Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Készen állsz felelősségteljesen válaszolni?

2024. június 15. 03:00 - Lilla:)

 

"A bolond ember minden érzelmét kinyilvánítja, a bölcs ember uralkodni tud azokon." (Péld 29,11, GW fordítás)

Az érettség és felelősségvállalás legvilágosabb bizonyítéka az, hogy képes vagy kezelni az életben a stresszt, a problémákat és a fájdalmakat anélkül, hogy dühös lennél. A felelősségvállalás kulcsa, hogy megtanulod kontrollálni érzelmi reakcióidat. Ahelyett, hogy felrobbannál a haragtól, amikor az emberek megbántanak, Isten azt akarja, hogy tégy jót velük.

Az érzelmeinket általában szavakon keresztül fejezzük ki. A Példabeszédek könyve 29. részének 11. verse ezt mondja: "A bolond ember minden érzelmét kinyilvánítja, a bölcs ember uralkodni tud azokon."

Ha meg akarsz tanulni felelősséget vállalni, Isten azt mondja, hogy használnod kell az elméd, mielőtt mozogni kezd a szád. Nem mondhatsz ki csak úgy bármit, ami épp eszedbe jut. Gondolkozz, mielőtt beszélsz! Ez a felelősségvállalás.

A Biblia azt mondja, "az emberek minden meggondolatlanul kimondott szóról számot fognak adni az ítélet napján" (Mt 12,36 NCV). Egy napon, amikor a mennybe jutunk, minden meggondolatlan szavunkat számon fogják kérni rajtunk. Az érzelmeinket nem mindig tudjuk kontrollálni, de Isten azt fogja megítélni, hogy mennyire voltunk felelősek ezek kifejezéséért.

A felelősségteljes viselkedés az, hogy nem próbálod meg kiegyenlíteni a számlát olyan emberekkel, akik megbántanak. Ha valaki rágalmaz, meglop vagy rosszul bánik veled, ne süllyedj le az ő szintjére azzal, hogy te is ezt teszed. Ehelyett válaszd a jobb utat – Isten útját –, és bocsáss meg neki. Bízz Istenben, hogy Ő majd kezeli ezt és igazságot szolgáltat. Aztán lépj tovább.

"Ne győzzön le a rossz, inkább te győzd le a gonoszt jóval." (Róm 12,21)

Mi az első reakciód, ha valaki bevág eléd autóval? Ha megtudod, hogy valaki pletykál rólad, hogyan reagálsz? Ha valaki megbánt a szavaival, a tetteivel, vagy épp nem törődik veled, te is ugyanúgy kezdesz vele viselkedni, csak hogy tudja, mit érzel?

Jézust követni azt jelenti, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyekkel tiszteljük őt és amelyek azt mutatják, hogy felelősségteljesen cselekszünk. Ha van rá lehetőséged, gondolkozz, mielőtt megszólalsz! És utána válaszd az irgalmasságot és a megbocsátást.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Amikor megbántanak, milyen stratégiákat tudsz használni, hogy ne reagálj meggondolatlanul?
  • Miért hit kérdése az, hogy megtanulunk uralkodni a reakcióinkon?
  • Kik és hogyan kérhetik számon tőled, hogy tudsz-e uralkodni a reakcióidon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása