Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízd gyermekeidre a felelősséget

2024. szeptember 02. 03:00 - Besther

camera-4921646_1280.jpg

"Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?" (Lk 16:10,12)

A gyerekeknek szükségük van olyan tapasztalatokra, melyek feszegetik határaikat, megmutatják tehetségüket és fejlesztik életüket a szolgálatra. Kihívásokra van szükségük, ahol fejlődik a felelősségtudatuk. Mindannyiunk legfontosabb készsége, amit az életben meg kell tanulnunk, a felelősség. 

Hogyan tanítsd meg a felelősséget gyermekeidnek? Csak egy útja van: adj nekik lehetőséget. Bízd rájuk a felelősséget. Fognak hibázni? Feltétlenül. Te is hibáztál, miközben felnőttél. Néha felelőtlenek lesznek? Igen. Ha viszont ragaszkodsz a felelősséghez, akkor valójában ártasz a gyerekeidnek. A nevelés célja a gyerekeid születésétől fogva az, hogy terelgesd őket az életük első éveiben lévő szülői kontrolltól életük középső részének önuralma felé, valamint addig, hogy életük felett Isten gyakoroljon uralmat.  

Ez azt jelenti, hogy fel akarod adni az irányítást! Amikor felelősséget vállalunk emberekért, akkor az emberektől elvesszük a felelősséget. Ha csecsemőként kezeled a gyermekeidet és nem hagyod őket felnőni, akkor pelenkázhatod őket életed hátralévő részében. És adsz a világnak egy másik társfüggő személyt. 

Sok szülő mondta nekem, "Ha újrakezdhetnék mindent, kevesebbet tennék a gyerekeimért és megtanítanám őket, hogy tegyenek többet magukért." Az egyetlen módja a növekedésnek, ha olyan kihívásokat kapunk, melyek megfeszítenek, fejlesztenek és felelősséget építenek az életünkbe.

A Biblia azt mondja, "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?" (Lk 16:10,12).

A gyerekek reagálnak a felelősségre. Az évek során sok szülővel beszéltem és láttam ezt a saját családomban is. Úgy gondolom, hogy sokkal jobb tévedni azzal, hogy túl sok felelősséget adunk a gyerekeknek, mint nem bízni bennük eléggé. Így vagy úgy, de hibázni fognak! A te célod, hogy létrehozz egy olyan személyt, aki nem csak tud uralkodni magán, hanem ami még fontosabb, Isten irányítása alatt áll.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miben különbözik az, amit a gyerekeidre bízol és, amit az ő korukban rád bíztak?
  • Miként akadályozza meg társadalmunk, hogy könnyebben bízzuk gyermekeinkre a felelősséget?
  • Milyen módszerekkel taníthatod őket felelősségre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása