Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Alkalmazkodj és változtass, hogy működjön a házasságod!

2024. augusztus 21. 03:00 - FodorImi

rings-8220935_1920.jpg

„A szeretetünknek nem szabad csak szavakból és beszédből állnia; igazi szeretetnek kell lennie, amely tettekben mutatkozik meg.” 1 János 3:18 (GNT)

Minden házasság – és igazából minden kapcsolat – számos lehetőséget kínál arra, hogy alkalmazkodjunk és változtassunk dolgokon. A közös életetek változni fog. A gyerekeitek felnőnek, munkahelyet váltotok, elköltöztök, betegek lesztek... Az élet arra kényszerít, hogy alkalmazkodjunk és változtassunk dolgokon.

Ahhoz, hogy ezeket a változtatásokat sikeresen végrehajtsd, meg kell szabadulnod az önzéstől. Valójában a legnagyobb lecke, amit Isten a házasságodon keresztül akar megtanítani neked az, hogy ne legyél önző.

A Bibliában a János első levél 3. rész 18. versének lényege is ez: „Szeretetünk ne csak szavakból és beszédből álljon, hanem igazi szeretet legyen, amely tettekben mutatkozik meg” (GNT ford.).

Így tudsz önzés nélkül, szeretetből alkalmazkodni és változtatni:

  1. Gondolj arra, hogy mire van szüksége a házastársadnak. A Biblia azt mondja: „Ne csak a saját érdekeidet nézd, hanem törődj másokkal is” (Filippi 2:4 - NLT). Sajnos gyakran minél hosszabb ideje vagy házas, annál kevésbé gondolsz arra, hogy mire van szüksége a házastársadnak. A Biblia arra buzdít, hogy a másik ember szükségeire is odafigyelj – de különösen a saját otthonodban élőkére.
  2. Rendeld magad alá a házastársadnak. A Biblia arra szólítja fel a házastársakat, hogy rendeljék alá magukat egymásnak – vagyis mondjanak le saját akaratukról, és inkább azt tartsák szem előtt, amire a házastársuknak van szüksége. Az Efézusi levél 5. fejezetének 21. verse ezt mondja: „Tiszteljétek Krisztust azáltal, hogy alávetitek magatokat egymásnak” (TLB ford). Vannak férfiak, akik úgy gondolják hogy a feleségnek kell mindenben a férjhez igazodnia és csak neki kell alkalmazkodnia a házasságban. De mint a család vezetőit, a férjeket arra hívta el Isten, hogy élen járjanak az áldozathozatalban és az alkalmazkodásban – ahogyan Jézus is tette. Pál ezt írja: „Ti férjek, szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus szerette az egyházat. Ő az életét adta érte” (Efézus 5:25 - NLT).
  3. Változtass apró dolgokon. Lehet, hogy ez csak annyi, hogy egy kicsit később érkezel, vagy egy kicsit korábban indulsz el, vagy más időpontban mész lefeküdni, vagy esetleg elmész abba az étterembe vagy megnézed azt a filmet, amit a házastársad annyira szeret. Talán csak annyit kell változtatnod, hogy akkor figyelsz oda a házastársadra, amikor neki van erre szüksége, és nem csak akkor, amikor neked van kedved hozzá. Az igazi szeretet azokban az apró, mindennapi döntésekben nyilvánul meg, amelyekkel alkalmazkodunk egymáshoz, és amikor azt tesszük, amire a másiknak van szüksége.

Az igazi szeretet próbája nem az, hogy mit mondasz, hanem az, hogy mit teszel.

Ha a szereteted érett, akkor úgy bánsz a házastársaddal, ahogy Jézus tenné. A János első levél 3. részének 16. verse szerint: „Ebből tudjuk meg, hogy mi a szeretet: Krisztus az életét adta értünk” (GNT).

Alkalmazkodj és változtass dolgokon, hogy úgy szeresd a házastársadat, ahogyan Krisztus szereti. Ez a döntésed hatalmas változást fog eredményezni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amin változtatott a házastársad és ami sokat jelentett neked? Mondtad már neki, hogy mennyire értékeled azt, amit tett?
  • Miben lenne más a házasságod (vagy más fontos kapcsolatod), ha úgy szeretnéd a házastársadat, ahogy Jézus szereti?
  • Mi az az egy dolog (változtatás vagy alkalmazkodás), amit ezen a héten a házastársad iránti szereteted jeléül megtehetnél?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2024.08.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása