Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segítheted családtagjaid fejlődését?

2022. augusztus 04. 03:00 - flependzsi

hands-g3ac8299f4_640.jpg"Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek." (Jn 13,14-15)

A nagyszerű családok egyik tulajdonsága - legyen szó biológiai vagy örökbefogadó, esetleg gyülekezeti családról -, hogy segítenek egymásnak fejlődni. De hogyan tehetjük ezt meg? 

Hadd mutassak két módszert, amivel segíteni tudsz másoknak fejlődni és kettőt amivel nem. Ezek a módszerek alkalmazhatóak az élet minden területére, nem csak a családra.

Hogyan segíted a másik fejlődését?

1. Példamutatással. Jézus is így tett a tanítványokkal. A János evangéliumában ezt mondja a 13. rész 14-15 versekben, "Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Mert példát adtam nektek, hogy amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek. A gyerekeid nem akarnak prédikációkat hallgatni. Ők, Jézus példáját szeretnék látni az életedben.

2. Beszélgetésekkel. Ha nincsenek komoly beszélgetéseid, mégpedig valós témákról gyerekeiddel, elszalasztod a lehetőséget, amivel segíted fejlődésüket. Sajnos a legtöbb beszélgetés, ami szülők és gyerekek között zajlik a napirendről, az étkezésről, vagy a házi feladatról szól, és nem olyan dolgokról, amik az életben igazán számítanak.

A Biblia azt mondja Mózes 5. könyvének 6. rész 7. versében: "tanítsd a gyermeked (Isten parancsolataira) és beszélgess velük ezekről otthon, vagy séta közben, reggel, és este is." (TLB fordítás)

Hogyan NEM segíted a másik emberek fejlődését?

1. Kritikával. A szidás nem használ. Ahogy a hibáztatás sem. A kritizálás és az elégedetlenkedés teljesen hatástalan az ember megváltoztatására. Miért? Mert, amikor kritikát fogalmazol, arra fókuszálsz, amit nem akarsz, ahelyett, amit valójában akarsz. 

Az Efézus 6,4 azt mondja: "Ne szidd és ne veszekedj gyermekeiddel, mert ezzel dühössé és sértetté teszed őket. Inkább emeld fel őket szeretetteljes fegyelmezéssel, javaslatokkal, és Isten szerinti tanácsokkal" (TLB fordítás).

2. Hasonlítgatással. Mindenki egyedi. A világon senki más nem olyan a földön, mint te! Ezért sohasem működik az összehasonlítgatás. Sőt, végzetes bármilyen kapcsolatban. A Biblia azt mondja, "Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor, csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval." (Galata 6,4).

A Biblia tele van útmutatásokkal és példákkal, arról, hogy az embereknek hogyan kellene bánniuk egymással. A Biblia pontosan 58 féle "egymással kapcsolatos" kijelentést tartalmaz - olyanokat, hogy szeressük egymást, gondoskodjunk egymásról, imádkozzunk egymásért, bátorítsuk egymást, segítsünk egymásnak, tanácsoljunk egymásnak és támogassuk egymást.

Isten ilyennek tervezte viszonyunkat másokkal. Az Új szövetségben így biztat erre: "Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is." (1Thessz 5,11).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Emlékezz vissza, mikről beszélgettetek a családodban tegnap, vagy ma! Beszéltél olyan dolgokról, amik igazán fontosak az életben? Ha nem, hogyan kellene változtatnod a beszélgetéseken, hogy segíthessetek egymásnak fejlődni?
  • Ha szülő vagy, mi volt az, amit utoljára ki szerettél volna korrigáltatni gyereked viselkedésében? Hogyan tudnál saját viselkedéseddel jó példát mutatni a rossz viselkedés kijavítására?
  • Elégedetlenkedés és kritika helyett hogyan tudnád építeni családtagjaidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.28

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)


Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása