Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy szokás a hited megerősítésére

2022. január 02. 03:00 - Lencsés Tamás

„Töltsd az időd és az energiád azzal a gyakorlattal, hogy szellemileg fitt maradj!” (1Tim 4,7 TLB)

Ha azt akarod, hogy Isten hasznára légy, erősítsd meg a hitedet!

A Biblia ezt mondja Pál apostol első levele Timóteusnak 4. fejezetének 7. versében: „Töltsd az időd és az energiád azzal a gyakorlattal, hogy szellemileg fitt maradj!” (TLB)

Ébredtél már úgy, hogy azt gondoltad: „Ma tornázni fogok!” Én biztosan nem, de azt tudom, hogy mindannyiunknak szüksége van fizikai és szellemi testmozgásra egyaránt. Valamint ezt is tudom a testmozgásról: a lehető legtöbb hasznot akarom kihozni minden egyes percből, amit megélek, legyen az akár fizikai vagy akár lelki gyakorlás.

Szeretnék segíteni abban neked, hogy a legtöbbet hozd ki a lelki gyakorlatodból úgy, hogy négy olyan lelki „szokást” mutatok, amelyek megerősítik a hitedet.

1. Tanulmányozd a Bibliát! Személyesen kell tanulmányoznod a Bibliát. Nem függhetsz más értelmezésétől, amikor a saját hited megerősítéséről van szó. Ezt neked kell megtenned.

A Biblia azt mondja: „Minden írás Istentől ihletett, és arra szolgál, hogy megtanítson minket arra, ami igaz, és hogy rádöbbentsen minket arra, ami rossz az életünkben. Helyreigazít bennünket, ha tévedünk, és megtanít arra, hogy azt tegyük, ami helyes. Isten arra használja, hogy felkészítse és felvértezze népét minden jó cselekedetre.” (2Tim 3,16–17 NLT)

Isten Igéje a „Készülj fel!” kézikönyv az életedhez. Ha azt akarod, hogy készen állj arra, hogy Isten hasznára legyél, akkor tanulmányoznod kell a Bibliát.

2. Olvass keresztény könyveket! A példabeszédek könyve 19. fejezetének 8. verse szerint: „Tégy magadnak szívességet, és tanulj meg mindent, amit csak tudsz!” (GNT) Sokkal többet tanulsz, ha olyan könyveket olvasol, amelyek segítenek lelkileg növekedni.

3. Írd le a tanúságtételedet! A Biblia azt mondja Péter első levele 3. fejezetének 15. versében: „Mindig legyetek készek válaszolni mindenkinek, aki magyarázatot kér tőletek a reménységetekről” (NCV) Ahogyan senki más nem tanulhat helyetted, úgy senki más nem mondhatja el a történetedet. A tanúságtételnek négy része van: 1. milyen volt az életed mielőtt Krisztushoz jöttél, 2. hogyan jöttél rá, hogy szükséged van Krisztusra az életedben, 3. hogyan kötelezted el az életed Krisztusnak, 4. és milyen az életed most.

4. Csatlakozz egy kis közösséghez! A Biblia azt mondja: „Bátorítsátok egymást, és építsétek egymást” (1Thessz 5,11 NLT) Ha a hited megerősítéséről van szó, kevés dolog hasonlítható a közösséggel való rendszeres kapcsolathoz. Ha nem vagy tagja egy közösségnek, keress olyan embereket, akikkel megoszthatod az életedet, és akik támogatnak téged, miközben fejlődsz a hitedben!

Ez a négy szokás segít neked abban, hogy lelkileg fitt maradj, készen állj arra, hogy Isten hasznára válj. Melyiket kezded el ma gyakorolni?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted miért hasznos a tanúságtételed leírásának folyamata?
  • Milyen módok vannak, hogy te és közösséged segítsétek egymást a hitben való növekedésben?
  • Hogyan teheted a keresztény könyvek olvasását izgalmasabbá és érdekesebbé? (Például elolvashatnátok egy könyvet egy baráti csoportban, és találkozhatnátok, hogy megvitassátok.) Kezdjetek el olvasni egy keresztény könyvet ezen a héten, és találjatok módot arra, hogyan tehetnétek azt még érdekesebbé számotokra!

Van bizonyságod arról, hogy Jézus átformálta az életedet? Ha még nem bízol Jézusban, és nem kötelezted el magad, hogy követed őt, miért várnál tovább?

Nem kell kiérdemelned Isten szeretetét, és nem kell megdolgoznod a mennybe jutásért. A Biblia azt mondja: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8–9)

Ha készen állsz arra, hogy átadd neki az életedet, akkor imádkozz így:

„Drága Jézusom, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit én teszek. Befogadlak téged az életembe mint az én Uramat. Ma életem minden részét átadom a te irányításodnak.

Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg, és fogadj be a családodba. Jézus nevében. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imádságot, és befogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt nekem angol nyelven a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék néhány ingyenes angol nyelvű kiadványt küldeni számodra, ami segít téged a Jézussal járás kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan töltsd meg életedet békével?

2022. január 01. 03:00 - Mapetso

hofadomb.jpg„Ajándékot adok nektek: a lélek és a szív békéjét! És ez a béke, amit adok, nem az a törékeny béke, amit a világ ad. Tehát ne aggódjatok és ne féljetek!” (Jn 14,27 TLB)

Amikor magadhoz engeded Jézust, ő az egyik legnagyobb ajándékot adja neked: „Ajándékot adok nektek: a lélek és a szív békéjét! És ez a béke, amit adok, nem az a törékeny béke, amit a világ ad. Tehát ne aggódjatok és ne féljetek!” (Jn 14,27 TLB)

Az a fajta béke, amit a világ ad, átmeneti. Az elmúlt 300 évben mintegy 260 békeszerződést írtak alá – és szinte egyiket sem tartották be.

A világban létező béke és nyugalom csupán átmeneti. Ha jó állásod van, akkor békességben vagy – de ha elveszíted az állásodat, akkor oda ez a békesség. Ha van pénzed a bankban, akkor békességben vagy – de ha ez a pénz elfogy, akkor oda ez a békesség is.

Jézus másfajta békét ad neked. A Biblia ezt úgy nevezi: „béke, amely minden képzeletet felülmúl” (Fil 4,7 ESV).

Mit is jelent ez? Azt, hogy akkor is békéd van, amikor nincs nyilvánvaló vagy látható oka annak, hogy békességben legyél. Körülötted lehet teljes a káosz, de te valami megmagyarázhatatlan okból békességben vagy. Ez az a béke, amely meghaladja a képzeletünket – és ez csak Jézustól, a Béke Fejedelmétől származhat.

Jézus ezt a fajta békét akarja neked adni ezen a karácsonyon, hogy ne aggódj és ne félj.

Amikor Jézus belép egy helyiségbe, megtölti azt békességgel. Vannak olyan helyiségek a szívedben, amelyek aggodalommal, idegességgel, szorongással vagy félelemmel vannak tele? Ezek azok a szobák, amelyekbe nem hívtad be Jézust. Aggodalmaid elárulják azokat a helyiségeket, amelyekbe nem hívtad be Istent. Ebbe beletartozhatnak a pénzügyeid, a randijaid, a karriered, a gyereknevelésed, az időbeosztásod vagy a gyülekezeti szolgálatod. Bármi is legyen, el kell engedned ezeket az aggodalmakat: át kell adnod Jézusnak.

Ez az egyetlen módja annak, hogy igazi békében élhess ezen a karácsonyon: add át életed minden részét Istennek, hogy ő azt a saját céljára fordítsa! Akkor olyan békességed lesz, amely ellenáll az élet minden nyomásának.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Békével telt az otthonod és a szíved? Miért válaszoltad erre a kérdésre azt, amit?
  • Szíved melyik „szobája” okoz szorongást vagy félelmet?
  • Szerinted mit akar Isten tőled, hogy tegyél vagy mondj, amivel megmutatod neki, hogy átadtad neki életed egy aggodalommal teli részét?

A békesség, amely minden értelmet felülmúl, Jézussal kezdődik. Ez azzal kezdődik, hogy békét kötsz a Teremtőddel. A bűneid elválasztanak Istentől. És csak Isten kegyelméből kerülhetsz újra helyes kapcsolatba vele.

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Ef 2,8–9 NIV).

Készen állsz arra, hogy békét köss Istennel ezen a karácsonyon, és megtaláld azt a békét, amely minden képzeletet felülmúl? Akkor imádkozd el a következő imát:

„Kedves Jézusom, nem akarom, hogy a bűnöm elszakítson többé tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden rosszat, amit valaha tettem, megbocsátasz, és megismerhetem életem célját, és egy napon befogadsz mennyei örök otthonodba.

Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi olyan által, amit én teszek. Úrként fogadlak be az életembe. Ma életem minden részét átadom a kezeidbe.

Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél, és az életem hátralévő részét arra használom, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom az életem, és arra kérlek, hogy ments meg, és fogadj be a családodba. Jézus nevében. Ámen.”

Ha elmondtad ezt az imát, hogy befogadd Jézust, kérlek, írj nekem angol nyelven a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék neked néhány ingyenes angol nyelvű anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni az utadon Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása