod ezt megtenni?
  • Mit szükséges ma átadnod Istennek az érzéseiddel kapcsolatban?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása