Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben akkor is, amikor nem érted!

2024. október 19. 03:00 - FodorImi

hand-3585349_1920.jpg

„Bízz az Úrban teljes szívedből, és ne támaszkodj a saját értelmedre.” Példabeszédek 3,5 (HCSB)

Sokan kérik Istentől, hogy garantálja a sikerüket, mielőtt engedelmeskednének neki - de ez nem hit. A hit mindig kockázatot von magával.

A hit azt jelenti, hogy akkor is engedelmeskedsz, amikor nem érted. Például a megbocsátás soha nem tűnik jó ötletnek, mielőtt megteszed, de ez a hited egyik legnagyobb próbája. Amikor valaki megbánt téged, lehet, hogy nem érzed helyesnek vagy igazságosnak, hogy megbocsáss annak a személynek. De a megbocsátás mindig helyes döntés, függetlenül attól, hogy megérted-e vagy sem.

Emlékszel, amikor gyerek voltál, és a szüleid azt mondták, hogy tegyél meg valamit, aminek semmi értelme nem volt számodra? De most már felnőttként visszatekintve megértheted a szüleid nézőpontját.

Így működik ez Istennel is.

A Példabeszédek könyve 3.fejezet 5.verse azt mondja: „Bízz az Úrban teljes szívedből, és ne támaszkodj a saját értelmedre” (HCSB). A hit azt jelenti, hogy azt tesszük, ami helyes, még akkor is, ha az abszurdnak tűnik. Te soha nem ismered a teljes képet, de Isten igen.

A Biblia nagyszerű példát ad erre Gedeon történetében, a Bírák könyve 7. fejezetében. Gedeon 300 izraelitával 135 000 ellenséges katona ellen indult harcba. Az esélyek 450 az egyhez voltak. Isten azt mondta a katonáknak, hogy vigyenek magukkal fáklyákat, trombitákat és agyagedényeket - ezt a parancsot Gedeon biztosan nevetségesnek tartotta.

Aztán Isten azt mondta Gedeonnak, hogy tegye az agyagedényeket a fáklyák fölé, hogy éjszaka ne lehessen látni a fényt, és kerítsék be az ellenség táborát. Isten utasításai valahogy így hangzottak: „Amikor azt mondom neked, fújd meg a trombitákat, törd össze az edényeket, és a fáklyák fénye hirtelen világítson a sötétségben. Úgy fog tűnni, mintha egy hatalmas sereg venné körül a tábort. Ez hatalmas zűrzavart fog okozni, és az ellenséges katonák végül egymás ellen fognak harcolni”.

Gedeon engedelmeskedett, még akkor is, ha semmi értelmét nem látta. A zsidók megfújták a trombitákat, összetörték a cserépedényeiket, és felfedték a fáklyáik fényét. Az ellenséges katonák a döbbenettel ébredtek fel, és a zsidók helyett egymás ellen kezdtek harcolni. Mivel Gedeon azt tette, amit Isten mondott neki - még akkor is, amikor nem értette -, a zsidók megnyerték a csatát.

Néha Isten olyasmit mond, ami ostobaságnak tűnik - mint például, hogy elsöprő túlerővel szemben indulj csatába. De ha van hited, akkor engedelmeskedsz Istennek, még akkor is, ha nem érted, hogy mit kér tőled.

Mint Gedeon és katonái, nem élhetsz hittel kockázat nélkül. De Isten teljes egészében látja a nagy képet. Bízhatsz abban, amit kér tőled.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi volt a legmeglepőbb dolog, amit Isten mondott neked? Hogyan alakult?
  • A Biblia azt mondja, hogy nem kellene a saját értelmezésedben bízni. Vannak olyan területei az életednek, ahol különösen nagy a kísértés, és itt inkább a saját elképzeléseidben bízol, mint Isten elképzeléseiben? Miért?
  • Mitől félsz a legjobban, amikor arra kérnek, hogy engedelmeskedj valaminek, amit nem értesz?

(Daily Hope by Rick Warren – 2024.10.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása