Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szokásaid határozzák meg a szellemi és lelki fejlődésed

2024. szeptember 18. 03:00 - daniella_89

„Mindenki, aki részt vesz a játékokban, szigorú edzésre megy. Ők azért teszik, hogy koronát kapjanak, ami nem maradandó, mi pedig azért tesszük, hogy örökre megmaradó koronát kapjunk.” (1Kor 9,25 NIV)

notebook-checklist-1024x682.jpg

Sokan tartják Tom Bradyt a nemzeti labdarúgó-bajnokság valaha volt legnagyszerűbb hátvédjének. Tom 2021-ben a hetedik bajnoki gyűrűjét szerezte meg a Super Bowl legidősebb játékosaként. Hogy lett ilyen jó?

Egy egész lista van azokról a dolgokról, amit Brady tett azért, hogy szellemileg, fizikailag és érzelmileg is csúcsformában maradjon. Ilyen például az, hogy minden reggel, amikor felkel, megiszik 6 deciliter vizet. Egészséges szokásokat alakított ki, amelyek megtérülnek számára.

Fejlődsz, ha jó szokásokat alakítasz ki. Ez az élet minden területére érvényes, ideértve a szellemben és lélekben való fejlődésedet is. Ha jó szokásokat alakítottál ki az életedben, akkor jó jellemed lesz. Ha jó jellemed van, akkor nagyszerű sorsod lesz. A jellemed nem más, mint a szokásaid összessége.

A Biblia azt mondja: Most, hogy tudjátok ezeket a dolgokat, áldottak lesztek, ha megteszitek ezeket” (Jn 13,17 NIV).

Nem azért kapod meg Isten áldását, mert tudod, hogyan kellene cselekedned. Akkor lesz tiéd az áldás, ha meg is teszed a helyes dolgot, sőt ezt szokássá is alakítod az életedben. Hogyan alakítasz ki szokásokat? Ismétléssel és gyakorlással. Tanulmányok és kutatások sora bizonyítja, hogy akár testmozgásról, akár étrendről, akár valami szellemi természetű dologról van szó, azt hat héten keresztül kell tenned minden nap, hogy az a szokásoddá váljon.

Gondolj a mindennapos bibliatanulmányozás szokásának kialakítására. Ha néhány napon keresztül csinálod, majd kihagysz egy napot, majd megint csinálod egy ideig, aztán újra kihagysz egy napot, akkor nehéz lesz ezt szokássá alakítani. De ha önfegyelmet gyakorolsz és minden nap olvasod a Bibliát, egy idő után teljesen természetes lesz számodra és a szokásoddá válik.

Olyan szokásokat kell kialakítanod, amelyek az életed hátralevő részében hasznosak lesznek számodra és segítenek növekedni és megerősödni. A sikeres emberek is csak egyszerű emberek, de olyanok, akik úgy döntenek, hogy életük végéig tartó jó szokásokat alakítanak ki. Te határozod meg a szokásaidat, a szokásaid pedig téged.

A Biblia ezt így fejezi ki: „Mindenki, aki részt vesz a játékokban, szigorú edzésre megy. Ők azért teszik, hogy koronát kapjanak, ami nem maradandó, mi pedig azért tesszük, hogy örökre megmaradó koronát kapjunk.” (1Kor 9,25 NIV)

A lelki életedben kialakított jó szokások megtérülnek majd az örökkévalóságban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jövő ilyenkorra hogyan szeretnél növekedni lelkileg és szellemileg? Mit fogsz tenni ennek érdekében? Írj egy lépésről lépésre haladó megvalósítási tervet, hogy ne térj le az útról! 
  • Túl gyakran irreális határidőkkel vagy elvárásokkal tűzünk ki célokat. Nem kell mindent megvalósítanod ezen a héten! Mi az az apró dolog, amit minden nap megtehetsz és amely által idővel változás mutatkozik a lelki és szellemi fejlődésedben?
  • Hogyan segíti a szellemi, lelki és az élet más területein való fejlődésedet az, ha van egy olyan barátod, aki számonkérheti a dolgokat rajtad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.11.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása