Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten azt akarja, hogy cselekedj, ne csak hallgasd

2022. március 03. 03:00 - Lencsés Tamás

„Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói becsapva magatokat!” (Jak 1,22 ESV)

Isten azt akarja, hogy arra koncentrálj és úgy cselekedj, ahogy ő mondja, és ne csak hallgasd, amit ő mond. Arra kér, hogy Jézus aktív követője légy, ne csak passzív hallgatója.

A Biblia ezt mondja: Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói becsapva magatokat!” (Jak 1,22 ESV)

Az igazság az, hogy évtizedekig hallgathatsz prédikációkat és tanulmányozhatod a Bibliát. De ha soha nem az alapján cselekszel, amit hallottál és tanultál, akkor becsapod magad, és nem válsz igazán Krisztushoz hasonlóvá.

D.L. Moody, a késő 19. század befolyásos evangélistája és keresztény nevelője, egyszer azt mondta: „A Biblia nem azért adatott, hogy növelje tudásunkat, hanem hogy megváltoztassa életünket.” Ez egy kézikönyv az élethez.

A Biblia azt mondja: „Minden írás Isten ihletése által adatott, és hasznos a tanításra, a rendreutasításra, a megjobbításra, az igazságban való útmutatásra, hogy az Isten embere kész legyen.” (2Tim 3,16–17 NKJV)

Ez a vers négy dologra mutat rá Isten Igéjével kapcsolatban. Megmutatja az utat, amelyen járni kell: ez a tanítás. Megmutatja, hol tértél le az útról: ez a rendreutasítás. Megmutatja, hogyan térhetsz vissza az ösvényre: ez a megjobbítás. Valamint megmutatja, hogyan maradj ezen az úton: ez az igazságban való útmutatás. Isten Igéje gyakorlatias, a valós világhoz kapcsolódó igazság.

A probléma az, hogy a többségünk sokkal többet ismer meg elméletben, mint amennyit átültetünk a gyakorlatba. Azt mondod, hogy te hiszel a megbocsátásban, de megbocsátasz-e valójában azoknak, akik megbántottak? Azt mondod, hogy hiszel, az Isten válaszára történő várakozásban, de a valóságban is türelmes vagy? Isten nem azt akarja, hogy csak jegyzetelj és azt mondd, hogy hiszel az Igéjében. Azt akarja, hogy az Igéjének igazi cselekvője légy.

Jézus azt mondta Máté evangéliuma 28. fejezetének a 20. versében: „Tanítsátok meg nekik, hogy megtegyenek mindent, amit én parancsoltam nektek!” (GW ). Nem azt mondta: ”Tanítsátok meg nekik, hogy tudjanak mindent, amit parancsoltam nektek!” vagy „Tanítsátok meg nekik, hogy gondolkodjanak mindarról, amit parancsoltam nektek!” Azt mondta: „Tanítsátok meg őket cselekedni!”

Ne csapd be magad azzal, hogy azt gondolod, hogy Isten Igéjének meghallgatása egyben azt is jelenti, hogy Isten Igéjét ténylegesen alkalmazod. Készíts tervet arra, hogy teszel valamit azért, amit hallasz, hogy azzá a személyiséggé nőhess, akinek Isten teremtett téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a dolog, amit még nem tettél meg, de tudod, hogy Isten azt akarja, hogy megtedd?
  • Mit gondolsz, hogyan reagálna a világ, ha az egyház valóban megtenné azt, amit Jézus parancsolt?
  • Írj le egy alkalmat, amikor talán összekeverted az Istenről való tanulást azzal, hogy valójában közelebb kerülj Istenhez.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása