Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A törvényeskedés megfoszt a boldogságtól

2022. június 30. 03:00 - managercoach.hu

„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá; inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.” (Filippi 3,9 – NLT fordítás)

Annak felismerése, hogy semmit sem tudsz tenni Isten szeretetéért, az egyik legfelszabadítóbb érzés a világon -  és ez a kulcs a boldogsághoz is.

„Mi keresztények annak örülünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (Filippi 3,3 TLB fordítás)

Amikor elfelejted a fenti igazságot, és azon gondolkozol, hogyan tudnád kiérdemelni Isten szeretetét, azt törvényeskedésnek hívják - és ez azonnal meg is foszt a boldogságtól.

Törvényeskedéskor, vagyis a külsőségeken alapuló vallásosságkor, abban bízol, amit te teszel Istenért, ahelyett, hogy abban bíznál, amit Jézus már megtett érted. Amikor törvényeskedsz, azt gondolod, hogy törvényeket, szabályokat, utasításokat és korlátozásokat kell betartani ahhoz, hogy kiérdemelj valamit. De ez egy csapda, ami miatt nem tudsz megpihenni Isten kegyelmében.

Pál apostol tudta, hogyan kell megpihenni, hogyan kell megnyugodni Isten kegyelmében. A filippiekhez szóló levelének 3. fejezetében, a 9. versben azt írja: „Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá; inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban." (NLT fordítás). Más szavakkal: a mód, amivel kiérdemled Isten szeretetét, az az, hogy ezt nem kiérdemelned kell! Ez nem a teljesítményedről szól, hanem Isten kegyelméről és megbocsátásáról.

Honnan tudod, hogy mikor vagy törvényeskedő? Akkor, amikor ítélkező vagy másokkal. Ennek oka, hogy könnyebb bírálni, kritizálni másokat, amikor nem érzed, hogy olyannak fogadnak el, és olyannak szeretnek, amilyen vagy. Ilyenkor, mivel te magad nem érzed magad jól a bőrödben, miért is akarnád, hogy mások jól érezzék magukat?

Honnan tudod, hogy mikor élsz könyörületesen és kegyelmesen? Amikor könyörületesen élsz, akkor megbocsátó, jóindulatú, írgalmas, könyörületes, kegyelmes vagy másokkal. Könnyebb megbocsátani, amikor felismered, hogy Isten is folyamatosan megbocsát neked. És mivel nem kell erőlködnöd, hogy kiérdemeld az utat a mennyországba, ezért felszabadultan és boldogan élhetsz.

Minden reggel emlékeztesd magad Isten kegyelmére ezzel az imádsággal: "Uram, ma emlékeztetem magam, hogy maradéktalanul és teljesen megbocsátottál nekem"!  

Minél kegyelmesebben élsz, annál több örömöd lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mikor érzed a legnagyobb kísértést, hogy abban bízz, amit te teszel Istenért, ahelyett, hogy abban bíznál, amit Jézus tett érted?
  • Neked milyen helyzetekben könnyebb könyörületesen élni?
  • A filippiekhez szóló levél 3 fejezetének 9. verse szerint „Mi keresztények annak örülünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (TLB fordítás). Hogyan tudsz örülni annak, amit Jézus tett érted?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.23)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása