Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

3 módszer, amivel elkerülheted a csüggedést

2022. december 03. 03:00 - flependzsi

arrows-g44d02bdda_1920.jpg

Ne féljetek tőlük! A nagy és félelmetes ÚRra gondoljatok (Nehémiás könyve 4,8)

Hogyan győzd le a csüggedést? Kövesd Nehémiás példáját!

Nehémiás könyvének 4. fejezetében három módszert látunk, amivel ellenállhatunk a csüggedésnek.

1. Erősítsd azokat a területeket, ahol gyengének érzed magad

Gondold végig őszintén, mik azok a területek, ahol lelkileg sebezhető vagy. A harag a gyenge pontod, a szexuális vágyak, az önhittség, vagy valami más? Milyen lelki területen érzed gyengének magad?

Amikor Nehémiás meghallotta, hogy az ellenség meg akarja támadni a zsidókat, akik a falat építették Jeruzsálemben azonnal cselekedett: “odaállítottam a népet a fal tövébe, a várfal mögé a hézagokba, odaállítottam őket nemzetségenként kardokkal, dárdákkal és íjakkal” (Nehémiás 4, 7). Nehémiás elvégezte a házi feladatát. Tudta, hol vannak a város legsebezhetőbb pontjai és ez alapján tervet készített.

Talán a te életednek is vannak olyan területei amiket meg kell erősíteni. Ahhoz, hogy távol tartsd a csüggedést újra kell gondolnod néhány dolgot. Adósságaid vannak? Gondold újra a költségvetésed! Fizikailag nem vagy formában? Gondold át az életviteledet! Ne add fel azokat a területeket, ahol gyenge vagy! Ehelyett inlább, erősítsd meg őket!

2. Fókuszálj Istenre

Legyőzheted a csüggedést, ha nem arra összpontosítasz, amit nem szeretnél hogy megtörténjen, hanem Isten ígéreteire. Néha csak rajtad múlik,hogy elcsüggedsz-e, hasonlóan a boldogsághoz. Senki sem kényszerít hogy elcsüggedj, hogy elkeseredj.

Amikor Nehémiás látta az emberek aggódását, kiállt és azt mondta nekik: “Ne féljetek tőlük! A nagy és félelmetes ÚRra gondoljatok” (Nehémiás 4,8). Emlékeztette őket Isten nagyságára és hatalmára. 

Ne ismételgesd magadban a bátortalanító gondolatokat, hanem gondolkodj inkább Istenről. A Jónás könyve 2. fejezet 8. vers azt mondja: “Amikor elcsüggedt a lelkem, az ÚRra gondoltam”.

3. Harcolj

Ugye tudod, hogy szellemi harcban állunk? A Biblia azt mondja, “ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok neki ellen a hitben” (1 Péter 5, 8-9). Passzívan, tétlenséggel nem tudsz ellenállni az ellenségnek. Harcolnod kell azért, amiről tudod, hogy Isten akarja, hogy megtedd.

Nehémiás így folytatja: “harcoljatok testvéreitekért, fiaitokért, leányaitokért, feleségeitekért és otthonaitokért!” (Nehémiás 4, 9.) Tudod mi történt ezután? “Ellenségeink meghallották, hogy megtudtuk tervüket, és így Isten meghiúsította azt. Mi pedig mindnyájan visszatértünk a várfalhoz, mindenki a maga munkájához.” (Nehemiah 4, 8.) Isten megerősítette őket, hogy folytathassák a munkát.

Ha megerősíted életed gyenge területeit, Istenre fókuszálsz, és megtanulsz harcolni, sokkal felkészültebb leszel a csüggedés elleni harcban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben érzed magad a legesendőbbnek ma? Mi lehetne az első lépés, hogy megerősítsd ezt a területet?
  • Mik azok a dolgok, amikre gondolva csüggedés vesz erőt rajtad? Isten milyen tulajdonságán gondolkodhatnál ehelyett?
  • Tudva, hogy van egy ellenséged, aki "keresi kit nyeljen el", hogyan tudnád motiválni magad a csüggedés ellen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.26.)

(A magyar bibliafordításokban különbözik a Nehémiás könyvében a versek számozása. A Magyar Biblia Társulat újfordása szerint a versek a 4. fejezet 7-9-es versei, míg a Károli fordításban az angol fordításokkal egyezően a 13-15-ös versek.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása