Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy bölcs, és ismerd meg a teljes történetet!

2022. február 24. 03:00 - FodorImi

book-2341083_1920.jpg

„Milyen szégyen – igen, milyen ostoba dolog – döntést hozni, mielőtt megismernénk a tényeket!” (Péld 18,13 TLB)

Ahhoz, hogy bölcs legyél a mai információ alapú társadalomban, két létfontosságú dologra van szükséged: józan ítélőképességre és tisztánlátásra. Ez azt jelenti, hogy megtanulod Isten bölcsességét Isten Igéjéből, aztán azt mindenre alkalmazod. Az alapján szűröd meg az információkat és hozol döntéseket, hogy mit mond Isten neked a Szentírásban.

Túl sok hiszékeny keresztény hajlandó elhinni bármit, amit a közösségi médiában hall vagy olvas, legyen az akár egy hír, akár egy barátról szóló pletyka. Nem állnak meg, és nem kérdeznek, automatikusan elfogadnak mindent, ami beleillik elfogult szemléletükbe.

Ne veszítsd el a józan eszed! Ne légy hiszékeny, és ne higgy el mindent, amit hallasz, mert ez konfliktusokhoz vezet.

A példabeszédek könyve 3. fejezetének 21. verse ezt mondja: „Ne veszítsd szem elől a bölcsességet és az értelmet, őrizd meg a józan ítélőképességet és a megfontoltságot!" (NIV)

Amilyen fontos, hogy hiteles képet kapj az interneten látott és hallott dolgokról, éppen úgy szükséges, hogy a kapcsolataidban is reális képet kapj. Ha nem rendelkezel az összes szükséges információval, elhamarkodott következtetéseket hozol, ami hirtelen indulatokhoz, vitákhoz, veszekedésekhez vezet. Ahhoz, hogy ne a harag, hanem a harmónia legyen jelen az emberi kapcsolataidban, meg kell tanulnod nem ítélkezni addig, amíg  nem ismered az összes tényt és nem látod a teljes képet.

Válaszd inkább azt, hogy „megőrzöd a józan ítélőképességed”. Tarts ki ebben, ne térj el ettől, és ne veszítsd el azt. Ragaszkodj hozzá erősen, mintha a kapcsolataid egészsége függne tőle – mert ez így is van!

A Biblia ezt mondja: „Milyen szégyen – igen, milyen ostoba dolog – döntést hozni, mielőtt megismernénk a tényeket!” (Péld 18,13 TLB)

Ne ítélkezz, ne kritizálj elhamarkodottan! Ne gondold, hogy tudod, milyen indítékból tesz valamit egy másik ember, mert valószínűleg nem tudod. Ne dönts, mielőtt megismernéd az összes tényt!

Miközben arra vársz, hogy megismerd a teljes képet, fejlődik benned az emberek iránti együttérzés és szeretet, és még inkább hasonlóvá válsz Jézushoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell tenned, hogy még több bölcsességet tanulj Isten Igéjéből?
  • Annak megértése, hogy valaki milyen indítékból tesz valamit, hogyan segít neked eldönteni, hogy hogyan fogsz reagálni?
  • A kapcsolatokban a konfliktusok elkerülése érdekében miért fontos, hogy többet hallgass, mint amennyit beszélsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása