Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az egészséges kapcsolatok az önzetlenségen múlnak

2022. augusztus 10. 03:00 - Lilla:)

happy-mothers-day-2527433_1920.jpg

"Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit – figyelmen kívül hagyva Istent! – csak gyomot arat. Nem tud mást felmutatni az életében, csak gyomot! Aki azonban Istennek válaszolva vet, engedve, hogy Isten Szentlelke munkálkodjon benne, az az igaz életet fogja learatni, az örök életet."

(Gal 6,7-8 - The Message fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat. Ez az első számú oka a konfliktusoknak, vitáknak, válásoknak, sőt még a háborúknak is.

A Jakab levél 4. részének első versében ezt olvassuk: "Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a bennetek dúló kívánságok okozzák ezeket?" Minden baj az énközpontúsággal kezdődik.

Az önzés nagyon könnyen belopakodhat egy kapcsolatba. Amikor elkezdesz egy kapcsolatot, nagyon keményem dolgozol azon, hogy önzetlen legyél. Azonban ahogy múlik az idő, az önzőség elkezd belopózni. Az emberek sokkal több energiát fektetnek egy kapcsolat elkezdésébe, mint annak fenntartásába.

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, viszont az önzetlenség javítja azokat. Mit jelent az önzetlenség? Azt, hogy kevesebb "belőlem" és több "belőled".  Azt jelenti, hogy többet gondolok másokra, mint magamra, és mások szükségeit a sajátjaim elé helyezem. A Filippibeliekhez írt levél 2. részének 4. versében ezt olvassuk: "Mindenkinek inkább mások érdekeit kellene néznie, és nem a sajátját." (CSB fordítás).

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki az emberekből, és bizalmat épít a kapcsolatokban. Sőt, ha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, akkor a másik is változni fog. Amikor önzetlen vagy, már nem az vagy, aki azelőtt voltál, ezért másként kezdenek el hozzád viszonyulni.

Sokszor láttam már ilyet. Olyan emberek, akiket képtelenség volt szeretni és mindenki menekült a környezetükből, megváltoztak, amikor valaki kedvesen és önzetlenül közeledett hozzájuk. Amikor valaki azt kapja, amire szüksége van, és nem azt, amit érdemel, akkor csodálatos módon megváltozik.

A Biblia azt mondja a Galatabeliekhez írt levél 6. részének 7-8. versében, hogy "Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit – figyelmen kívül hagyva Istent! – csak gyomot arat. Nem tud mást felmutatni az életében, csak gyomot! Aki azonban Istennek válaszolva vet, engedve, hogy Isten Szentlelke munkálkodjon benne, az az igaz életet fogja learatni, az örök életet." (The Message fordítás).

Ez a Biblia alapelve a vetésre és az aratásra. Amit vetsz, azt aratod. Amikor önzetlenséget vetsz, Isten áldását fogod learatni. Ő így alkotta meg az univerzumot: minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld. Azt akarja, hogy egyre inkább rá hasonlíts, Ő pedig önzetlen. Mindened, amid van, az Ő ajándéka, Isten feléd való önzetlenségének a jele. Az önzetlenség végső jutalma az örök élet.

De amíg itt vagy a Földön, akkor érzed a legnagyobb elégedettséget, amikor másokért adod önmagad. Jézus azt mondta: "Csak azok tudják meg, mit jelent igazán élni, akik odaadják az életüket értem és a Jó Hírért." (Mk 8,35 - TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi az, amit a legnehezebben adsz oda másnak? (Az időd? A pénzed? Vagy az érzelmeid?)
  • Hogyan tudnád ezen a héten gyakorolni azt, hogy ezt odaadod valakinek? 
  • Hogyan tapasztaltad meg Isten áldását akkor, amikor önzetlen voltál?

Rábíztad már Jézusra az életed?

A Biblia azt mondja, hogy csak akkor juthatsz be a mennybe, ha hiszel Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem vásárolhatod meg a helyed a Mennyben: "Kegyelemből van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka –, és nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen." (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy megvalld a bűneidet és rábízd Jézusra az életed, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, mindent, amit korábban rosszul tettem, Te megbocsátasz, megtudom az életem célját, és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba, a mennybe.
Megvallom bűneimet, és elfogadom Jézust Megváltómnak és Uramnak. Jézus, követni és szolgálni akarlak téged. Alázatosan átadom az életem neked, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a te családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása