Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Családi életünk legyen örömteli!

2022. augusztus 07. 03:00 - R.K.A.

family-g89c0a1d06_1920.jpg

“Élveznünk kell életünk minden egyes napját, bármilyen hosszú is legyen az.” (Préd 11,8 NCV fordítás)

A nagyszerű családok első közös jellemvonása a vidámság. Tudják, hogyan kell jól érezni magukat. Élvezik az együttlétet. Tudnak játszani. Manapság nagyon sok családból hiányzik ez a tulajdonság. A családtagok gyakran túl elfoglaltak, fáradtak, pesszimisták, kimerültek, és túl komolyak. Ki akar egy ilyen családba hazamenni az iskolából? A családi életnek örömtelinek, szórakoztatónak kellene lennie.

A Biblia is beszél erről, sőt, erre vonatkozó parancsot is tartalmaz. A prédikátor könyve 11. fejezetének 8. verse így szól: “Élveznünk kell életünk minden egyes napját, bármilyen hosszú is legyen az.” (NCV fordítás).

Miért fontos, hogy élvezzük minden egyes napunkat? Azért, mert nem tudhatjuk, hogy meddig élünk. Nem tudjuk, hogy megéljük-e a következő hetet vagy hónapot. Még azt sem tudjuk, hogy holnap élünk-e egyáltalán. Akárhogyan is szeretnéd élni életedet, jobb, ha azt már ma elkezded.

A biológiai vagy az örökbefogadó családtól távol is lehet szórakoztató az életed. Ha nem a családod körében élsz, tanuld meg élvezni a gyülekezeti családoddal töltött időt. A vasárnapi iskola, egy biblia tanulmányozó kör, vagy egy házi csoport nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy olyan különböző életkorú emberekkel találkozz, akikkel jól tudod magad érezni.

Amikor a gyerekeim cseperedni kezdtek, elhatároztam, hogy a legfontosabb dolog, amit a családunkról meg szeretnék tanítani nekik, nem az, hogy milyen jók vagy okosak vagyunk. Azt akartam, hogy gyermekeim érezzék, hogy szeretjük őket, és hogy örömmel vagyunk együtt. Mindenféle programot kieszeltem, csak azért, hogy jól érezzük magunkat.

Az egyik ilyen közös játékunknak az volt a neve, hogy Apu Varázslatos Rejtélyes Utazása. A gyerekek imádták. Szent hagyománnyá vált a családunkban; ma már az unokáinkkal is ezt játszom. Az óvodás és általános iskolás korú gyerekeinket reggel hangos kiáltással ébresztettem: "Ki az ágyból! Elérkezett Apu Varázslatos Rejtélyes Utazása!” A gyerekek nagyon izgatottak lettek, mert tudták, hogy ez azt jelenti, hogy nem kell iskolába menniük, és hogy valami igazán szórakoztató dolgot fogunk csinálni együtt: volt, hogy wellness szállodába utaztunk, máskor elmentünk fagyizni.

Ne feledd: az emberek nem arra emlékeznek arra, amit mondtál nekik, hanem arra fognak emlékezni, hogy milyen érzéseket ébresztettél bennük. Ez egy fontos tanács, légy akár főnök, barát vagy barátnő, szülő vagy házastárs.

A gyerekeim a legtöbb dologra nem emlékeznek abból, amit életük korai éveiben mondtam nekik. De arra igen, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlük édesapjuk. És arra is emlékeznek, hogy nagyon jól éreztük magunkat együtt.

A sikeres családok vidámak.

"Azt javaslom, hogy érezzétek jól magatokat… Így a kemény munka mellett, amit Isten ad [nektek], egy kis boldogságot is megtapasztalhattok" (Préd 8,15 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kötelezettségek vagy zavaró tényezők akadályozzák a közös családi szórakozásotokat?
  • Inkább arra koncentrálsz, hogy mit mondasz a gyerekeidnek (vagy a körülötted élő gyerekeknek), vagy arra, hogy hogyan érzik magukat veled? Hogyan teszed ezt?
  • Mit teszel meg már ma azért, hogy vidámabb legyen a családod vagy a kiscsoportod? Mit tervezel annak érdekében, hogy több lehetőséget biztosíts a családodnak a közös szórakozásra?

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.07.31.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hagyd örökségül a vendégszereteted!

2022. augusztus 06. 03:00 - Dalma.

 

thumbnail_image_50443009.jpg

 

„Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk!” (Zsidókhoz írt levél 10,24) 

Az igazán nagyszerű családok megtanítják a gyerekeiknek, hogy nem ők a világ közepe. Megtanítják nekik, hogy őket is Isten teremtette, és küldetést szánt nekik. Az ilyen családok példát mutatnak az odaadásról, a szolgálatról, a nagylelkűségről és az imádságról. Az átlagos családok nem teszik ezeket. A nagyszerű családok viszont igen.

Mindenekelőtt a szüleimnek köszönhetem, hogy olyan ember lehetek, aki ma vagyok. Ők nevelték belém a másokkal való törődés értékét.

Habár szüleimnek nem volt sok pénze, rendelkeztek a vendégszeretet és a nagylelkűség adományával. Nagyon szerettek adni másoknak, pedig nem volt sok mindenünk. Vidéken éltünk, és apám egy hektárnyi kertet ültetett tele mindenféle zöldséggel. Lehetetlen volt, hogy a családunk megegye mindazt a sok ételt, ami megtermett. Apám azért termelt többet, hogy aztán elajándékozhassa - mert nem volt nagy vagyona, hogy egyebet tudjon adni. Így, mindig többet ültettünk, mint amennyire szükségünk volt, és a felesleget aztán, odaajándékoztuk a rászorulóknak.

Az otthonunk voltaképpen folyamatosan tele volt látogatókkal. Ha az embereknek szenvedtek, akkor hozzánk jöttek. Ha úton voltak, betértek hozzánk. Ha konfliktusba kerültek, hozzánk igyekeztek. Ha egy ismert keresztény vezető jött a városba, akkor mi, a házunkban fogadtuk. Egy nap apám összeadta, hogy édesanyám egy év alatt hány darab ételt főzött a vendégeinknek. Több mint ezer darab ételt számolt össze! Úgy nevelkedtem, hogy megtanultam "odaadni a saját magam". Szüleim arra tanítottak, hogy az élet nem rólam szól, hanem arról, hogy másokon segítsek.

Ezt teszik a nagyszerű családok. Megtanítják egymást a szeretet kimutatására és jót cselekedni másokkal – segíteni és szolgálni.

Jó példa erre Kornéliusz családja az Apostolok Cselekedeteiben: "Egész háza népével együtt kegyes és istenfélő ember volt, aki sok alamizsnát osztogatott a népnek, és szüntelenül könyörgött Istenhez." (ApCsel 10,2).

Micsoda nagyszerű örökség! Nem szeretnéd te is, hogy egyszer majd ezt írják rólad és családodról?

Akár vannak gyermekeid, akár nincsenek, Isten akarata az, hogy ilyen örökséget hagyj hátra. Körülötted mindenütt vannak fiatalabb korú, vagy a hitben fiatalabb emberek. Szánnál-e időt arra, hogy segíts másoknak abban, hogy tényleg olyanná váljanak, amilyennek Isten teremtette őket?

Használd ki a lehetőségeket már ma, és segíts nekik felfedezni, hogy megtalálják mi Istennek az ő életükre vonatkozó küldetése!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen örökséget szeretnél magad után hagyni? Mit teszel azért, hogy a fentihez hasonló örökséget hagyj hátra?
  • Ha nincsenek gyermekeid, kik azok a fiatalok az életedben, akiket arra tudnál bátorítani, hogy életcéljaik szerint éljenek és segítsenek másokon?
  • Hogyan tudnád megnyitni otthonodat mások előtt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.30.)

Szólj hozzá!

Kapcsolataink olyanok, mint az esőkabát az élet viharaiban

2022. augusztus 05. 03:00 - Antal Péter Dávid

black-clouds-field.jpg

"Jobban boldogul kettő, mint egy... Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki." Prédikátor 4,9-10

Az emberi kapcsolatok olyanok, mint egy esőkabát az élet viharaiban. Amikor viharokat élnünk meg, a barátok vagy a családtagok segítenek egymásnak. Az egymás iránt elkötelezett emberek, védik a másikat a viharban. A Prédikátor könyvének 4. részében, a 9-10. vers így mondja: "Jobban boldogul kettő, mint egy... Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki."

Az élet mindenféle vihart hoz és ezekben meg kell védenünk szeretteinket. Néha az élet változások viharaival jön; máskor lelki támadások viharai érkeznek.

De a legfájdalmasabb vihar, az elutasítás. Amikor barátod, gyermeked vagy házastársad visszautasítottnak érzi magát, neked és a hozzájuk közel állóknak körbe kell venni őt, és esőkabátként védeni kell őket a megélt viharban.

Sok évvel ezelőtt a legidősebb gyermekem, Amy középiskolás volt. Megpróbálkozott azzal, hogy bekerüljön a pompomlányok közé. Gyakorolt és készült, hogy felvegyék a csapatba. Végül a barátait felvették, de őt nem - elutasították, és ez összetörte a szívét. Amikor hazajött, berohant a szobájába, levetette magát a ruhásszekrény aljára és keservesen sírva fakadt.

A családban mindenki hallotta Amy sírását. Egyenként mind bementünk a szobájába, leültünk mellé és együtt sírtunk vele. Nem adtunk neki tanácsot; nem volt szüksége tanácsra. Nem mondtuk, hogy „Ne aggódj, ez nem egy nagy dolog!", mert neki ez nagy dolog volt! Nem mondtuk, hogy „Ne sírj!” Érzéketlen dolog ezt mondani valakinek, aki lelki fájdalmat él át. Ehelyett mindannyian ott ültünk vele körülbelül 30 percig és csak sírtunk együtt.

A családban soha nem felejtjük el ezt az esetet. Miért? Mert azon a napon mi voltunk neki az esőkabát a viharban. Villámhárítók voltunk. Védelmezők voltunk. Valakit a családunkból megbántottak, és mi nem hibáztattuk. Nem próbáltuk lebeszélni a sírásról. Nem próbáltuk felvidítani. Csak sírtunk vele.

A nagyszerű családok – a biológiai, az örökbefogadó és a lelki családok– védelmet nyújtanak tagjaiknak a viharos időkben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért a családjuktól kellene a legtöbb támogatást kapni az embereknek?
  • Általában mit mondasz egy gyermeknek, amikor elutasítással szembesül? Szerinted mi az a szeretetteljes, bibliai dolog, amit mondani vagy tenni lehet ilyenkor?
  • Hogyan próbáljuk néha lebeszélni az embereket az elutasítás, a visszautasítás érzéséről? Mi a baj ezzel?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.29)
Szólj hozzá!

Hogyan segítheted családtagjaid fejlődését?

2022. augusztus 04. 03:00 - flependzsi

hands-g3ac8299f4_640.jpg"Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek." (Jn 13,14-15)

A nagyszerű családok egyik tulajdonsága - legyen szó biológiai vagy örökbefogadó, esetleg gyülekezeti családról -, hogy segítenek egymásnak fejlődni. De hogyan tehetjük ezt meg? 

Hadd mutassak két módszert, amivel segíteni tudsz másoknak fejlődni és kettőt amivel nem. Ezek a módszerek alkalmazhatóak az élet minden területére, nem csak a családra.

Hogyan segíted a másik fejlődését?

1. Példamutatással. Jézus is így tett a tanítványokkal. A János evangéliumában ezt mondja a 13. rész 14-15 versekben, "Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. A gyerekeid nem akarnak prédikációkat hallgatni. Ők, Jézus példáját szeretnék látni az életedben.

2. Beszélgetésekkel. Ha nincsenek komoly beszélgetéseid, mégpedig valós témákról gyerekeiddel, elszalasztod a lehetőséget, amivel segíted fejlődésüket. Sajnos a legtöbb beszélgetés, ami szülők és gyerekek között zajlik a napirendről, az étkezésről, vagy a házi feladatról szól, és nem olyan dolgokról, amik az életben igazán számítanak.

A Biblia azt mondja Mózes 5. könyvének 6. rész 7. versében: "tanítsd a gyermeked (Isten parancsolataira) és beszélgess velük ezekről otthon, vagy séta közben, reggel, és este is." (TLB fordítás)

Hogyan NEM segíted a másik emberek fejlődését?

1. Kritikával. A szidás nem használ. Ahogy a hibáztatás sem. A kritizálás és az elégedetlenkedés teljesen hatástalan az ember megváltoztatására. Miért? Mert, amikor kritikát fogalmazol, arra fókuszálsz, amit nem akarsz, ahelyett, amit valójában akarsz. 

Az Efézus 6,4 azt mondja: "Ne szidd és ne veszekedj gyermekeiddel, mert ezzel dühössé és sértetté teszed őket. Inkább emeld fel őket szeretetteljes fegyelmezéssel, javaslatokkal, és Isten szerinti tanácsokkal" (TLB fordítás).

2. Hasonlítgatással. Mindenki egyedi. A világon senki más nem olyan a földön, mint te! Ezért sohasem működik az összehasonlítgatás. Sőt, végzetes bármilyen kapcsolatban. A Biblia azt mondja, "Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor, csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval." (Galata 6,4).

A Biblia tele van útmutatásokkal és példákkal, arról, hogy az embereknek hogyan kellene bánniuk egymással. A Biblia pontosan 58 féle "egymással kapcsolatos" kijelentést tartalmaz - olyanokat, hogy szeressük egymást, gondoskodjunk egymásról, imádkozzunk egymásért, bátorítsuk egymást, segítsünk egymásnak, tanácsoljunk egymásnak és támogassuk egymást.

Isten ilyennek tervezte viszonyunkat másokkal. Az Új szövetségben így biztat erre: "Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is." (1Thessz 5,11).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Emlékezz vissza, mikről beszélgettetek a családodban tegnap, vagy ma! Beszéltél olyan dolgokról, amik igazán fontosak az életben? Ha nem, hogyan kellene változtatnod a beszélgetéseken, hogy segíthessetek egymásnak fejlődni?
  • Ha szülő vagy, mi volt az, amit utoljára ki szerettél volna korrigáltatni gyereked viselkedésében? Hogyan tudnál saját viselkedéseddel jó példát mutatni a rossz viselkedés kijavítására?
  • Elégedetlenkedés és kritika helyett hogyan tudnád építeni családtagjaidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.28

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)


Szólj hozzá!

Öt dolog, amit a családban kell megtanulj

2022. augusztus 03. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-gif-maker_5.jpg

„Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben.” (Lk 2, 51)

A jó családok a fejlődést, a növekedést éltetik.

Hogyan? Úgy, hogy az élethosszig tartó tanulás légkörét teremtik meg. Segítik egymás fejlődését. Ösztönzik azt, hogy mindenki megtalálja a saját lelki ajándékait és képességeit. Elősegítik, hogy az emberek új dolgokat tanuljanak és érdeklődjenek az új iránt.

Nem feltétlenül csak a vér szerinti család segíthet a növekedésben. Egy gyülekezeti család is alkalmas erre, sőt, legyen életedben ilyen is, mert ez erőt tud adni a növekedésedhez.

Vannak dolgok, amiket sehogy másképp nem tudsz megtanulni, csak ha másokkal kapcsolatban vagy. Ezt nem lehet az iskolában bebiflázni. Nem tudod a munkád során elsajátítani. Csak más emberekkel együtt tudod megtanulni.

Közösségre van szükséged.

Tulajdonképpen a legtöbb felnőttkori problémád abból ered, hogy gyerekként nem jól tanultál meg bizonyos dolgokat. Itt van öt dolog, amit a családodban kell - akár vér szerinti, akár nem – megtanulnod.

  1. Megtanulni, mit kezdj az érzelmeiddel. Egy egészséges családban megtanulod, hogyan ismerd fel,  hogyan nevezd meg, hogyan mutasd ki és hogyan kell kezeld az érzéseidet. A jó családok hagyják, hogy mindenki őszinte legyen, hagyják a gyerekeknek is, hogy kimutassák érzéseiket.
  2. Megtanulni, hogyan kezeld a konfliktusokat. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy megtapasztalják azt, szüleik hogyan kezelik jelenlétükban problémáikat és hogyan kezelik a nézetkülönbségeiket egészséges módon.
  3. Megtanulni, hogy kezeld a veszteségeidet. Ne akard, hogy gyerekeid örökké nyerjenek. Ha ezt teszik, akkor felnőttként, a valós életben az elkerülhetetlen veszteségeket végzetesnek élik majd meg. Meg kell tanulniuk, hogy a hibák nem teszik őket tönkre és a veszteségek nem jelentik a világ végét.
  4. Megtanulni milyen értékek számítanak a leginkább. A gyerekeknek tanulniuk kell az élet három alap kísértéséről, hogy ne ingassák meg őket a világi értékek. Ezek a kísértések ahhoz kapcsolódnak, hogyan érzed magad, mit teszel, és mit kapsz az élettől, más szavakkal ezek a szex, a fizetés és a társadalmi rang (státusz).
  5. Jó szokásokat tanulni. A szokások határozzák meg a jellemed. A családnak segíteni kell egymást a fejlődésben, a növekedésben, hogy mindenki jelleme egyre hasonlatosabbá váljon Jézus Krisztushoz.

Már ma kezdj el változtatni, hogy a családod - akár vér szerinti, örökbefogadó vagy lelki – az a biztonságos hely legyen mindenki számára, ahol tud tanulni, fejődni és növekedni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tudsz a családodban olyan légkört teremteni, ahol mindenki tanulhat valamit?
  • A kortárs kultúrában miért nehezebb a gyerekeket arra tanítani, hogyan kezeljék a veszteségeiket?
  • Milyen értékek számítanak leginkább neked? Milyen bibliai értékeket szeretnél te megtanítani a gyerekeidnek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása