Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Oldd meg a problémát, ne vádaskodj!

2013. szeptember 13. 03:00 - Rigeri

„most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, a dühöt, a rosszindulatot, a rágalmazást, és ne hagyja el szátokat csúnya beszéd.” (Kol.3:8, NIV fordítás)

Csak egy bizonyos mennyiségű érzelmi energiával rendelkezel. Egy beszélgetés során, amikor konfliktust próbálsz megoldani, ezt az energiát használhatod arra, hogy hibáztass valakit, de használhatod arra is, hogy megoldod a problémát. Nincs elég energiád, hogy mind a kettőt megtedd. Tedd fel a kérdést magadnak, mi a fontosabb: más embereket vádolni, vagy megoldani a konfliktust. Inkább a problémát oldd meg, és ne vádaskodj!

Minden házaspárnak szüksége van néhány alapszabályra a „tisztességes ütközethez”, és vannak szavak, amelyeket soha nem szabad kimondanunk a házastársunknak, mert ha megtesszük, olyan hatást váltanak ki, mint a tömegpusztító fegyverek.

A Hidegháború alatt - amikor a Szovjetunió és Amerika egymás torkának estek - több ezer amerikai rakéta vette célba a Szovjetuniót, amelyek elpusztíthatták volna az egész nemzetet. És a Szovjetuniónak is több ezer ballisztikus rakétája vette célba Amerikát. Azonban még a legfeszültebb és legnehezebb hidegháborús helyzetben is mind a két oldalnak volt elég józansága arra, hogy bizonyos fegyvereket nem akartak bevetni, mert akkor mindkét nemzet elpusztult volna. Bár ellenség volt a két fél, abban egyetértettek, hogy a mindkét nemzet számára biztos pusztulást jelentő fegyverekhez nem nyúlnak.

A házasságban is van néhány olyan tömegpusztító fegyver, amit semmilyen körülmények közt nem szabad használni. Ilyen például a válással vagy a másik fél elhagyásával való fenyegetőzés, vagy amikor a házastársunk szüleit emlegetjük. Meg kell állapodnotok abban, hogy nem számít, mennyire hoz ki a másik a sodrodból, ezeket tilos felhozni, mert ez tönkreteszi a kapcsolatot - lerombolja az egymásba vetett bizalmat.

A Biblia nagyon pontosan fogalmaz a határokkal kapcsolatban. A Kolossébeliekhez írt levél 3:8 verse ezt mondja: „most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, a dühöt, a rosszindulatot, a rágalmazást, és ne hagyja el szátokat csúnya beszéd.” (NIV ford.) Mert ezek tömegpusztító fegyverek.

Azért kell inkább a probléma megoldására figyelnünk és nem a vádaskodásra, mert a vádaskodás az ítélkezés egyik formája, és csak Isten az, akinek joga van ítélni. Te nem vagy bíró. Nem ismerheted mások indítékait. Sok esetben még a saját indítékaiddal sem vagy tisztában! Csak Isten látja ezt minden emberben, ezért engedd, hogy Isten legyen a bíró! Te csak a probléma megoldására fókuszálj.


Beszéljünk róla:
• Mik a „tömegpusztító fegyverek” a te kapcsolataidban?
• Miért fontos a határokat felállítani a „tisztességes ütközethez” egy kapcsolatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása