Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az idős beszéljen, a fiatal figyeljen

2013. szeptember 03. 03:00 - zsófi68

"Kérdezd az előző nemzedéket. Figyelj elődeink tapasztalatára." (Jób 8,8 NLT fordítás)

4ad89249c6741mentor-picture-_-2.jpg

Isten azt akarja, hogy tapasztalatodat felhasználva mentorálj másokat.

A mentorálás jóval tudatosabb segítségnyújtás, mint egyszerűen segíteni valakin, akit megbántottak, vagy biztatni valakit, aki maga alatt van, vagy példát mutatni. Mentorálni annyit tesz, hogy figyelemel kíséred valaki életét és elkötelezetten segíted mindvégig.

János írja levelében: "Láttuk, hallottuk, s most elmondjuk nektek, hogy velünk együtt tapasztalhassátok." (1Jn 1,3 MSG fordítás)

Mi is a mentor? A mentor egyszerűen egy tapasztalt, megbízható tanácsadó vagy vezető. Mit keresünk egy mentorban? Tapasztalatot. Jövőképet keresünk és valakit, akiben megbízhatunk.

A 'mentor' szó valójában Homérosz Odüsszeia című művéből ered. Mikor a király elmegy harcolni a trójai háborúba, királyságát egy megbízható tanácsadóra hagyja, akit Mentórnak hívnak. Mentór tanítja és felneveli a király fiát is. Innen származik a 'mentor' szó.

A mentor olyan, mint egy személyi edző. Mindenkinek szüksége van személyi edzőre és szükséges, hogy személyi edző legyen. A személyi edzők hozzák ki belőled a legtöbet. Meglátnak benned olyasmit, amit te nem látsz meg magadban. A mentor három területen segít: szerepek, célok és lélek. Mi a feladatod az életben? Mit fogsz elérni az életedben? Mivé válsz az életedben? A mentor segít azzá válnod, amivé válni tudsz.

A Biblia a Példabeszédek könyvében így írja: "A tapasztalt intése annak, aki kész meghallani, értékesebb, mint az aranygyűrű vagy az ékszer." (Péld 25,12 TEV fordítás)

Korábban minden oktatást mentorok végeztek. A középkorban nem voltak iskolák. A fiatalok inasnak szegődtek el a mesteremberhez, aki személyre szabottan tanította őket. Így váltak cipésszé vagy más mesteremberré. Ma a mentorok még inkább jelen vannak, mint korábban. Mentorokat találunk a katonaságnál, a menedzsmenti szinten, a kereskedelemben, a sportban, az iskolákban és a politikában. Egy atléta sem gondolhat arra, hogy profi sportoló legyen mentor nélkül. Pavarotti sem énekelhetett volna hangtanára nélkül. Még az elnökönek is van tanácsadójuk.

Miért? Mert nem számít mennyire vagy sikeres, vagy mennyire sikeresnek hiszed magad, mentorra mindig szükséged van. Életed végéig szükséged lesz egyre. Így juthatsz el a csúcsig. Kell, hogy legyenek emberek, akik beleszólnak az életedbe.

Jób mondja: "Beszéljenek a korosabbak, adják tudtul a bölcsességet az idősebbek." (Jób 32,7) Így teszel, ha elmúltál 40? Tanítasz valakit? Megosztod tapasztalatodat vagy elpazarlod?

Ha még nem vagy 40, ez az igeszakasz neked szól: "Kérdezd az előző nemzedéket. Figyelj elődeink tapasztalatára." (Jób 8,8 NLT fordítás) Mentorál valaki, aki tapasztalt, akiben megbízol? Bölcs dolog a tapasztalatainkból tanulni. Bölcsebb dolog mások tapasztalataiból tanulni.

Beszéljetek róla

  • Hogyan osztod meg tapasztalatodat nálad fiatalabbakkal? Ha nem teszed, mit tehetsz, hogy keresd a lehetőséget rá?
  • Ha mentort keresel, milyen emberekhez fogsz közeledni?

 

(Daily Hope by Rick Waren, 2013.08.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása