Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bibliai kötelességünk figyelmeztetni másokat

2024. április 19. 08:27 - Evelyn

stop-634941_640.jpg„Erre fölkelt Jónás, és elment Ninivébe az Úr szava szerint. Ninive pedig nagy városa volt Istennek: háromnapi járóföldnyi volt. Elindult Jónás, és bement a városba egynapi járásra, és így kiáltott: Még negyven nap, és elpusztul Ninive!” Jón 3, 3-4 CEV fordítás

Mikor Isten Jónást Ninivébe küldte, azt a feladatot adta neki, hogy figyelmeztesse az embereket engedetlenségük súlyos következményeiről. Az Úr azt akarta, hogy tudják, hogy az ítélete közeleg, de még van egy esélyük, hogy megbánják bűneiket és engedelmeskedjenek neki.

Isten egy második esélyt akart adni Ninive lakosainak.

De ugyanakkor Jónás számára is kellett adnia egy második esélyt, mert a próféta úgy végezte, hogy megfutamodott az Úr küldetése elől és egy nagy hal gyomrában ülve kötött ki. Mikor az Úr megmentette őt, a Biblia azt mondja, hogy „Erre fölkelt Jónás, és elment Ninivébe az Úr szava szerint. Ninive pedig nagy városa volt Istennek: háromnapi járóföldnyi volt. Elindult Jónás, és bement a városba egynapi járásra, és így kiáltott: Még negyven nap, és elpusztul Ninive!” Jón 3, 3-4 CEV fordítás

A figyelmeztetés, az nem más, mint egy óva intő tanács veszélyre, csapdára, vagy problémára vonatkozóan. Isten néha küld embereket az életünkbe, hogy figyelmeztessenek, mert az Úr figyelmeztetésére nem hallgatunk.

Az Újszövetségben több, mint száz igevers mondja, hogy figyelmeztessünk másokat. Ez Jézus követőiként a kötelességünk része.

Az Apostolok cselekedetei 20. részének 31. versében Pál így ír: „… emlékezzetek arra, hogy én három évig nem szűntem meg éjjel és nappal könnyek között inteni mindenkit.”

Figyeld meg, hogy Pál azt mondja, hogy „könnyek között” intette az efézusiakat. Miért sírt, miközben figyelmeztette őket? Mert szerette őket!

Isten minden hívő számára adja a küldetést, hogy figyelmeztessünk másokat. Amikor figyelmeztetsz valakit, az azt mutatja, hogy szereted Istent és szereted azt az embert. Például, ha tudod, hogy egy híd leomlott és látsz valakit 80 km/h sebességgel haladni arrafelé, akkor a szeretetteljes dolog az lenne, hogy figyelmeztesd.

Ha szereted az embereket az életedben, akkor figyelmeztetni fogod őket az oktalan döntéseik következményeire – mert az istenfélő figyelmeztetés, a szeretet megnyilvánulása.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ismertess egy alkalmat, amikor valaki figyelmeztetett téged azzal kapcsolatban, amit az életedben látott, és ezzel megmentett egy rossz döntéstől.
  • Könnyen és szívesen fogadod mások figyelmeztetését? Miért igen vagy miért nem?
  • Mi a legnehezebb része mások figyelmeztetésének?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024. 04. 12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezek a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a "Rövidítések - angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása