Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nézz a fény felé!

2023. január 31. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-vista-narrow-countryside-road-with-rocky-mountains-covered-snow-distance.jpg

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.Zsoltárok 23,4

A stressz gyakori forrása, hogy valamilyen veszteség ér bennünket. Elveszíthetjük az állásunkat, egészségünket, pénzünket, hírnevünket, vagy szeretteinket. És ha ehhez hozzáadjuk az életben felmerülő összes többi bonyodalmat és nehézséget, az csak még jobban megnöveli bennünk a stresszt.

Két szokásos reakciónk van a veszteségre. Az egyik a gyász, a másik a félelem.

A gyász jó. A gyász az az út, amin túl kell jutnunk az élet nehéz változásain. Sőt, ha nem gyászolsz, megakadsz! A gyász nem pusztít, ha hagyod megélni.

A félelem viszont, nagyon rosszul sülhet el. A Bibliában egyszer sem szerepel, hogy „ne szomorkodj”, „ne gyászolj”, „ne könnyezz!” vagy „ne sírj!”.  A Biblia azt mondja: "Ne félj!" És ezt 365 alkalommal mondja! A gyász nem bénít meg, de a félelem igen.

A Zsoltárok 23:4-ben Dávid ezt mondja: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.".

Dávid tudta, hogy a pásztorok mindig hordtak botot és vesszőt, hogy megvédjék juhaikat. És tudta, hogy Istennek van hatalma megvédeni őt. Dávid élete legsötétebb völgyeiben is bízott Istenben.

Ha te egy árnyakkal teli völgyön mész keresztül, és sok stressz hatás ér, akkor dönthetsz úgy, hogy bízol Istenben. Ő még az olyan sötét időszakokban is hűséges, ahol a dolgoknak nem látszik az értelmük és, ahol nagyon hosszúnak tűnik a kiút a völgyből.

De van egy jó hír a nagy és félelmetes árnyékos völgyekről. Árnyék nem létezik fény nélkül. Ha árnyékot látsz, az azt jelenti, hogy valahol fény világít.

Amikor az árnyékok völgyén mész át, a kulcs az, hogy hátat fordítasz az árnyéknak, és felnézel a fény felé. Mert amíg a Fényen tartod a szemed – Jézuson, a Világ Világosságán – az árnyék nem ijeszthet meg. Csakúgy, mint Dávid a sötét völgyekben, te is bízz Istenben és imádkozz így: „Amikor elcsüggedek, egyedül te ismered az ösvényt, amelyen járok.” (Zsoltárok 142:3 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Milyen árnyakkal nézel szembe mostanában? Miért olyan ijesztőek ezek neked?
  • Mit gondolsz, a félelem miért stresszeli az embereket?
  • Hogyan segíthet a Szentírás memorizálása, hogy szembenézz félelmeiddel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása