Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csak akkor élünk teljes életet, amikor másoknak segítünk

2012. november 11. 03:00 - mirjam07

"Mindannyiunknak személyesen kell számot adnia Istennek." (Róma 14:12, NLT fordítás)

Földi életed végén Isten előtt fogsz állni, Ő pedig értékelni fogja, milyen jól szolgáltál másokat életeddel. A Biblia azt mondja: "Mindannyiunknak személyesen kell számot adnia Istennek." (Róma 14:12, NLT fordítás).

Gondolkozz egy kicsit ennek a következményén. Egy nap Isten össze fogja hasonlítani azt, hogy mennyit időt és energiát fordítottunk magunkra azzal, hogy mennyit időt és energiát fektettünk mások szolgálatába.

Ennél a pontnál összes kifogásunk az énközpontúságra üres fecsegés lesz: "túl elfoglalt voltam" vagy "voltak saját céljaim" vagy "el voltam foglalva a munkával, szórakozással, készültem a nyugdíjra". Összes kifogásunkra Isten ezt fogja mondani: "Sajnálom, rossz a válaszod. Megteremtettelek, megmentettelek, elhívtalak, hogy szolgáló életet élj. Melyik részét nem értetted meg?"

A Biblia figyelmezteti a nem hívőket: "Ki fogja önteni haragját azokra, akik maguknak élnek", ez a keresztényekre nézve azt jelenti, hogy elveszítik örökkévaló jutalmukat (Róma 2:8, NLT fordítás).

Csak akkor élünk teljes életet, amikor másoknak segítünk. Jézus ezt mondta: "Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy takarékoskodj az életeddel, el fogod veszíteni. Csak azok fogják igazán megtudni, milyen az igazi élet, akik eltékozolják életüket énértem és az Jó Hírért." (Márk 8:35, LB fordítás, lásd még: Máté 10:39, 16:25, Lk. 9:24, 17:33).

 Ez az alapigazság annyira fontos, hogy ötször megismétlődik a evangéliumokban. Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel, mert az életet szolgálatra szánta Isten. Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni és önzetlenül szolgálj másokat.

Beszéljetek róla:

  • Milyen kifogások tartanak vissza a szolgálattól?
  • Mit gondolsz, mit jelent "eltékozolni az életet"?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.11.04.)

Szólj hozzá!

Azt a parancsot kaptuk, hogy szolgáljuk Istent

2012. november 10. 03:00 - Mike Zsuzsi

 "A hozzáállásod legyen olyan, mint az enyém, mivel én, a Messiás nem azért jöttem, hogy engem szolgáljanak, hanem, hogy én szolgáljak és életemet adjam." (Máté 20:28, LB fordítás)

Azt a parancsolatot kaptuk, hogy Istent szolgáljuk. Jézus félreérthetetlen volt: "A hozzáállásod legyen olyan, mint az enyém, mivel én, a Messiás nem azért jöttem, hogy engem szolgáljanak, hanem, hogy én szolgáljak és életemet adjam." (Máté 20:28, LB fordítása) 

A keresztyének számára a szolgálat nem egy olyan dolog, amit beszúrunk a naptárunkba, ha van rá időnk. Ez áll a keresztyén élet középpontjában. Jézus azért jött, hogy szolgáljon és adjon - ez a két ige kellene, hogy meghatározza itt a Földön a te életedet is. A szolgálat és az adakozás összefoglalja Isten negyedik célját az életedre vonatkozóan. Teréz anya egyszer ezt mondta: "Szentül élni annyit jelent, mint Isten munkáját mosolyogva végezni."

Jézus azt tanította, hogy a lelki érettség önmagában sohasem egy végcél. Az érettségre a szolgálathoz van szükség! Azért növünk fel, hogy adni tudjunk. Az nem elég, ha folyamatosan csak tanulunk. Meg kell cselekednünk, amit megtanultunk és gyakorlatba ültetni azt, miről azt állítjuk, hogy hiszünk benne. Ha nem éljük meg a bennünket ért hatásokat, az depressziót okozhat. A tanulás szolgálat nélkül lelki stagnáláshoz vezet.

Még mindig igaz az a régi hasonlat a Galileai-tengerről és a Holt-tengerről. A Galileai-tenger egy olyan tenger, amely tele van élettel, mert a víz bele is folyik, de ki is folyik belőle. Ezzel ellentétben a Holt-tengerben semmi sem él, mivel kifolyás nélkül a víz megrekedt. 

A legutolsó dolog, amire a hívőknek szüksége van az, hogy elmenjenek egy újabb Biblia tanulmányozásra. Már így is sokkal többet tudnak, mint amennyit gyakorlatba ültetnek. Amire igazán szükségük van, az a szolgálati tapasztalat, amiben meg tudják mozgatni a "szolgáló izmaikat".

A szolgálat természetes hajlamunk ellentéte. Legtöbbször sokkal jobban érdekel bennünket az, ha minket szolgálnak, mint maga a szolgálat. Azt mondjuk, "olyan gyülekezetet keresek, ahol megtalálom, amire szükségem van és olyat, ahol áldást nyerek", ahelyett, hogy "olyan helyet keresek, ahol szolgálhatok és áldás lehetek". Azt várjuk másoktól, hogy bennünket szolgáljanak és nem fordítva.

De ahogyan növekszünk Krisztusban, életünk fókuszpontjának egyre inkább affelé kellene elmozdulnia, hogy szolgáló életet éljünk. Jézus érett követője nem azt kérdezi, hogy "Ki fogja betölteni a szükségeimet?", hanem azt, hogy "Kinek tölthetem be én a szükségét"?

Beszéljünk róla:

  • Hogyan növekedsz a lelki érettségben?
  • Milyen módon mutatható ki növekedésed a szolgálatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.11.03.)

 

 

Szólj hozzá!

A nem szolgáló keresztény ellentmondás

2012. november 09. 03:00 - angie.keyr

 

"Ugyanígy ti is, testvéreim, meghaltatok a törvény számára a Krisztus teste által, s ezért másé vagytok: azé, aki feltámadt a halottak közül, hogy gyümölcsöt teremjünk Istennek" (Róma 7:4)

Az elhívásod a megtérésre magába foglalja az elhívásod a szolgálatra, mert ez a kettő ugyanaz. Bármi is legyen a munkád, a karriered, te főállású szolgáló kereszténynek vagy elhívva. Egy nem szolgáló keresztény ellentmondás.

A Biblia azt mondja: "Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint" (2 Tim 1:9a).
Péter hozzáteszi: "Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe" (1Péter 2:9a).

Isten szolgálatára vagy elhívva. Régebben talán azt hitted Isten elhívását csak a misszionáriusok, pásztorok, apácák és más "tejes állású" gyülekezeti dolgozók tapasztalhatják meg, de a Biblia azt mondja, hogy minden keresztény szolgálatra van elhívva. (Efézus 4:4-14; emellett Róma 1:6-7, 8:28-30; 'Korinthus 1:2, 9, 26, 7:17; Filippi 3:14, 1Péter 2:9; 2 Péter 1:3)

Bármikor, amikor Isten adta képességeidet használod mások megsegítésére, betöltöd az elhívásodat. A Biblia azt mondja: "Ugyanígy ti is, testvéreim, meghaltatok a törvény számára a Krisztus teste által, s ezért másé vagytok: azé, aki feltámadt a halottak közül, hogy gyümölcsöt teremjünk Istennek" (Róma 7:4).

Néhány kínai gyülekezetben úgy köszöntik az új hívőket, hogy azt mondják: "Jézusnak lett egy új szempárja, hogy lásson, új fülei, hogy halljon, új kezei, hogy segítsen velük és új szíve, hogy szeressen másokat".

Beszéljünk róla:

  • Mennyi időt töltesz Istennek hasznos munkával?
  • Hogyan segíti és bátorítja a te munkád a többi keresztényt és a vezetődet a gyülekezetben?
Szólj hozzá!

Nem szolgálat ÁLTAL, hanem szolgálatRA lettünk megváltva

2012. november 08. 03:00 - kohutnemarti


"Mert ő szabadított meg minket, és kiválasztott az ő szent munkájára, nem azért, mert kiérdemeltük volna, hanem az ő terve alapján."
(2 Tim. 1:9, LB alapján)


Isten azért szabadított meg, hogy szolgáld Őt. A Biblia mondja, "Mert ő szabadított meg minket, és kiválasztott az ő szent munkájára, nem azért, mert kiérdemeltük volna, hanem az ő terve alapján." 2 Tim. 1:9 (LB alapján)

Isten megváltott, hogy az ő "szent munkáját" végezhesd. Nem szolgálat ÁLTAL, hanem szolgálatRA lettél megváltva. Isten Királyságában van számodra egy hely, egy cél, egy szerep és egy rendeltetés, amit be kell töltened. Ez ad jelentőséget és értéket az életednek.

Jézus a saját életével fizetett azért, hogy kifizesse az üdvösségedet. A Biblia emlékeztet minket, "Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben." (1. Kor. 6:20)

Nem bűntudatból, félelemből vagy kötelességből szolgáljuk Istent, hanem örömmel és mély hálából azért, amit értünk tett. Neki köszönhetjük az életünket. A megváltás által a múltunk megbocsáttatott, a jelenünk értelmet nyert és a jövőnk biztonságba került. Pál ezeknek a hihetetlen ajándékoknak a fényében a következőre jutott: "Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek." (Róma 12:1)

János apostol azt tanította, hogy a mi szerető szolgálatunk mások felé azt mutatja, hogy valóban megváltottak vagyunk. Azt írja, "Mi tudjuk, hogy átmentünk a halálból az életbe, mert szeretjük testvéreinket." (1. János 3:14a)

Ha nincs bennem szeretet mások felé és vágy mások szolgálatára, ha csak a saját szükségleteimmel vagyok elfoglalva, meg kell kérdeznem magamtól, vajon Krisztus valóban ott van-e az életemben... Egy megmentett szív akar szolgálni!

Beszéljünk róla!

  • Hogyan változik meg a szolgálatod, amikor hálából szolgálsz és nem bűntudatból?
  • Mit gondolsz, Isten szerint hogyan kellene használnod a testedet, hogy őt dicsőítsd?

Daily Hope by Rick Warren, 2012.11.01.

Szólj hozzá!

Céllal vagyunk itt!

2012. november 07. 03:00 - jletti

"Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Efézus, 2:10)    

Isten olyan szolgálatra hív téged, amely minden képzeleted felülmúlja. Azért születtél meg erre a földre, hogy eszköz légy Isten kezében.

Nem csak ezért teremtett meg, hogy fogyassz és elhasználj dolgokat: ételt, levegőt és hogy helyet foglalj. Isten arra tervezett el Téged, hogy változást hozz az életeddel. Azért teremtett, hogy hozzáadj az élethez a földön, és ne csak elvegyél belőle. Isten azt szeretné, ha valamit vissza is tudnál adni.

A Biblia azt mondja, hogy "Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk." (Ef.2:10)

Ezek a "jó cselekedetek" a te szolgálatod a világ felé. Ahányszor mások felé szolgálsz, bármilyen módon teszed is, olyankor igazából az Urat szolgálod és eleget teszel annak, amire Isten elrendelt Téged. (Kol.3:23-24, Máté 25:34-45, Ef. 6:7)

Az, amit Isten Jeremiásnak mondott, az rád nézve is igaz: "Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek."(Jer.1:5)

Amikor a legtöbben arra gondolnak, hogy "népek prófétájává" tesz embereket az Úr, akkor egyből papokra, pásztorokra, illetve hivatásos papságra asszociálnak, pedig az Úr azt mondja, hogy valójában az ő családjának minden egyes tagja Őt szolgálja. A Bibliában az a két szó, hogy "szolga" és "lelki munkás" szinonimák, épp úgy, mint a szolgálat és a lelki munka. Ha keresztény vagy, akkor te egyben már lelki munkás is vagy, és amikor szolgálsz akkor azáltal Őt hirdeted.

Gondoltál már valaha arra, hogy Isten miért nem visz fel minket egyből a mennybe, amint elfogadjuk a kegyelmét? Miért hagyja, hogy itt éljünk, ebben az elesett világban? Azért hagyja, hogy itt éljük tovább az életünket, hogy beteljesítsük az Ő akaratát. Ha már megváltott vagy, Isten fel akar Téged használni. Az Úr szolgálatot készített számodra a gyülekezetben és missziót a világ felé.


Beszéljünk róla

  • Van bármi is, ami visszatart attól, hogy elfogadd azt, hogy Isten Téged szolgálatra hívott el?
  • Mit gondolsz, Isten milyen feladatot adott Neked a szolgálatban, amihez tudod, hogy szükséged lesz az Ő segítségére és erejére ahhoz, hogy teljesíteni tudd?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.31.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása