Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha túlterhelt vagy, ismerd meg a korlátaidat!

2023. március 08. 03:00 - Lencsés Tamás

Megtanultam, hogy mindennek vannak korlátai.” (Zsolt 119,96 GNT fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy az életedben legyen mozgástér, ahhoz, hogy el tudd végezni azt a munkát, amit Isten Neked szánt, nem szabad megfeledkezned arról, hogy ember vagy nem pedig Isten. Nem vagy legyőzhetetlen. Megvannak a határaid!

A Zsoltárok könyvének 119. fejezetében található 96. vers szerint: „Megtanultam, hogy mindennek vannak korlátai” (GNT fordítás).

Isten a korlátaid megalkotója. Ő hozta létre őket a te érdekedben, mert szeret téged. Tehát ahelyett, hogy harcolnál ellenük, el kell fogadnod a korlátaidat.

Sajnos, emberként nem vagyunk túl ügyesek a korlátaink felismerésében. Folyamatosan túlbecsüljük a képességeinket, és alábecsüljük az akadályokat és azt, hogy mennyi időbe telik, amíg valamit meg tudunk csinálni. Ráadásul olyan kultúrában élünk, amely folyamatosan azt mondja nekünk: Mindent megtehetsz! Mindent megkaphatsz! Az lehetsz, ami csak akarsz!”. Azonban ez nem igaz. Lehetsz mindaz, amit Isten akar, de nem lehetsz az, ami lenni akarsz. Vannak határok az életedben.

Először is, vannak fizikai korlátaid. Nem bírsz ki hat hónapot étel nélkül, bármennyire is rábeszéled magad. Még a legerőteljesebb pozitív gondolkodás sem tudja legyőzni a fizikai korlátaidat.

Vannak érzelmi korlátaid is. Ezeket sokkal nehezebb felismerned a saját életedben. Sokan megpróbálják cipelni mind a saját problémáikat, mind a körülöttük lévő emberek problémáit. De hány embert tudsz érzelmileg cipelni? Hány ember problémáját tudod kezelni? Valószínűleg nem annyit, amennyit gondolsz.

Neked is vannak mentális korlátaid. A probléma az, hogy a média folyamatosan új információkat pumpál az elmédbe a rádión, a tévén és az interneten keresztül. Ennek eredményeképpen világszerte sok ember mentálisan túlterhelt. Nem tudnak többet feldolgozni.

Emellett vannak időbeli korlátaid is. Nem számít, hány időgazdálkodási szemináriumon veszel részt, soha nem lesz több 24 órád egy nap. És ennek az időnek egy részét mindig aludnod kell.

Talán arra gondolsz: Igazán jó lenne, ha Isten figyelmeztetne, ha elérkezem a határaimhoz.

Isten adott neked figyelmeztető jelzéseket! Ezeknek különböző nevei vannak: fájdalom, fáradtság, stressz, örömvesztés, ingerlékenység. Amikor ezek közül bármelyiket érzed, akkor túlterhelt vagy. Túlléptél valamilyen határt az életedben.

Hogyan építhetsz tehát mozgásteret az életedben? A mozgástér kialakításának kiindulópontja az, hogy felismerd, hogy szükséged van mozgástérre, mert vannak határaid. Nem zsúfolhatod tele az életedet olyan dolgokkal, amelyek nem fontosak, és nem segítik életcélod elérését.

Kérd Istent, hogy adjon neked bölcsességet, hogy felismerd korlátaidat. Ezután kezdj el mozgásteret építeni az életedbe, és tapasztald meg az örömöt, ami akkor jön, amikor nem élsz túlterhelt életet.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, miért adott neked Isten korlátokat? Miért nem akarja, hogy mindent megtegyél?
  • Hogyan találod meg, hogy mit kellene elhagynod vagy abbahagynod, hogy több mozgástered legyen az életedben?
  • Milyen korlátokról tudod már, hogy vannak? Hogyan fedezted fel őket? Tiszteletben tartod őket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.01.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása