Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mint jelent a siránkozás?

2023. július 19. 03:00 - csmsdvd

gyj_lament.png

„Az Úr olyan, mint az atya a fiakhoz, gyengéd és könyörülő az őt félők iránt. Mert ő tudja, milyen gyarlók vagyunk; megemlékezik róla, hogy csak por vagyunk” (Zsolt 103,13-14 NLT fordítás).

A siránkozás nem egy olyan szó, amit nap mint nap használunk manapság, viszont ennek gyakorlása szükséges az egészséges érzelmi és lelki élethez.

Mi a siránkozás? A siránkozás a fájdalomnak egy szenvedélyes kitárulkozása Isten felé. Kisírod magad Istennek. Akár kiálthatsz is Istenhez. Bőghetsz. Üvölthetsz. A siránkozás az istentisztelet egyik formája, ami akár perlekedést is jelenthet Istennel vagy panaszkodást.

Álljunk meg egy pillanatra! – gondolhatod. A siránkozás lehet az istentiszteletnek egy formája? Igen valóban, amikor Istenről panaszkodsz az egy lázadás. Amikor viszont Istennek panaszkodsz, akkor az egy megtiszteltetés.

Bármit elpanaszolhatsz Istennek, amit csak akarsz. Isten tudja kezelni. Képes elviseli a dühödet, sértettségedet, bánatodat, vádaskodásodat, hiszen már tud róluk. Ő csak az akarja, fújd ki őket. Szeretné ha elfogadnád és megvallanád neki.

Az Úr olyan, mint az atya a fiakhoz, gyengéd és könyörülő az őt félők iránt. Mert ő tudja, milyen gyarlók vagyunk; megemlékezik róla, hogy csak por vagyunk” (Zsolt 103,13-14 NLT fordítás).

Isten nem fél a negatív, rossz érzésektől. Mi igen, de Isten nem. Az szeretné, hogy a siránkozásoddal minden kijöjjön, mert ő tudja, az élet nem csak habos torta. Az élet lehet kemény, rögös. Ezért mondja a Biblia, hogy megvan az ideje az örvendezésnek és megvan az ideje a sírásnak. Ezért van tele a Biblia siránkozással.

Van egy teljes könyv a Bibliában a siránkozásról, Jeremiás siralmai, ahol Jeremiás panaszkodik az Úrnak, hogy mindent elrontott. Jeremiás bánkódik a jeruzsálemi templom lerombolása miatt, és Isten hagyja neki ezt kimondani.

A legtöbb ember úgy gondol A zsoltárok könyvére, mint ami csak hálaadás és imádság. A Biblia 150 zsoltárából viszont 65 siránkozás. Minden emberi érzés kifejeződik A zsoltárok könyvében.

Ha Isten a siránkozásra indít, és nem tudod hogyan kezdjél hozzá, akkor fordulj csak A zsoltárok könyvéhez. Ahogy olvasod, húzd alá az összes olyan verset, amivel azonosulsz, és az olyan verseket amik bátorítanak. Mond fel ezeket a verseket Istennek, akár dicsőítő zsoltárok akár olyan zsoltárok, amin keresztül kisírhatod fájdalmaid Istennek.

A te dicsőítő és siránkozó imádságaid istentiszteletek, és Isten mindegyiket meghallja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tudnál ma siránkozni Istennek? Mire lenne szükséged hozzá?
  • Mit gondolsz, miért bizonytalankodunk, hogy a frusztrációnkat és panaszainkat elmondjuk Istennek, ha Ő már úgy is tud róluk?
  • Mi történik a te negatív érzelmeiddel, ha nem egészségesen engeded ki őket?

 Követed-e mától Jézust?

Isten a jóságát fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Készen állsz hinni Istenben, hogy beteljesíthesse örök életre szóló ígéretét? Amennyiben igen, akkor mond el a következő egyszerű imát:

Drága Istenem!

Hiszek Jézus Krisztusban, a te fiadban. Megvallom, hogy vétkes vagyok, és kérem a te megbocsájtásod. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet és te feltámasztottad őt az életre. Bízni akarok Jézusban, a Szabadítómban és szeretném mától követni, mint Uramat. Igazgasd életem és segíts engem akaratod követésében. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása