Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy igazság, ami félelem nélkülivé tesz téged

2024. október 23. 03:00 - Lencsés Tamás

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.

(Róm 8,28)

Életed egy pontján egy tekintéllyel rendelkező személy meg fog kérni téged valamire, ami kompromittálja az értékeidet, és neked alázatos, tiszteletteljes kéréssel kell kérned, hogy gondolja meg magát. Ez történt Dániellel is, amikor Nabukadneccar király olyan parancsot adott, amely sértette Dániel lelkiismeretét.

Néha az ilyen ellentmondás neked fog kedvezni. Azonban máskor a hatalmat gyakorló személy kitarthat a saját álláspontja mellett, és akkor meg kell kérdezned Istent, hogy mi legyen a következő lépésed. Talán Isten megváltoztatja az illető szívét. Vagy talán úgy változtatja meg a helyzetet, hogy amire megkértek, az már nem szükséges. Esetleg, ha a főnököd arra kér, hogy szegd meg a lelkiismeretedet, lehet, hogy fel kell mondanod a munkahelyeden, és bíznod kell Istenben, hogy ad neked egy újat.

Bármi történjék is, tudhatod, hogy Isten irányít. Lehet, hogy olyasmit tesz, amit te még nem láthatsz. Kapaszkodj Pál apostol Rómaiakhoz írt levelének 8. fejezetében található 28. vers ígéretébe: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.”.

Mi adta Dánielnek a bátorságot, hogy kiálljon és ne alkalmazkodjon a körülötte lévő értékekhez, amikor nem tudta, mi lesz a vége? Dániel szoros kapcsolatban élt Istennel. Istennel járt, és ismerte Istent, mint barátját. Isten jelen volt az életében. Isten ígéretei a szívében, és Isten ereje a lelkében. Isten népe volt körülötte. Isten oltalma volt körülötte. Mindezek miatt nem félt.

Ami igaz volt Dánielre, az igaz lehet rád is. Amikor egy tekintélyes személyhez kell fordulnod az életedben, emlékeztesd magad erre a négy igazságra:

Jézus velem van. Jézus azt mondta: „...én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,20). Még ha egyedül is érzed magad, nem vagy egyedül. Jézus veled van.

Bennem van a Szentlélek. Jézus veled van, és Isten Lelke is benned van. „...mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van.”  (1Jn 4,4).

Isten ígéretei nekem is szólnak. A Biblia több mint 7000 ígéretet tartalmaz, amelyekre támaszkodhatsz. Istennek minden szava színigaz, pajzsa ő a hozzá menekülőknek.”  (Péld 30,5).

Isten családja körbevesz engem. Amikor úgy érzed, hogy egyedül állsz, egy gyülekezeti közösség imája és támogatása létfontosságú. Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” (Jak 5,16).

Lehet, hogy most senki sem kéri, hogy köss kompromisszumot az értékeiddel. Azonban már ma elkezdhetsz e négy igazság szerint élni, hogy készen állj arra, hogy félelem nélkül bízz Istenben, amikor nehéz idők jönnek.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Megijeszt a gondolat, hogy kompromisszumot kell kötnöd az értékeiddel? Miért, vagy miért nem?
  • Hogyan jelentett számodra támaszt Isten családja, amikor magányos helyzetben voltál?
  • Nézd vissza a négy igazságot, hogy emlékezz rá, amikor egy tekintélyes emberhez kell folyamodnod az életedben. E négy terület közül melyikben kell fejlődnöd, hogy készen állj a nehéz időkre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.10.16.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása