Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A titkos hit sekély hit

2012. szeptember 16. 03:00 - szateri

"Jézus megkérdezte tőle: 'Mit kívánsz, mit tegyek veled?' A vak ezt mondta: 'Mester, hogy újra lássak.'" (Márk 10:51)

Nyilvánítsd ki egyértelműen az életcéljaid! Hirdesd ki a szándékaidat, a változást, amit az életeddel el akarsz érni – amit Isten kér tőled, hogy tedd meg. Tisztázd magadban, hogy mit akarsz, és jelentsd ki mások előtt. Fontos, hogy mindenkinek elmondd, mert a titkos hit sekélyes hit.

A Márk 10:51-ben ezt olvassuk: "Jézus megkérdezte tőle: 'Mit kívánsz, mit tegyek veled?' A vak ezt mondta: 'Mester, hogy újra lássak.'"

Hadd tegyek fel egy kérdést: Szerinted miért kérdezi ezt meg Jézus? Odamegy egy vak koldushoz, aki a porban ül az út mellett, és megkérdezi: "Mit kívánsz, mit tegyek veled?" Hát nem tudta magától, hogy mire van szüksége? Nem találta ki? Talán nem sejtette, hogy a férfinak mi a problémája? Dehogynem. De hát akkor mi vezethette arra, hogy ránézzen, és megkérdezze: "Mit kívánsz, mit tegyek veled?"

Valójában Jézus egy szívességet tett Bartimeusnak. Azzal, hogy megkérdezte, mire van szüksége, lehetőséget adott neki, hogy kinyilvánítsa a hitét. Bartimeus azt válaszolta: "Mester, hogy lássak!" Ilyesmit csak olyan embertől kérsz, akiről elhiszed, hogy képes rá. Ezzel tehát azt mondta, hogy elhiszi, hogy Jézus az, akinek mondja magát, hatalma van arra, hogy megváltoztassa az ő helyzetét, és pontosan ezt akarja tenni. Ez egy hitvallás volt.

És tudod, mi a csodálatos ebben? Az, hogy Jézus ugyanezt kérdezi tőled is, most is: "Mit kívánsz, mit tegyek veled?" Megkérdezi minden nap, minden reggel. Ha odajönne most hozzád Jézus, és föltenné neked ezt a kérdést, te vajon mit válaszolnál? Isten használni akar téged. Meg akar áldani. Csodálatos dolgokat akar tenni az életedben. De ehhez kérned kell, hittel.

Tudtad, hogy mindig, amikor valamilyen célt tűzöl ki magad elé, az egyben egy hitvallás is? Itt van egy minőségjelző: amikor kitűzöl magad elé egy célt, és kimondod, hogy "ezt fogom tenni az életemmel", akkor mindig tedd hozzá, hogy "ha ez Isten akarata", mert nem ismerheted a jövőt.

Fontos viszont, hogy másoknak is kinyilvánítsd a célodat. Minél több ember tudja, annál több támogatást, bátorítást, imát kapsz majd, és annál inkább elszámoltatható leszel. Ha szeretnél nagy változásokat az életedben, de megtartod őket magadnak, az a hited sekélyességének a jele.

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.09.09.)

Szólj hozzá!

Válaszd a hitet a félelem helyett!

2012. szeptember 15. 03:00 - mirjam07

"Sokan az emberek közül szidták őt, és mondták neki, hogy legyen csendben. De ő még hangosabban kiáltott: Dávid Fia, könyörülj rajtam!" (Márk 10:48, GN fordítás)

Ha újra akarod indítani a lelki életedet, szembe kell nézned a félelmeiddel. Ne engedd, hogy uralkodjanak rajtad! A félelemnek hihetetlen képessége van ahhoz, hogy lebénítsa a lehetőségeket körülöttünk, hogy visszatartson bennünket attól, hogy kitörhessünk, hogy visszatartson bennünket attól, hogy hitben éljük az életünket.

Amikor a félelmet választjuk a hit helyett, kételkedni kezdünk - amikor félünk, akkor félünk attól, hogy új dolgokat próbáljunk ki. Önzővé válunk - félünk attól, hogy elkötelezzük magunkat Isten és mások felé. Rövidlátókká válunk - a múltra koncetrálunk, nem pedig a jövőre.

Bartimeus szembenézett egy olyan félelemmel, ami sokunknak nagyon is ismerős - a visszautasítás félelmével. Tudta, hogy Jézusnak kiabálni ebben a hatalmas tömegben nem volt éppen jó ötlet. Tudta, hogy az emberek majd lenézik őt ezért, ő azonban nagyon csüggedt volt. És tudta, hogy egyedül Jézus Krisztus tud rajta segíteni.

És nézzétek, mit történt: Amikor Jézushoz kiáltott, mindenki körülötte ezt mondta neki: "Ne csináld ezt. Maradj csöndben. Ne csinálj jelenetet. Biztos lehetsz benne, hogy Jézus nem fog veled foglalkozni. Ennél sokkal fontosabb feladata van."

A sátán ehhez hasonló dolgokat suttog a mi fülünkbe is. Amikor a hitnek a lehetősége eljön, ilyen gondolatok tartanak távol minket attól, hogy megéljük a hitünket: "Istent biztosan nem érdekled" vagy "Ne csinálj jelenetet" vagy "Mit fognak gondolni az emberek rólad?" Amikor lehetőséget látsz a változásra, belülről és kívülről mindenfélre kiáltásokat fogsz hallani, ami azt mondja majd neked, hogy nehogy elhagyd a csónakot.

Isten azonban azt kéri tőled, hogy valami sokkal nagyobbat tegyél, mint azelőtt bármikor: Ő azt kéri, hogy teljesen Tőle függj. Nem gondolod, hogy ez egy kicsit félelmetes érzés lesz? Természetesen az lesz. De amikor Isten kér valamit tőlünk, választási lehetőséget ad számunkra. Visszatérsz félelmeidhez és maradsz azon az úton, amelyiken voltál? Vagy pedig megszelidíted a félelmeidet és teszel egy lépést hitben?

Beszéljetek róla!

  • Kinek az egyet nem értésétől félsz a legjobban?
  • A Péld. 29:25 ezt mondja: "Az emberi véleményektől való félelem csapdába ejt; az Istenben való bizalom megvéd ettől." (MSG fordítás) Imádkozz azért, hogy Isten segítsen neked abban, hogy megkaphasd a védelmet az emberek véleményel szemben azáltal, hogy Benne bízol.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.09.08.)

Szólj hozzá!

Jézus azt mondja, ragadd meg a pillanatot

2012. szeptember 14. 03:00 - sema22

Bejegyzés alcíme...

"Jézus ezt mondta: Ne késlekedj, ne nézz vissza. Nem halogathatod az Isten országát holnapig. Ragadd meg a mai napot." (Lukács 9:62, MSG fordítás)

time.jpg

Márk 10 szerint óriási tömeg követte Jézust, amikor elhagyta Jerikót. Egy vak koldus, név szerint Bartimeus ott ült az út mellett, amerre Jézus ment. Amikor meghallotta, hogy Jézus a közelben van, elkezdett kiabálni:" Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam."

Amikor aznap reggel felkelt, fogalma sem volt arról, hogy aznap Jézus elhalad majd mellette. Azt gondolta ez is csak egy szokásos nap lesz, ugyanaz a hely,  ugyanaz a könyörgés segítségért, ugyanaz a nyomorult, magányos és sajnálatra méltó élet. Nem volt ideje felkészülni Jézusra, ez csak egy lehetőség volt, ami az ölébe hullott. És megragadta a pillanatot.

Azt mondta: "Ezt most nem hagyom ki. Ezt most kihasználom. Jézus mindjárt ideér, ahol én vagyok. Nem fogok késlekedni. Nem halasztom el. Most ezt meg fogom tenni." Ez az első kulcsa annak, hogy felfrissüljön az életed: mindegy, hogy mit akarsz elkezdeni csinálni, azt tedd meg most rögtön. "Jövő hónapban új életet kezdek. Holnap új életet kezdek." Most vagy soha! Ragadd meg a pillanatot.

Minden nap van körülötted egy csomó lehetőség az újrakezdéshez, de nem élsz ezzel. Miért? Egy szóban összefoglalható: halogatás.

A halogatás egy nagyon érdekes jelenség. Azt gondoljuk, hogy könnyebb lesz az életünk tőle. Azt gondoljuk, hogy ezzel majd a jelent éljük meg, de végül csak még nagyobb lesz a stressz az életünkben.  Az igazság az, hogy te is tudod melyek azok a dolgok, amelyeket meg kell tenned, és hogy ezeknek milyen előnyei lesznek az életedben. De akkor miért nem teszed?

A Biblia újra és újra figyelmeztet minket arra, hogy ne számítsunk a holnapra. Se nekem, se neked nincs garantálva a holnapod. Jézus azt mondja:"Ne késlekedj, ne nézz vissza. Nem halogathatod az Isten országát holnapig. Ragadd meg mai napot." (Lukács 9:62 MSG)

Nincs arra garancia, hogy holnap is élni fogsz. Amit szeretnél megtenni, jobb, ha megteszed most.

Beszéljünk róla:

  • Az életed melyik területén kell arra figyelned, hogy ne halogass?
  • Ha tudnád, hogy nincs holnap, akkor mit akarnál még ma befejezni?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2012.09.06)

Szólj hozzá!

Isten befejezi, amit elkezdett

2012. szeptember 13. 03:00 - Lilla:)

Bejegyzés alcíme...

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Filippi 1:6.)

4n12stone.jpg

A Filippi 1:6. ezt mondja "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." Amit Isten elkezd, azt be is fejezi. Amerre Isten vezet, arról Ő gondoskodik. És ahová Isten vezet, ott Ő betölti szükségeinket. Először azonban próbára tesz, mivel próbatétel nélkül nincsen bizonyságtétel.

A kérdés tehát ez: teljes mértékben bízni akarsz Istenben?

Isten azt mondja, ne felejtsünk el emlékezni. Gyakran szerepel a Bibliában, hogy Isten emberei emléket állítanak, hogy sose felejtsék el, amit tanított nekik. Az ötlet, hogy egy sziklával állítsanak emléket, Józsué könyvéből származik. Rögtön azután, hogy a zsidók áthaladtak a Jordán folyón és bementek az ígéret földjére, Isten mondta nekik, hogy állítsanak emlékhelyet, hogy sose felejtsék el, mit tett értük. Minden ember felvett egy követ és arra használta, hogy emlékművet építsenek belőle. A jövőben, mikor gyermekeik megkérdezték, mit jelentenek a kövek, a zsidók el tudták magyarázni, hogy ezek a kövek emlékeztetik Isten jóságára Izráel gyermekeit.

Ha építenél egy emlékművet, mire akarnál emlékezni? Miért állítanád? Mit szeretnél bebiztosítani, hogy ne felejtsd el? Nem olyan dolgok számítanak, mint a munkád, a házad, a fizetésed vagy a képességeid. Te Isten öröksége vagy, és a te örökséged olyan pillanatokból áll, amikor tettél valamit Isten országáért, olyan kapcsolatokból, amelyek jelentősek az örökkévalóság szempontjából és olyan alkalmakból, amikor dícsőítetted Megmentődet.

Arra hívlak, hogy imádkozd el az emlékezés imáját, most azonnal. Mondd ezeket a szavakat teljes szívedből Istennek: "Atyám, emlékszem Jézus szeretetére. Köszönöm a csodákat, amiket az életemben véghezvittél. Istenem, segíts emlékezni a kegyelmedre és segíts, hogy én is kegyelmet gyakoroljak mások felé. Emlékszem nagylelkűségedre irántam. Erőt kérek ahhoz, hogy én is nagylelkű tudja lenni mások felé. Hiszem, hogy te velem leszel, és hiszem, hogy te befejezed, amit elkezdtél. Jézus nevében. Ámen."

Beszéljetek róla!

  • Milyen csodákat vitt véghez Isten a te életedben?
  • Milyen lehetőség van arra, hogy te és családod együtt emlékezettek, mit tett Isten értetek?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.09.06.)

Szólj hozzá!

Nem kell egyedül szembenézned a jövővel

2012. szeptember 12. 03:00 - zsoltaros

„Amikor mély vizeken mész át, én veled vagyok. Amikor nehézségek folyóin kelsz át, nem fogsz belefulladni. Amikor az elnyomás tüzén sétálsz keresztül, nem fogsz elégni, és a lángok nem fognak felemészteni." (Ézs. 43:2, új fordítás)

tumblr_la809abM4i1qc63yeo1_500.jpg

Nem számít, mivel kell szembenézned a jövőben, mert soha nem kell egyedül szembenézned semmivel. Az Ézsaiás 43:2-ben az áll, hogy "amikor mély vizeken mész át, én veled vagyok. Amikor nehézségek folyóin kelsz át, nem fogsz belefulladni. Amikor az elnyomás tüzén sétálsz keresztül, nem fogsz elégni, és a lángok nem fognak felemészteni." (új fordítás)

A bátorság kulcsa ez: Nincs okom a félelemre, mert tudom, Isten közel van hozzám. Magunkra hagyottan elvesznénk, de a Zsidókhoz írt levélben ezt olvassuk: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." (13:5).

Lehet, hogy most úgy érzed, egyedül vagy.  Talán így érzel, de nem vagy egyedül! Isten látja, hogy éppen min mész keresztül. Ő törődik veled. Isten veled van ebben a helyzetben, és megsegít, csak bízzál Benne! Soha ne felejtsd: Isten és az ember, így ketten, erős többséget  jelent.

A kételkedés és félelem csíráit Sátán elülteti majd a gondolkozásunkba: „Mi lesz veled, ha elveszted a munkádat, vagy megbetegedsz?” „Mi lesz, ha munkaképtelenné válsz?” „Mihez fogsz, ha megint leül a gazdaság?” Szorongásunknak, persze, más okai is lehetnek. Ilyenkor különösen fontos Isten ígéretére emlékezni, arra, hogy soha nem hagy el, és mindig velünk lesz. Nem is kell tudnunk, mit hoz a jövő, mert  ismerjük azt, akinek a kezében van.


Beszéljünk róla!

  • Hogy tudod Istennek kimutatni, hogy bízol benne?
  • Mennyiben változna meg az életed, ha tökéletesen megbíznál Istenben?
  • Imádkozzunk egymásért, és kérjük Istent, hogy segítsen, hogy ne kételkedjünk, hanem Őbenne bízzunk a jövőnkkel kapcsolatban!

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. 09. 05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása