Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Élvezd, amit Isten adott neked

2022. július 15. 03:00 - flependzsi

smiley-g1cb11fe54_640_1.jpg

“Ha Isten jólétet és vagyont ad nekünk, és megengedi, hogy élvezzük, legyünk hálásak és élvezzük, amiért megdolgoztunk. Isten ajándéka ez.”
Prédikátor könyve 5,19 (GNT)

 

 

A Biblia azt mondja az 1 Timóteus 6,17-ben, hogy Isten „bőségesen megad nekünk mindent, amire szükségünk van, hogy az örömünkre legyen” (NIV). Ilyen az az Isten, akit mi szolgálunk. Azért adta nekünk a világot, hogy örömünk legyen benne! De van egy probléma: annyira lefoglal bennünket, hogy még többet szerezzünk, hogy nem tudjuk élvezni, amink van.

A megelégedettség titka, hogy megtanuljuk élvezni, amit Isten adott. A Prédikátor könyve 5,19 azt mondja, „Ha Isten jólétet és vagyont ad nekünk, és megengedi hogy élvezzük, legyünk hálásak és élvezzük, amiért megdolgoztunk. Isten ajándéka ez.” (GNT).

Ahelyett, hogy mindig többet akarnál, figyelj arra, amid már van. Lásd meg és értékeld, amit Isten már megadott neked, és találj örömet benne!

Nagyon szeretem a napfelkeltét nézni a lejtős udvarunkból. Majdnem húsz éve kitettem oda egy nyugágyat. Úgy emlékszem, a piacon vettem, valószínűleg nem drágán. Elég fakó már, és néhány léce is törött, de szeretem ebben az öreg, vacak székben ülve nézni, ahogy feljön a nap. Nagy öröm ez nekem!

Nagyobb lenne az örömöm, ha egy gyémántberakásos fotelben ülve nézném a napfelkeltét, és nem ebben az öreg, kopott székben? Nem, egy cseppet sem növelné az örömömet. Sőt, előnye is van annak, hogy megelégszem a régi székkel a drága fotel helyett: ezt senki sem fogja ellopni!

Kérdezd meg magadtól: „Mi az, amit nem élvezek most?” Sokunkra jellemző a „ha ..., akkor ...” gondolkodásmód: “Ha ez megtörténne, akkor boldog lennék.”

„Ha lenne párkapcsolatom, boldog lennék.” „Ha házas lennék, boldog lennék.” „Ha lennének gyerekeim, boldog lennék.” „Ha a gyerekeim iskolába járnának, boldog lennék.” „Ha újra házas lennék, boldog lennék.”

Pedig az igazság az, hogy akkor leszel boldog, ha úgy döntesz, hogy az leszel. Ha most nem vagy boldog, később sem leszel az. A boldogság döntés kérdése!

Ha elmennénk a világ legszegényebb helyeire és megnéznénk két embert, akik ugyanolyan körülmények közt élnek, azt látnánk, hogy az egyik boldogtalan, a másik boldog. Miért? Mert a boldogságnak semmi köze nincs a körülményeidhez, hanem csakis a hozzáállásodon múlik.

Ha nem vagy boldog azzal, amid most van, biztos, hogy nem lennél boldog többel sem. Mert nem számít, mid van, mindig egy kicsit többet akarnál.

A boldogság egy döntés. Dönts úgy, hogy örülsz annak, amit Isten adott neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit Isten adott neked, és te mégsem tudsz neki maradéktalanul örülni?
  • Mi az, amit vársz, mert azt gondolod, hogy attól leszel boldog?
  • Ha a boldogság egy döntés, miért választják az emberek mégis a boldogtalanságot?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása