Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gyakorold a helyettesítésről szóló parancsolatot

2012. október 18. 03:00 - FHanna

"Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, mert az meghatározza az életed" (Péld.4:23, GN fordítás)

heart-in-hand1.jpg

Jóval azelőtt, hogy a pszichológia megjelent volna, Isten már megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet, azok pedig a cselekedeteidet. Ha meg akarod változtatni az életedet, akkor kontrollálnod kell a gondolataidat.

Az elménk tényleg egy csodálatok alkotás. Egy kisebb város méretű számítógép kellene ahhoz, hogy az elménk legalapvetőbb funkcióit képes legyen rekonstruálni. Az agyad több mint 100 milliárd idegsejtet tartalmaz. Minden egyes idegsejt pedig 10000 neuronhoz csatlakozik.

Az ember folyamatosan beszél magához. Kutatások kimutatták, hogy a legtöbb ember 150-200 szót mond ki egy perc alatt, de az agyunk 500-600 szóra is képes ugyanennyi idő alatt. Ezért tudsz figyelni rám és közben az esti vacsorát is megtervezni egy időben.

A probléma az, hogy sokan vannak köztünk, akik Jóbhoz hasonlóan azt mondják "Még, ha bűntelen lennék is, az ítélne el, amit mondok."(Jób 9:20, GN fordítás) Ezzel azt mondja, "Minden, amit mondok, engem ír le." Ha tipikusan így gondolkodsz, akkor te vagy önmagad legnagyobb kritikusa.

Mindig leírjuk magunkat. Mosolyogva lépünk be egy terembe, de közben azt gondoljuk, "Kövér vagyok. Béna vagyok. Csúnya vagyok. És mindig kések!"

De mikor ezeket mondod, valójában arra mutatsz, aki téged alkotott. Mikor azt mondod, "Istenem, értéktelen vagyok. Nem vagyok jó. Képtelen vagyok bármire", azzal azt mondod, "Istenem, velem jól elszúrtad." Ezért mondja Isten, hogy rossz dolog leírnod magad.

Hogy iktathatod ki a negatív önkritikát, hogy magabiztosabb ember lehess?

A Biblia a Helyettesítés parancsolatáról tanít. "Azokon a dolgokon gondolkodjatok, amelyek igazak, dicséretre méltók, igazságosak, tisztességesek, szépek, tiszteletre méltók, kiválók és dicséretesek." (Fil.4:8, TLB fordítás)

Más szavakkal, ne gondolkodj a gyengeségeiden. Összpontosíts arra, ami Isten szeretné, hogy légy és amit Isten szeretne az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önbecsülésre (vagy hogy szembenézz a fájdalmaiddal, rossz szokásaiddal, függőségeiddel) mint hogy olvasd Isten Igéjét minden nap - tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj felette és alkalmazd az életedben.

A legjobb dolog amit tehetsz az önbizalmad növelése érdekében az, hogy elkezdesz hinni abban, amit Isten mond rólad. Mikor találok egy verset a Bibliában, ami hozzám beszél, leírom egy kártyára, megtanulom és megerősítem azáltal, hogy visszamondom Istennek: "Atyám, köszönöm, hogy értékes vagyok, fontos, azt hogy meg tudsz nekem bocsátani és hogy képessé teszel dolgokra". Hagyd, hogy Isten megújítsa az elméd, mert "az irányítja az életed".

Beszéljetek róla:

  • Mit tudsz, ami igaz rád, mert a Biblia azt írja?
  • Milyen "igaz, dicséretre méltó és tisztességes" dologra tudsz ma koncentrálni?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása