Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan ejtsünk foglyul minden gondolatot?

2024. január 21. 03:00 - Mapetso

admiral-nelson-1253687_640.jpg"Ha hagyjátok, hogy bűnös természetetek irányítsa elméteket, az halálhoz vezet. De ha hagyjátok, hogy a Lélek irányítsa elméteket, az élethez és békességhez vezet." Róm 8,6 (NLT)

Észrevetted, hogy az elméd nem mindig azt teszi, amit mondasz neki?

Néha az elmédnek saját akarata van. Néha a gondolataid olyan irányba mennek el, amerre nem akarod. Amikor imádkoznod kellene, a gondolataid elkalandoznak. Amikor Isten Igéjén akarsz elmélkedni, a gondolataid másfelé terelődnek.

A Biblia azt mondja, hogy amikor ez történik, minden gondolatot foglyul kell ejtened (2Kor 10,5). Mit jelent ez? Az ebben a versben használt görög kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy rabul ejted a gondolatokat. Leigázod őket. Irányításod alá vonod őket.

Ez csak akkor lehetséges, ha a hívők rendelkezésére álló két fegyvert használod: a Szentlelket és Isten Igéjét.

Először is fel kell ismerned magadban Isten Szentlelkének erejét. Nélküle védtelen vagy. A Római levél 8. fejezet 6. versében ez áll: "Ha hagyjátok, hogy bűnös természetetek irányítsa elméteket, az halálhoz vezet. De ha hagyjátok, hogy a Lélek irányítsa elméteket, az élethez és békességhez vezet." (NLT)

Szükséged van Jézusra az életedben, mert a Szentlélek nélkül a bűnös természeted irányítja az elmédet, és az mindig rossz irányba fogja terelni. De amikor a Szentlélek irányít téged, akkor megvan az erőd, amire szükséged van ahhoz, hogy minden gondolatot foglyul ejts.

Másodszor: Isten Igéjére van szükséged. Jézus azt mondja: "Ha engedelmeskedtek tanításomnak, akkor valóban az én tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket" (Ján 8,31-32 GNT).

Az emberek ennek a szakasznak a második részét szeretik idézni. Ki is van függesztve sok egyetem épületében a világ minden részén. De nagyon kevesen idézik az első részt, amiben az áll, hogy meg kell ismerni Isten Igéjét, és engedelmeskedni kell neki. Az emberek a szabadságot akarják, de Isten igazsága nélkül.

Pedig valójában nincs szabadság igazság nélkül. És nincs igazság Isten Igéje nélkül. Isten megadta neked az életedhez szükséges irányt, és bízhatsz a Biblia minden szavában. Minél jobban megismered Isten Igéjét, és minél jobban megtöltöd elmédet az ő igazságával, annál könnyebb lesz a gondolataidat oda irányítani, ahová szeretnéd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor kapod magad a leggyakrabban azon, hogy foglyul kell ejtened egy gondolatot?
  • Számodra milyen érzés tudni azt, hogy ha Isten hatalmát akarod, akkor át kell adnod az irányítást a Szentléleknek?
  • Mit gondolsz, miért akarják sokan figyelmen kívül hagyni Istennek azt a parancsát, hogy engedelmeskedjenek az Ő Igének? Miért akarják az emberek a szabadságot az igazság nélkül?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása