Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alázatosság és a boldogság kéz a kézben járnak

2022. július 03. 03:00 - csmsdvd

tanithato.jpg

„Ezzel nem azt mondom, hogy tökéletes vagyok. Nem tudok mindent, amit tudnom kellene, de folyamatosan dolgozom, hogy arra a napra, amire Krisztus megszabadított engem, olyan legyek amilyenre ő szeretne. Nem, kedves testvéreim, még nem vagyok az, akinek lennem kell” (Fil 3, 12-13 TLB fordítás).

Az alázatos emberek boldogok. Sohasem hagyják abba a növekedést, a fejlődést és a tanulást.

A Biblia szerint: „Önmagatokat tegyétek próbára, hogy hitben jártok-e! Rendszeresen vizsgáljátok meg magatokat! Első kézből kell bizonyíték, nem pusztán csak hallomásból, hogy Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki magatokat! Ha nem álltátok ki a próbát, tegyetek érte valamit” (2Kor 13,5-9 The Message fordítás).

Tartasz-e rendszeresen önvizsgálatot? Próbáld ki a következőt: Minden nap mikor felébredsz, kérdezd meg Istent: „Istenem, min kell ma dolgoznom önmagamon?” Ehhez alázatosság kell, de ez olyan szokás, ami a boldogsághoz vezet.

Pál apostol ismerte annak az alázatosságnak a fontosságát, hogy folyamatosan tanuljon, fejlődjön, és növekedjen. A Filipiekhez írt levelének a 3. fejezetben, a 12. és 13. verseiben írta: „Ezzel nem azt mondom, hogy tökéletes vagyok. Nem tudok mindent, amit tudnom kellene, de folyamatosan dolgozom, hogy arra a napra, amire Krisztus megszabadított engem, olyan legyek amilyenre ő szeretne. Nem, kedves testvéreim, még nem vagyok az, akinek lennem kell” (TLB fordítás).

Amikor Pál ezt az Igét írta, akkor idős emberként Rómában börtönben volt. Élete vége fele járt. Ő egy meglett korú, hihetetlen tudással rendelkező ember volt. Mindemellett, azt mondta, hogy "még nem érkezett meg". Ha valaki, ő mondhatta volna, hogy „Lelkileg már megérkeztem!”, hiszen ő volt az az ember, aki nagyon sokat írt az Újszövetségbe. Viszont Pál azt mondta: „Nem, még nem érkeztem meg. Még szeretnék növekedni, tanulni, hogy még inkább hasonlatos legyek Krisztushoz.”

A önteltség az a csapda, ami gyakran távol tartja a keresztyéneket, hogy kövessék Pált és folyamatosan növekedjenek Krisztusban. Miért is? Mert, amikor azt hiszik, hogy mindent tudnak, hogy minden összeállt nekik, akkor már semmilyen lépést sem tesznek azért, hogy lelkileg tovább növekedjenek. Ennek az "éremnek a másik oldala", hogy, az alázatosság boldogsághoz vezet, mert arra késztet, hogy továbbtanulj.

A boldogság és alázatosság kéz a kézben jár, mivel az alázatosságnak az a következménye, hogy megkérdezd magadtól: Hogyan lehetnék jobb házastárs? Hogyan lehetnék jobb barát? Hogyan lehetnék jobb főnök? Hogyan tudnám jobban követni Jézust? Ha nem teszed fel ezeket a kérdéseket, akkor elszalasztasz egy csomó mindent, mert megállsz a fejlődésben. Pedig Isten növekedésre teremtett téged.

Tégy egy lépést a boldogság felé elmondva alázattal a következő imát a Zsoltárok könyve 139. fejezetének 23. és 24. verseivel: „Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján” (ESV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan fejlődtél lelkileg az elmúlt évben? Mások milyen jelét látják ennek a növekedésnek?
  • Miért fontos, hogy a lelki fejlődésben egy kis csoport támogasson?
  • Miért boldogabbak azok az emberek, akik hajlandók tanulni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Minél jobban megismered Istent, annál boldogabb leszel

2022. július 02. 03:00 - csmsdvd

bagoly.jpg

„Az az eltökélt célom, hogy fokozatosan egyre mélyebb és bensőségesebb kapcsolatban lehessek vele, hogy egyre erősebben és világosabban tudjam észlelni, felismerni és megérteni az Ő személyének csodáit” (Fil 3,10 AMPC).

Ahogy nap mint nap egyre jobban megismered Istent, úgy egyre több boldogságra lelsz.

A Filippiekhez írt levél 3. fejezetének 10. versében, Pál a következőket mondja: „Az az eltökélt célom, hogy fokozatosan egyre mélyebb és bensőségesebb kapcsolatba lehessek vele, hogy egyre erősebben és világosabban tudjam észlelni, felismerni és megérteni az Ő személyének csodáit”

Pál egyre „mélyebb és bensőségesebb” kapcsolatba került Istennel, mivel élő kapcsolatban volt vele és időt szánt arra, hogy megismerje Őt. Pál megértette, hogy különbség van aközött, amikor valakiről tudunk valamit, vagy amikor valakit ismerünk. Pál valóban meg akarta ismerni Krisztust.

Senki nem kerül véletlenül valakivel „mélyebb és bensőségesebb” kapcsolatba. Nem úgy van az, hogy felébredsz és máris kapcsolatba vagy Jézussal. Ahogy Pál is mondja „az az eltökélt célom”. Neked is tenni kell ezért valamit -  időt kell erre szánnod.

Az elfoglaltság az a csapda, ami távol tarthat attól, hogy megismerd Istent. Ahogy az „állandó elfoglaltság” tönkreteheti kapcsolataidat, úgy Istennel való kapcsolatodat is elpusztíthatja.

A Zsoltárok 46. fejezete 11. verse szerint: „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten

Ahhoz, hogy kapcsolatod Istennel növekedni tudjon, időt kell szánnod arra, hogy „elcsendesedj” vele. Már néhány percnyi koncentrált idő is egészen nagy változást tud hozni. Nem órák hosszáról beszélek, hanem reggelente 10 vagy 15 percről. Csak ezek után - ahogy Pál is – tudod majd egyre világosabban „megérteni a csodát”, amit Isten tesz.

Legyen ez a napi reggeli imádságod: ”Uram, ha semmi mást nem is valósítok meg ma, akkor is szeretnélek jobban megismerni, és egy kicsit jobban szeretni téged.” Ahogy imádkozod és megéled ezt, úgy megtapasztalod, hogy  egyre boldogabb lesz az életed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mik azok, amiket nap mint nap, legalább 15 percen keresztül teszel? Azért teszed ezeket, mert szükségesek, vagy csak úgy szokásból?
  • Hogyan tudsz a napirendeden úgy változtatni, hogy legyen időd Istenre?
  • Mi vonja el figyelmed és tesz olyan elfoglalttá, hogy miatta nincs időd Istenre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Tisztában lenni azzal, hogy mi számít és mi nem

2022. július 01. 03:00 - Lencsés Tamás

Minden más értéktelen ahhoz a végtelen értékhez képest, amit Jézus Krisztus, az én Uram megismerése jelent.” (Fil 3,8 NLT fordítás)

Minden nap, amikor felébredsz, emlékeztetned kell magad arra, hogy mi az, ami számít és mi nem. Ne engedd, hogy a jelentéktelen és kicsinyes dolgok eltereljék a figyelmedet.

Miért fontos emlékeztetni magad arra, hogy mi az, ami számít? Könnyű elveszíteni a jókedvedet valamilyen apróság miatt. Ami azt illeti, általában az apró bosszúságok, és nem a nagy dolgok örömteliségünk eltűnésének okai. Valaki bevág eléd, amikor autóval épp kanyarodni próbálsz, és máris elveszted jókedvedet. A ruha, amit felpróbáltál, már nem úgy áll, ahogyan korábban, és elveszíted vidámságodat. Az apró dolgok azok, amik néha nagy hatással vannak ránk, nem igazán számítanak!

Pál apostol Filippiekhez írt levelének 3. fejezetében a 7. versben ezt mondja: „Egykor értékesnek tartottam ezeket a dolgokat, de most értéktelennek tartom őket, amiatt, amit Krisztus tett” (NLT fordítás).

Mi volt a legfontosabb dolog az életedben, mielőtt találkoztál Jézus Krisztussal? A karriered? A pénzkeresés? Talán az, hogy randevúzz vagy hogy népszerű légy?

Pál apostol mondta, mindezekre a dolgokra: „Minden más értéktelen ahhoz a végtelen értékhez képest, amit Jézus Krisztus, az én Uram megismerése jelent.” (Fil 3,8 NLT fordítás)

Itt egy jó kérdés, amit akkor tehetsz fel magadnak, amikor értéktelen dolgok vonják magukra figyelmedet: mennyire fog ez számítani 100 év múlva? Sok dolog már holnap sem számít, nemhogy az örökkévalóságban! Mindazok, amik korábban érdekeltek, össze sem hasonlíthatók azzal az örömmel, ami Jézussal való kapcsolatodból fakad.

Amikor kereszténnyé válsz, Jézus megváltoztatja az értékrendedet. Többé nem akarod azokat a dolgokat csinálni, amiket korábban csináltál. Ő megváltoztatja a "vágyaidat" is.

Amikor Isten belép az életedbe, megtanulod a Jézus megismerésének örömét. És ez az, ami igazán számít!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen apró dolgok miatt aggódsz, amik megfosztanak boldogságodtól?
  • Mi az a néhány gyakorlati módszer, amivel Isten felé fordíthatod a figyelmedet, és megtarthatod az örökkévalóság perspektíváját?
  • Mi volt számodra a legfontosabb, mielőtt hittél Jézus Krisztusban? Hogyan érzel most ezzel kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A törvényeskedés megfoszt a boldogságtól

2022. június 30. 03:00 - managercoach.hu

„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá; inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.” (Filippi 3,9 – NLT fordítás)

Annak felismerése, hogy semmit sem tudsz tenni Isten szeretetéért, az egyik legfelszabadítóbb érzés a világon -  és ez a kulcs a boldogsághoz is.

„Mi keresztények annak örülünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (Filippi 3,3 TLB fordítás)

Amikor elfelejted a fenti igazságot, és azon gondolkozol, hogyan tudnád kiérdemelni Isten szeretetét, azt törvényeskedésnek hívják - és ez azonnal meg is foszt a boldogságtól.

Törvényeskedéskor, vagyis a külsőségeken alapuló vallásosságkor, abban bízol, amit te teszel Istenért, ahelyett, hogy abban bíznál, amit Jézus már megtett érted. Amikor törvényeskedsz, azt gondolod, hogy törvényeket, szabályokat, utasításokat és korlátozásokat kell betartani ahhoz, hogy kiérdemelj valamit. De ez egy csapda, ami miatt nem tudsz megpihenni Isten kegyelmében.

Pál apostol tudta, hogyan kell megpihenni, hogyan kell megnyugodni Isten kegyelmében. A filippiekhez szóló levelének 3. fejezetében, a 9. versben azt írja: „Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá; inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban." (NLT fordítás). Más szavakkal: a mód, amivel kiérdemled Isten szeretetét, az az, hogy ezt nem kiérdemelned kell! Ez nem a teljesítményedről szól, hanem Isten kegyelméről és megbocsátásáról.

Honnan tudod, hogy mikor vagy törvényeskedő? Akkor, amikor ítélkező vagy másokkal. Ennek oka, hogy könnyebb bírálni, kritizálni másokat, amikor nem érzed, hogy olyannak fogadnak el, és olyannak szeretnek, amilyen vagy. Ilyenkor, mivel te magad nem érzed magad jól a bőrödben, miért is akarnád, hogy mások jól érezzék magukat?

Honnan tudod, hogy mikor élsz könyörületesen és kegyelmesen? Amikor könyörületesen élsz, akkor megbocsátó, jóindulatú, írgalmas, könyörületes, kegyelmes vagy másokkal. Könnyebb megbocsátani, amikor felismered, hogy Isten is folyamatosan megbocsát neked. És mivel nem kell erőlködnöd, hogy kiérdemeld az utat a mennyországba, ezért felszabadultan és boldogan élhetsz.

Minden reggel emlékeztesd magad Isten kegyelmére ezzel az imádsággal: "Uram, ma emlékeztetem magam, hogy maradéktalanul és teljesen megbocsátottál nekem"!  

Minél kegyelmesebben élsz, annál több örömöd lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mikor érzed a legnagyobb kísértést, hogy abban bízz, amit te teszel Istenért, ahelyett, hogy abban bíznál, amit Jézus tett érted?
  • Neked milyen helyzetekben könnyebb könyörületesen élni?
  • A filippiekhez szóló levél 3 fejezetének 9. verse szerint „Mi keresztények annak örülünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (TLB fordítás). Hogyan tudsz örülni annak, amit Jézus tett érted?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.23)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A hálaadó imák ereje

2022. június 29. 03:00 - gerbeaud

„Ne aggódjatok semmiért; inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, amire szükségetek van, és mondjatok neki köszönetet mindazért, amit tett. Ha ezt teszitek, megtapasztaljátok Isten békéjét.” (Fil 4,6–7 NLT)

Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 6–7. verseiben az egyik legnehezebben betartható tanítást találod az egész Bibliában: „Ne aggódjatok semmiért; inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, amire szükségetek van, és mondjatok neki köszönetet mindazért, amit tett. Ha ezt teszitek, megtapasztaljátok Isten békéjét.” (NLT)

Nem könnyű abbahagyni az életed gyakran ijesztő, mindennapi részei miatti aggódást, de Isten megmondja, hogyan tedd. Azt mondja, hogy imádkoznod kellene mindenért, és meg kellene köszönnöd neki mindazt, amit tett. A hálaadó ima békét hoz. Isten azt mondja, hogy amikor elkezdesz aggódni, akkor imádkozz!

A szülők megértik a hálaadó imák erejét. A legtöbb szülő nem értékelné, ha a gyermekei mindig csak kérnének, és soha nem mondanának köszönetet azokért a dolgokért, amiket kaptak.

Isten ugyanígy látja ezt. Várja, hogy kérd tőle azt, amire szükséged van és amit akarsz. Az Újszövetségben több mint húszszor mondja neked, hogy „kérdd” tőle. De azt akarja, hogy hálával kérj.

A Biblia arra buzdít, hogy kéréseidben – és dicséreteidben – legyél konkrét. Az egyszerű „köszönök mindent” helyett Isten azt akarja, hogy mondd el neki, miért vagy hálás.

Amikor azt mondom a feleségemnek: „Annyira hálás vagyok neked”, azt mondja, hogy legyek konkrét. Szereti hallani, hogy mit értékelek benne, és miért vagyok hálás neki. Isten is így van ezzel. Tehát amikor imádkozol, mondd el Istennek, hogy miért vagy hálás!

Ami még nagyobb hitbeli lépést igényelhet, az az, amikor előre megköszönöd Istennek. Amikor megvan a hited, hogy idő előtt megköszönd Istennek – mielőtt láthatnád, hogyan munkálkodik –, csodák történnek.

Minél hálásabb vagy, annál többet fog Isten munkálkodni az életedben. A Biblia azt mondja, hogy Isten népének dicséretében lakik. A hálaadásodat a hatalom eszközeként használja az életedben.

Szánj hát most egy pillanatot arra, hogy elmondd Istennek mindazt, amiért hálás vagy!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan visz közelebb a hála Jézushoz, és hogyan segít abban, hogy tükrözd az ő fontossági szempontjait?
  • Milyen konkrét okokból vagy hálás Istennek? Tölts el egy kis időt imádságban, és adj hálát Istennek ezekért a dolgokért!
  • Mi az a néhány mód, amiről hiszed, hogy Isten meg fog áldani téged a jövőben? Köszönd meg Istennek ezeket a dolgokat – még mielőtt megtörténnek!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.22.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása