Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megbecsülés hatalma

2022. november 27. 03:00 - Erika1832

"Soha nem hagyom abba az értetek való megbecsules-munkahelyi-elismeres-nyelvek.jpg hálaadást, amikor megemlítelek benneteket az imáimban." (Efe 1,16 ISV)

A másokkal való jó együttműködésnek nincs különösebb titka. Csak meg kell tanulni, hogy értékeljük a többieket.

Hogyan fejezzük ki mások felé, hogy értékeljük őket? Egyszerűen. Először is, gyakorold be, hogy felismered valakinek az értékét és a teljesítményét. Aztán tedd szokásoddá, hogy szóban ezt ki is kifejezed egy "köszönömmel."

Nehémiás négy gyakorlati módját mutatja be annak, hogyan fejezhetjük ki a mások iránti megbecsülésünket:

Név szerint ismerd a többieket. Amikor köszönetet mondasz azoknak, akik változást hoznak az életedben, ne csak annyit mondj, hogy: "Mindannyian nagyszerű munkát végeztek. Köszi!" Fogalmazz konkrétan, ahogy Nehémiás is tette. 71 embert emelt ki, akiket külön elismerésben részesített, és mindegyiket név szerint említette meg.

Ismerd el a konkrét munkát. Az emberek úgy érzik, hogy értékelik őket, amikor rámutatnak munkájuk részleteire. Nem elég egyszerűen azt mondani nekik, hogy jó munkát végeztek. Jobb, ha azt mondod: "Büszke vagyok rád, hogy ezt a konkrét dolgot csináltad."

Nehémiás felismerte a nép aprólékos munkáját. Így szólt: "Az Óváros kapuját Jojada, Paszáh fia és Meszullám, Besodejá fia javíttatta meg. Ők fektették le a gerendákat, állították fel az ajtaját, és szerelték fel a reteszeket és a rácsokat" (Nehémiás 3,6 NLT). A Biblia megmutatja, hogy a részletek számítanak!

Vedd észre a nagyszerű hozzáállást. Nehéz nem észrevenni a nagyszerű hozzáállást egy olyan világban, amely tele van rossz hozzáállással. A Nehémiás 3,20-ban Nehémiás kiemel egy embert a nagyszerű hozzáállásáért: "Báruk ... buzgón megjavított egy további szakaszt" (NLT).

Amikor felhívod a figyelmet mások szenvedélyességére és lelkesedésére, az megújítja energiájukat, és friss energiát indít el másokban. A végén még több ember fog segíteni neked abban, hogy az Isten által adott látást megvalósítd.

Ismerd el az extra erőfeszítéseket. Nehemiás kétszer is említ egy Meremoth nevű férfit, aki a kelleténél többet tett. Először is megjavította a halak kapuját. Aztán "megjavított egy másik szakaszt" (Neh 3,21 ISV). Nehémiás elismerte Meremót extra munkáját, és azt akarta, hogy mások is észrevegyék azt.

Sokan, akiket ismerek, túlhaladtak azon, hogy másokat szolgáljanak és jól végezzék a munkájukat. Nagy örömömre szolgált, hogy rámutathattam a hozzájárulásukra, és elmondhattam nekik, mennyire nagyra értékelem őket ezért. Néha ez egy beszélgetés formájában történt. Máskor egy üdvözlőkártya formájában, vagy egy üzenettel. De szokásommá vált, hogy észrevegyem mások erőfeszítéseit és hozzáállását, és elismerem a kitartásukat, és bátorítom őket, hogy csak folytassák tovább.

A hála és a megbecsülés szellemében való élet gyakorlást igényel. Még ma el is kezdheted ennek a gyakorlását!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen hatással van a munkához való hozzáállásod a körülötted lévő emberekre?
  • Mit gondolsz, miért nem szánnak sokan időt és energiát arra, hogy elismerjék mások jó munkáját?
  • Ki teszi meg az extra mérföldet az életedben? Lehet, hogy valaki a családodban, a gyülekezetben vagy a munkahelyeden. Tervezd meg, hogy ezen a héten megköszönöd neki, hogy "extra mérföldet" tesz meg.

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.11.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása