Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Zúgolódás helyett adj hálát!

2022. június 24. 03:00 - FodorImi

balcony-1834990_1920.jpg

"Adjatok hálát minden helyzetben, mert ez az Isten akarata számotokra Jézus Krisztusban."
(1 Thess 5,18, NIV fordítás)

Ha kis dolgok miatt elégedetlenkedsz, zúgolódsz és bosszankodsz, nem leszel boldog! Ezt a szokást nehéz megváltoztatni, mert az ember természeténél fogva negatív, és a mai kultúránk is erre kondicionál minket. Ádám és Éva óta mentegetőzünk és vádoljuk a másikat. Próbálunk mentséget találni az általunk elkövetett hibákra, egyúttal mindenki mást hibáztatunk.

Ilyeneket mondunk: „Ha más lenne a társam, akkor boldog lennék. Ha soha nem házasodtam volna meg, akkor boldog lennék. Ha gyerekem születne, boldog lennék. Ha a gyerekem elköltözne otthonról, akkor boldog lennék.”

Ez a „ha..., akkor” gondolkodás. De olyan boldog vagy, amilyen boldog lenni akarsz. Nem okolhatsz mást a boldogtalanságodért, mert a boldogság döntés kérdése. Abba kell hagynod a mentegetőzést és mások hibáztatását, és abba kell hagynod a kis dolgok miatti zúgolódást és bosszankodást is.

A Biblia ezt mondja: „Tegyetek mindent zúgolódás és vitatkozás nélkül, hogy feddhetetlenek és tiszták legyetek.” (Filippi 2,14-15 – NIV).

Ezek talán a Biblia egyik legnehezebb igeversei. Ami engem még ennél is nagyobb félelemmel tölt el, az a Máté 12. fejezetének 36. verse, ahol Jézus ezt mondja: „Mondom nektek, hogy az ítélet napján az embereknek számot kell adniuk minden meggondolatlan dologért, amit kimondtak.” (NCV).

Ettől ki kellene, hogy rázzon a hideg. Hányszor volt már, hogy panaszkodtál, zúgolódtál, vitatkoztál valami miatt, pedig egy jelentéktelen dologból nem kellett volna olyan nagy ügyet csinálni. Az élet első törvénye ez: Ne csinálj nagy ügyet jelentéktelen dologból. A második törvény pedig ez: majdnem minden dolog jelentéktelen.

A Biblia ezt mondja az első Thesszalonikai levél 5. fejezetének 18. versében: „Adjatok hálát minden helyzetben, mert ez az Isten akarata számotokra Jézus Krisztusban.” (NIV).

Egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a legegészségesebb hozzáállás az, amikor valaki hálás.

Miért kell hálásnak lenned? Ne felejtsd el, hogy bármi történik is most az életedben, Isten mindig veled van, Isten mindig benned van, és Ő mindig a te oldaladon áll.

Ez jó ok a hálára! Tehát légy hálás, és ne zúgolódj!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted számot kell adnod Istennek, hogy kis dolgok miatt  panaszkodtál? Miért igen, vagy miért nem?
  • Az 1Thess. 5,18 szerint mi Isten akarata a számodra?
  • Hogyan tudod megvalósítani a gyakorlatban a nap folyamán, hogy hálás légy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.17.)

 Készen állsz, hogy csatlakozz Isten családjához?

Isten arra teremtett, hogy szeressen téged, és az egyik hely, ahol a legvilágosabban láthatod ezt, az a kereszt. Jézus halála és feltámadása által Isten lehetővé tette számodra, hogy családjának örökre részévé válj. Nem számít, mit tettél vagy honnan jössz, Isten örök családjában van egy helyed, ami készen áll és vár rád. Az ajtó tárva nyitva áll. Csak higgy, és fogadd el a meghívást!

Készen állsz? Akkor mondd el ezt az imát: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni neked életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened és, hogy az saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és oda akarok fordulni hozzád.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghalt mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne nekem kelljen megfizetni a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg, hogy megbocsáss nekem. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem lehetek elég jó ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szerettél engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára. Alázatosan arra kérlek, hogy ments meg engem. Hiszek benned, Jézus, és hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, hogy megmentesz engem és elvégzed a jó munkát bennem, miközben én igyekszem egész életemben követni és szolgálni téged. Jézus nevében imádkozom. Ámen.” 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása