Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan ismerhetjük fel Isten hangját – A hatodik ismérv

2011. március 27. 03:00 - Lilla:)

 „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róma 8:1.)

Amikor támad egy gondolatod és azon tanakodsz, hogy ez vajon Istentől származik-e, a hatodik kérdés, amit fel kell tenned magadnak: „Ez a gondolat megítél vagy kárhoztat engem?” Ha megítél, akkor Istentől van, ha kárhoztat, akkor a Sátántól.

Nagyon sok keresztény él vádlás alatt, vagy állandó bűntudatban, és azt hiszik, hogy ez Istentől van. Pedig nem. A kárhoztatás a Sátántól jön, míg a megítélés Istentől.
 
A kettő közötti különbség: a megítélés célja, hogy egy adott területen helyreállítson téged azért, hogy változást hozzon az életedben. Ezt Isten szeretete motiválja.  Mivel Isten szeret téged, ezért amikor egy olyan területet lát az életedben, ahol változásra van szükség – legyen ez egy kapcsolat, egy hobbi vagy a hozzáállásod – akkor oldalba fog bökni és azt mondja: „Dolgoznod kell ezen a dolgon, mert ez az, ami nem működik jól az életedben. ”
 
A kárhoztatás célja viszont az, hogy kritizáljon és bűnösnek érezd magad, méghozzá valamilyen bizonytalan módon. Ha valaha érezted magad bűnösnek úgy, hogy mégsem tudtál rámutatni egy konkrét dologra, vagy ha valaha értéktelennek érezted magad, akkor az vádolás volt a Sátán részéről.
 
De a Róma 8:1 azt mondja: „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak.” Isten sosem fog ellened fordulni; sosem fogja azt mondani, hogy értéktelen és szerethetetlen vagy. A Jelenések 3:19 alapján Isten így szól: „Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg!”
Ahogyan elkezded megvallani a bűneidet és a változás útjára lépsz, nem fogsz többé kárhoztatást érezni. Ez azonnal működik.
 
A kárhoztatás a Sátán módszere arra, hogy folyamatosan egyre rosszabbul érezd magad. És ez nem múlik el akkor sem, ha megvallod a bűneidet. Olyan ez, mint az amerikai igazságszolgáltatási rendszer.  Először ítéletet hoznak egy bűncselekmény miatt , majd következik a büntetés, amely évekig tartó börtön is lehet.
 
De Isten nem így működik. Isten igazságszolgáltatási rendszerében a Szent Szellem megítéli, hogy mi a rossz az életünkben, mi pedig ezt beismerjük. Jézus pedig megfizeti a büntetést. Ő magára vette a bűneink büntetését az Ö halálán keresztül a kereszten. Így élhetünk mi olyan szabad módon, amire Isten eredetileg teremtett minket. Ez az Isteni kegyelem.
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2011. március 20.)
 

Szólj hozzá!

Hogyan ismerhetjük fel Isten hangját? - Ötödik ismérv

2011. március 26. 00:23 - dlkyra

 

Hiszen mindnyájan oda fogunk állni Isten ítélőszéke elé. (…) Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek. Róma 14:10b, 12
 
 
Hogyha valami nem a te felelősséged, Isten miért beszélne arról neked? Nem közvetlenül csak ahhoz szólna, akit érint? Az ötödik próbája annak, hogy megítélhesd, hogy az ötleted vagy megérzésed Istentől jön-e: „Ez a te felelősséged?”
 
A János 21-ben Jézus felfedte Péter előtt, hogy mártírként fog meghalni. Erre Péter rögtön a mellette álló Jánosra pillantott, és megkérdezte, „Uram, hát vele mi lesz?” (Jn 21:21) Péternek nem volt elég, hogy Isten üzent neki a saját élete alakulásáról, hanem János jövőjét is ismerni akarta. Jézus erre ekként válaszolt: „Ha akarom, hogy ő megmaradjon, amíg eljövök, mi közöd hozzá? Te kövess engem!" (Jn 21:22)
 
„Mi közöd hozzá?” A feleségem alapelvként tartja számon ezt a mondatot. Hiszen olyan gyakran keveredünk bajba, amikor másokkal kezdjük magunkat összehasonlítgatni. Amikor így teszünk, Isten csak annyit mond, „Mi közöd hozzá?”. Azt várja tőlünk, hogy a figyelmünk az ő követésére irányuljon, ne pedig a másokért való aggódásra.
Volt már, hogy valaki azzal szólított meg, „Istentől kaptam, hogy mondjam el neked…”? Nekem ilyenkor az a válaszom, „Biztos, hogy így van?”. Minden hívő közvetlenül érheti el Istent. Így Istennek nincs szüksége valaki másra ahhoz, hogy mondjon neked valamit. Közvetlenül meg tud téged szólítani.
 
Szóval akkor, egyáltalán nem szokott Isten másokon keresztül beszélni hozzánk? De, természetesen szokott. Azonban 3 alapelvet észben kell tartanod olyankor, amikor úgy érzed, Isten arra használ téged, hogy másokhoz szóljon.
  • Imádkozz és légy türelmes! Adj Istennek lehetőséget arra, hogy közvetlenül szólítsa meg azt az embert.
  • Nagyon gyakran Isten arra használ téged, hogy megerősítsd a másik életében, amit ő már kijelentett neki. Tehát, amikor megosztod az üzenetedet a másikkal, hogyha az Istentől van, már egyáltalán nem lesz számára meglepő.
  • Sokszor úgy használ téged Isten, hogy egyáltalán nem vagy tudatában. Amikor Isten rajtad keresztül akar másoknak üzenni, ezt úgy teszi, hogy gyakran észre sem veszed, hogy Isten szólt általad. Viszont akinek szól, az fel fogja ismerni benne az igazságot.
 
Daily Hope, 2011. március 19., Rick Warren
 
 
Szólj hozzá!

Honnan ismerjük fel Isten hangját - Negyedik ismérv

2011. március 25. 03:00 - husztin

Hogyan ismerjük fel Isten hangját –  Negyedik ismérv


 „Mert az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, melyeket előre elkészített az Isten, hogy azok szerint éljünk.”
Efézus 2:10


A negyedik ismérv, aminek a segítségével megbizonyosodhatsz Isten szava felől, hogy megkérdezed magadtól:

„Ez beleillik abba a tervbe, ahogyan Isten formált engem?”


A Saddleback Gyülekezetben mi használjuk a „SHAPE"  (magyarul forma) mozaik szót, melynek segítségével próbáljuk megfogalmazni az emberek lelki ajándékát (Spiritual gifts), lelkületét (Heart), képességeit (Abilities), egyéniségét (Personality), tapasztalatait (Experiences). Ez az öt terület mutat rá arra, hogy te egyedi vagy ezen a földön. Ugyanakkor rávilágítanak életed tervére.


Sok ember figyelmen kívül hagyja az ő „FORMÁ” - ját, (aki ő valójában) és elveszteget sok millió forintot vágyálmokra, és olyan vállalkozásokba kezd és terveket kovácsol, amiket Isten nem neki tervezett.

Isten sohasem vezet téged azon az úton, ami összeegyeztethetetlen a te személyre szabott küldetéseddel. Ha zenei területen vagy tehetséges, akkor használd! Ha viszont rossz a hallásod és nem találod el a hangokat, ne akarj „Megasztár” lenni.


 „Mert a nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is.” Róma 12:6


Kérdezd meg magadtól, „Mit szeretnék csinálni, amiben tehetséges is vagyok?” Figyeld meg, nem csak azt kérdeztem, hogy „Mihez van kedved?”
Mielőtt pásztor lettem, a dicsőítés - vezetés volt a feladatom. Gitáron játszottam és élveztem az éneklést, de senki nem szeretett hallgatni engem. Egész hamar felismertem, hogy annak ellenére, hogy szenvedélyesen szeretek zenélni, nincs tehetségem hozzá. Szerettem, de nem voltam jó benne.
Istennek sokféle ránk vonatkozó terve kikutatható egyszerűen csak azáltal, hogy figyeljük, hogy miben vagyunk jók.

Ha van egy benyomásod, amiről nem tudod, hogy Istentől van-e vagy sem, de totálisan ellentétes irányba vezet téged, mint ami a rád szabott „FORMA”, akkor tudhatod, hogy ez nem Istentől van. Felismerheted ezt a tényekből.

Isten nem kér tőled olyasmit, amihez Ő nem adott neked ajándékot.
 

Úgy szeretnél hozzáállni az elkövetkező tíz évhez, ahogyan az elmúlt tíz évet töltötted, vagy szeretnéd az Isten áldásának egy új szintjét megtapasztalni az életedben?

 

Rick Warren, Daily Hope 2011.március 18.
 

Szólj hozzá!

Hogyan ismerhetjük fel Isten hangját? - Harmadik ismérv

2011. március 24. 02:12 - Kingdom

"...hogy ismertté legyen most az egyház által a mennyei fejedelemségek és hatalmasságok előtt az Isten sokféle bölcsessége." Ef 3,10

 

Isten senki számára nem tervezte azt, hogy egyedül kelljen átmennie az életen. Ő arra hívott el, hogy kapcsolatban éljünk más emberekkel. Tehát, amikor meghallod Isten hangját, figyelned kell a körülötted élő emberekre. Szükséged van egy gyülekezeti családra valamint egy kisebb csoportra, hogy amikor Isten indít, hogy megtégy valamit, megerősíthessék, hogy igaz-e vagy hamis az indítatásod. Ez a harmadik kérdés: Vannak-e olyan emberek körülöttem, akik meg tudnak erősíteni abban, amit hiszek, hogy Isten mondott nekem?

Ha Isten valóban szólt hozzád, meg fog erősíteni más érett hívőkön keresztül. Az, hogy mindent magadnak kell megtenned, egy emberi elképzelés és nem Istentől jövő. Ő azt szeretné, ha megosztanád másokkal az ötleteidet, hogy megerősíthessék azokat és te is meghallgasd visszajelzéseiket.

Azonban, ha ellenállást érzel magadban még a puszta gondolatra is, hogy megkérdezz valakit az ötleteddel kapcsolatosan, akkor lebegjen előtted hatalmas piros zászlóként, hogy az ötlet biztos, hogy nem Istentől jön.

Az az oka annak, hogy Isten azt kéri tőlünk, hogy kérjünk tanácsot, hogy meg akar védeni minket. Amint a Péld 11,9-ben olvassuk: "az igazak tudásuk által megmenekülnek."

A többi, érett hívőtől kért tanács időt spórolhat meg számodra, amit talán egy helytelen dologra vesztegetnél. Megóvhat téged például a pénz pazarlástól, megmentheti a becsületedet, vagy megóvhat a tévedésektől.

Az egyik leggyakoribb ok amiért emberek összekuszálják az életüket az, hogy nincsenek Istenben hívő barátaik, akik visszajelezhetnek nekik. Ezért annyira fontos, hogy legyél együtt egy kisebb csoportban más hívőkkel, akik számon kérhetnek, és tanácsot adhatnak neked.

A Biblia azt mondja:"segítséget jelent, ha sok a tanácsadó" (Péld 11,14b). Ha te nem tartozol egy kisebb csoporthoz, olyan vagy mint egy műkorcsolyázó, aki soha nem tudja mikor fog elesni.

 (Tom Holladay, 2011.03.17.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: isten szava

Honnan ismerhetjük fel Isten hangját - Második ismérv

2011. március 23. 01:07 - Lenard J

 "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt." (Filippi 2.5.)

Isten első számú célja veled, hogy olyanná tegyen, amilyen Jézus. Ő legyen a minta számodra abban, ahogy gondolkozol, ahogy cselekszel, ahogy érzékelsz eseményeket és ahogy beszélsz. Ezért a kettes számú próba arra vonatkozóan, hogy megtudd, hogy egy érzés vagy benyomás Istentől származik-e vagy sem, az  a következő: tedd fel ezt a kérdést magadnak: "Ezáltal jobban fogok Krisztushoz hasonlítani?"
 
Isten sosem mond olyat a gondolataidon keresztül, amitől aztán olyat tennél, amit Krisztus sosem tenne meg. Ha nem krisztusi az, amit a gondolataidban hallani vélsz, biztos lehetsz benne, hogy nem Istentől származik az ötlet.
 
 
Milyen az, amikor valami Jézusra vall? Jakab 3:14-17 leír néhány jellegzetes kritériumot, ami jó mércét ad ahhoz, hogy megvizsgálj egy-egy gondolatot: "Ha pedig keserű irigység és viszálykodás van a szívetekben ... ez a bölcsesség ördögi...A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató."
 
Ez az igerész először is két fontos dolgot emel ki, hogy milyen NEM Isten bölcsessége: Semmiképpen sem vezérli keserű irigység vagy önző becsvágy.
 
Ehelyett az igerész hét dolgot említ, amivel megvizsgálhatjuk, hogy a fejünkben lévő gondolat vajon Istentől származik-e:
 
a gondolat...
 
  • tiszta? ha egy gondolat bármilyen módon is tisztátalan, akkor az semmiképp sem jöhet Istentől.
  • békeszerető? Ha Istentől származik egy gondolat, akkor az  harmóniához és megbékéléshez vezet, és nem viszályhoz.
  • tapintatos? Bármilyen gondolat, ami fájdalmat okoz, vagy megbánt másokat, (még akkor is, ha neked előnyöd származna is belőle) nem Istentől való. Ő ugyanis azzal is törődik, hogy az események milyen hatással vannak ránk, emberekre.
  • alázatos? Ha Istentől kapsz egy gondolatot, akkor nyitottnak kell lenned arra, hogy mások is megvizsgálhassák azt. Kérdezz meg másokat, ők hogyan látják az adott dolgot. Ha vonakodsz és nem szívesen kérsz meg másokat, hogy ők is vizsgálják meg, hogy az adott gondolat vajon Istentől való-e, akkor ugyancsak biztos lehetsz, hogy az NEM Istentől származik. Hiszen nem arra vezet, hogy alázatossá és engedelmessé válj mások visszajelzésével szemben.
  • irgalmas? Egy Istentől jövő benyomás még inkább irgalmassá és megbocsátóvá tesz, nem pedig ítélkezővé vagy kritizálóvá.
  • részrehajlás nélküli és őszinte? Amikor Istentől kapsz egy ötletet, biztos, hogy nem arra fogod használni, hogy másokat manipulálj vele, azért hogy elérd a saját célodat.
 
Ha egy gondolat a fenti hét említett jellemvonást erősíti benned, akkor azzal a gondolattal Isten Krisztushoz hasonlóvá akar változtatni téged.
 
Rick Warren, Daily Hope 2011. március 16.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása