Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan hatnak a döntéseid másokra?

2023. szeptember 06. 03:00 - BlaZsu

onzes.jpg

„Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett, hanem inkább azt tartsátok jónak, hogy testvéreteknek se okozzatok megütközést vagy elbotlást..” Róma 14,12-13 TLB fordítás

Az egyik legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetünk, hogy elfelejtjük, milyen nagy hatással vannak tetteink a körülöttünk élő emberekre. Nagy a kísértés minden nap, hogy olyan döntéseket hozzunk, melyek számunkra a legjobbnak tűnnek, de pusztító hatással lehetnek a körülöttünk élő emberekre. Ha bölcs döntéseket akarsz hozni, meg kell kérdezned magadtól: „Hogyan hat a döntésem másokra?".

A mi kultúránk épp ellenkezőleg működik. Társadalmunk arra tanít minket, hogy csak magunkra gondoljunk. Isten azonban azt akarja, hogy másokra is gondolj, ne csak magadra! Sőt, a Biblia azt tanítja, hogy Isten aszerint fog megítélni téged, hogy a döntéseid hogyan hatottak más emberekre.

A Római levél 14. fejezetének 12. és 13. versében ezt olvashatjuk: „Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett, hanem inkább azt tartsátok jónak, hogy testvéreteknek se okozzatok megütközést vagy elbotlást.” (TLB fordítás)

Talán rossz ezt hallani, de az az igazság, hogy állandóan figyelnek bennünket. Ha szülő vagy, különösen tudatában kell lenned annak, hogy gyermekeid mindig figyelnek. Vigyáznod kell arra, hogy mit mondasz és mit teszel, mert nemcsak a saját életedre, hanem a következő generációra is hatással vagy.

Mutass tiszteletet azok iránt, akik szolgálják és védik a közösséget. Ha egy rendőr megállít és megbírságol, még ha szerinted igazságtalanul is, bánj vele tisztelettel!

Ne jelents beteget, ha igazából strandra mész a családoddal!

Ne hozz haza semmit a munkahelyedről, hogy személyes céljaidra használd!

Ne csalj az adóbevallásoddal, és főként ne dicsekedj ezzel a tettel a gyerekeid előtt!

Ne nézz  a gyerekeiddel a tévében és a moziban ártalmas tartalmakat. Gondold át, hogy egyáltalán szükséges-e képernyő előtt tölteni az időt.

Az érett emberek képesek mások érdekében korlátozni a saját szabadságukat. Nem azért, mert félnek attól, hogy mások mit gondolnak róluk, hanem mert a szeretet motiválja őket. Nem minden helyzetben egyértelmű, hogy mi helyes vagy helytelen. Ilyen esetekben meg kell kérdezned magadtól: „Hogyan hat a döntésem másokra?".

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan befolyásolja az önelégültséged azt, hogy átgondolod-e a döntéseid másokra gyakorolt hatását?
  • Számít-e egy másik ember ellenkező véleménye, ha szerinted helyes, amit teszel? Miért vagy miért nem?
  • A gyakorlatban hogyan korlátozod mások érdekében a szabadságodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása