Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízd magad Isten kegyelmére!

2022. április 02. 03:00 - Lencsés Tamás

„Minden aggodalmatokat dobjátok rá, mert ő törődik veletek.” (1Pt 5,7 NIV)

Az egyik legfontosabb dolog, amikor kudarcot szenvedsz, hogy Isten kegyelmére bízod magad. Tudjuk, hogy Jézus tanítványa, Péter ezt tette, mert két könyvet is írt erről a Bibliában.

Péter hatalmas tévedése az volt életében, hogy egy este alatt háromszor tagadta meg Jézust. Mégsem esett kétségbe. Nem vesztegette az idejét arra, hogy kárhozatban szenvedjen. Nem zúdított magára bűntudatot vagy szégyent, és nem élt tovább a megbánással. Ehelyett Péter minden aggodalmát Istenre bízta, és élete Isten kegyelme által reménységgel telt meg.

Péter első levele 5. fejezetének 7. versében Péter ezt mondja: „Minden aggodalmatokat dobjátok rá, mert ő törődik veletek.” (NIV) Ebben a versben a görög kifejezés, amit úgy fordítunk, „dobjátok rá”, azt jelenti, hogy „engedjétek el”.

Képzeld el, hogy egy hatalmas sziklát cipelsz. Olyan nagy, hogy még néhány méterre sem tudod elhajítani. Csak annyit tehetsz, hogy ledobod. Ez az, amit ez a vers mond. Egyszerűen fogod az összes félelmedet, bizonytalanságodat, bűntudatodat és minden mást, amivel küzdesz, és Istenre bízod. Rábízod magad az ő irgalmára.

De pontosan hogyan csinálod ezt? Imádkozhatsz valami ilyesmit: „Istenem, nagyon elszúrtam. Nem érdemlem meg a kegyelmedet. Figyelmen kívül hagytalak, és hibákat követtem el. De te kedves és szerető vagy. Te irgalmas és megbocsátó vagy, ezért irgalmadra bízom magam. Szükségem van egy új kezdetre. Tudom, hogy nem érdemlem meg, és nem tudnám kiérdemelni. Csak arra kérlek, hogy tedd azt, amit szeretsz, és mutass irgalmat nekem!”

Ez az ellenszere mindannak, amit a Sátán mond neked. A Sátán szeret olyan hazugságokat suttogni a füledbe, mint például: „Nem vagy elég jó. Mit gondolsz, ki vagy te?! Miért gondolod, hogy Isten valaha is használhat téged? Miért gondolod, hogy Isten meghallgatná az imáidat mindazok után, amit tettél?” A Sátán nem akarja, hogy Isten kegyelmére összpontosíts.

Még mielőtt Jézust letartóztatták volna, négy dolgot mondott el előre Péternek a kudarca miatt:

  • A Sátán próbára akar tenni téged.
  • Kísértésbe fogsz esni.
  • Már imádkoztam érted.
  • Használd a fájdalmadat arra, hogy másokon segíts!

Ezek a dolgok rád is igazak. Kísértésnek leszel kitéve, és néha kudarcot is vallasz, de Jézus mindig ott lesz melletted. És a fájdalmad nem lesz hiábavaló.

Ha ledobod a gondjaidat, elveszíted a kétségbeesésedet. Péter ezt megértette. Megbánta kudarcát, vigasztalást talált barátainál, és Isten irgalmára bízta magát. Ez ugyanaz a képlet, mint amire neked is szükséged van ahhoz, hogy reményt találj a kudarc után.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Volt már olyan nehéz teher, amit csak Istenre tudtál hagyni? Hogyan változott meg az életed, amikor elengedted ezt a terhet?
  • Milyen hazugságokat mond ma neked Sátán, hogy megakadályozza, hogy Isten kegyelmére koncentrálj?
  • Mivel kellene ellensúlyoznod Sátán hazugságait? Hogyan emlékeztetheted magad az igazságra?

Ha még soha nem nyitottad meg az életedet Jézus Krisztus előtt, akkor ma van az a nap, hogy rádobd a szorongásaidat. Nem kell tudnod, mi fog történni holnap. Nem kell tudnod, mit hoz a jövő. Csak azt kell tudnod, hogy kié a jövő!

Ha készen állsz, ezt az egyszerű imát mondd el: „Drága Istenem, azt akarom, hogy a biztonságom olyasmiben legyen, amit nem lehet elvenni tőlem. Azt akarom, hogy a biztonságom a veled való kapcsolatomban legyen, ahogy bízom az ígéretedben, hogy soha nem hagysz el. Átadom az életemet Jézus Krisztusnak. Megvallom, hogy a magam módján éltem az életemet, és vétkeztem ellened. Kérlek, bocsáss meg nekem, jöjj be az életembe, és változtasd meg a fontossági sorrendemet és az útirányomat. Hiszem, hogy törődsz velem és annyira szeretsz, hogy elküldted Jézust, hogy kereszthalált haljon azért, hogy megfizessen a bűneimért. És hiszem, hogy feltámadt, hogy örökre megkapjam a jelenléted ígéretét. Ezért szorongásaimat és gondjaimat rád bízom. Alakíts át olyanná, amilyennek te teremtettél engem! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.03.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása