Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Előbb köszönd meg Istennek!

2013. június 02. 03:00 - FodorImi

„A király kijelölte az énekesek helyét, hogy menjenek a hadsereg előtt, énekelve az ÚRnak és dicsőítve szent fényességét. Ezt énekelték: „Adjatok hálát az ÚRnak, mert hűséges szeretete örökké tart!” (2Krónikák 20:21 – NLT fordítás)

sing.jpg

A 2. Krónikák 20:21-ben Jósafát király a hadsereg szervezésének igen szokatlan módját választotta: „A király kijelölte az énekesek helyét, hogy menjenek a hadsereg előtt, énekelve az ÚRnak és dicsőítve szent fényességét. Ezt énekelték: „Adjatok hálát az ÚRnak, mert hűséges szeretete örökké tart!” (NLT fordítás)

Jósafát haditerve az volt, hogy egy kórust állított a gyalogság elé. Patton elájult volna! (George Smith Patton Jr. 1885-1945; Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének legendás tábornoka, aki a második világháború európai hadszínterein folyó műveleteket irányította – WikipediA) Ezt képzeld el: az egyik oldalon három ellenséges hadsereg gyülekezett össze, hogy harcoljon Izrael ellen. Ott a völgy, ahol a csatát készültek megvívni. És ott vannak a szegény izraeliták. Jósafát király pedig ezt mondja: „Kiválasztjuk az énekeseket és összeállítunk egy kórust, a hadsereg elé tesszük, és így menetelünk az ütközetre.”

Van itt egy rendkívül fontos igazság: Az izraeliták előre köszönetet mondtak Istennek a győzelemért. A dicsőítés és a hálaadás, a hit kifejezése szavakban. Ha az esemény megtörténte után mondasz köszönetet, az hála. Ha azonban megköszönöd Istennek, mielőtt megtörténne, az hit.

Figyeld meg a dicsőítés hatását a 22. és 23. versekben: „Amikor elkezdtek énekelni, az ÚR pánikba ejtette a betolakodó hadseregeket. Az ammóniak és a moábiak megtámadták az edomita sereget és teljesen elpusztították, aztán pedig kegyetlen küzdelemben egymás ellen fordultak.” (GNT fordítás) Isten összezavarta az ellenséget, azok egymás ellen fordultak és megsemmisítették magukat, miközben az izraeliták csak figyelték őket. Erő van a várakozásban.

Megoldhatatlan probléma van az életedben? Minden összeesküdött ellened? Mikor kezdesz el köszönetet mondani Istennek érte? Miután minden megoldódott? Ha igen, akkor ez hála. Mit szólnál ahhoz, ha most, mikor benne vagy a problémában vagy látod, hogy közeledik feléd, most mondanál köszönetet Istennek? Ez a hit!

Mikor engeded, hogy Isten oldja meg a problémádat, ez bizonyságtétellé válik a nem hívők számára. A világ megjegyzi, mikor a keresztények hitben élnek. Isten pedig szereti megmutatni az erejét azokon, akik várják, hogy ő munkálkodjon az életükben.

Nehéz körülményekkel nézel szembe ezen a héten? Úgy érzed, hogy minden ellened van? Azt gondolod, hogy a problémád teljesen maga alá temet? Mit teszel? Fordulj Istenhez – Jehova-Niszszi, az Isten, aki megvéd! (2Mózes 15:17 – Károli)

Beszéljetek róla:

  • Ma mit kellene megköszönnöd Istennek, előre?
  • Hogyan tudnád megmutatni a nem hívő barátaidnak és a családodnak, hogy Istenre bízod a problémáid megoldását? Ez a fajta benned levő hit milyennek tűnik mások számára?


(Daily Hope by Rick Warren – 2013.05.26)

Szólj hozzá!
Címkék: hit hála

Le vagy sújtva? Állj meg erősen!

2013. június 01. 03:00 - FHanna

"Bízzatok az ÚRban, a ti Istenetekben és megmaradtok! Higgyetek abban, amit a próféták mondanak, és boldogultok!" (2 Krónikák 20:20b, GNT fordítás)

A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, amikor túlterheltek, hogy a problémára fókuszálnak. Nem Istenre nézünk. A problémát fürkésszük, ahelyett, hogy Istenre szegeznénk szemünket.

Amikor megkérdezed az embereket, "Hogy vagy?", azt mondják, "Jól vagyok - a körülményekhez képest" (az angol nyelvben: a körülmények alatt - a ford.) Mit csinálsz te a körülmények "alatt"? Ki tett oda? Miért nem a körülmények fölött vagy? A körülmények olyanok, mint a matrac az ágyadon. Ha a tetejére kerülsz, könnyen meg tudsz pihenni. Ha aláfekszel, megfojt.

Mire összpontosítasz most? Ha elbátortalanodtál, akkor nem Istenre. Nem lehetsz bátortalan, ha közben Istenre fókuszálsz. Ha először Istenhez fordulsz, beszélsz neki a problémádról és hiszed, hogy segíteni fog, akkor Isten válszol: "Azt mondja az ÚR, ne legyetek bátortalanok, nem szabad féljenek ettől a hatalmas seregtől. A csata Istenen múlik, nem rajtatok." (2 Krón. 20:15b, GNT fordítás)

Azért vagy folyton olyan fáradt, mert olyan csatákat próbálsz vívni, ami Istenre tartozik. Annyira erősen próbálkozunk és mindent beleadunk. Elkerülhetetlen, hogy elbukjunk és csalódjunk magunkban, aztán visszatérünk, fülünk-farkunk behúzva, "Istenem, úgy sajnálom. Cserbenhagytalak." Tudod mit? Nem tudsz csalódást okozni Istennek. Erről szól a kegyelem! Nem tudod kiérdemelni Isten megbecsülését és elfogadását. Ez egy ingyen ajándék, ha hiszel a Fiában, Jézusban.

Mit akar Isten, mit tegyél, ha azt nem, hogy a csatában harcolj? Mit kellene tenned, amikor egy lesújtó helyzettel kell szembe nézned?

2 szó: "Állj erősen!" Mit jelent erősen állni? Ez egy szellemi hozzáállás. A csendes bizalom hozzáállása. Nem előzöd meg Istent, de nem is bújsz mögé. Szépen csendben vagy és nézed Isten munkáját. Erősen állsz.

Az egyik legfontosabb igazság, amit meg kell tanulnod az életben, hogy az soha nem Isten akarata, hogy elfuss egy nehéz helyzet elől. Ha megteszed, Ő megint előhozza. Azt akarja, hogy tudd, Ő elég minden helyzetben és, ha ezt nem tanulod meg itt, akkor Ő biztosítani fog egy másik lehetőséget erre hamarosan.

Mire támaszkodhatsz erősen? "Bízzatok az ÚRban, a ti Istenetekben és megmaradtok! Higgyetek abban, amit a próféták mondanak, és boldogultok!" (2 Krónikák 20:20b, GNT fordítás)

Szeretnél sikeres lenni? Akkor hát támaszkodj 2 dologra: Isten jellemére és Isten Szavára. Higgy Isten jellemében és abban, hogy mit mondtak a prófétái.

Beszéljetek róla:

  • Mi volt leginkább mostanában nálad a fókuszban? Visszatartott ez attól, hogy Istenhez fordulj segítségért bármilyen nehéz helyzettel nézel is szembe?
  • Mit jelent magabiztosnak lenni Isten jellemében és Szavában?

(Daily hope by Rick Warren, 2013.05.25.)

Szólj hozzá!

Isten a te oldaladon áll: a győztes oldalon

2013. május 31. 03:00 - BélaPéter

"Erőtlenek vagyunk a ránktörő hatalmas hadsereggel szemben. Nem tudjuk mit tegyünk, de Tőled várjuk a segítséget." (2Krón 20:12 GNT fordítás)

Amikor úgy érzed, hogy már átcsaptak a fejed felett a hullámok akkor fontos, hogy imádkozz Istenhez és megvaldd neki a tehetetlenségedet és alkalmatlanságodat. Őszintének kell lenned ha félsz és el kell mondd Istennek, hogy mit érzel. 2Krónika 20:12-ben Jósafát azt mondja Istennek imában, hogy "Erőtlenek vagyunk a ránktörő hatalmas hadsereggel szemben. Nem tudjuk mit tegyünk, de Tőled várjuk a segítséget." (GNT fordítás) Éreztél már így? Érezted már, hogy valami gond van a házasságoddal, a kariereddel vagy valami más dologgal az életedben ami miatt azt érezted, hogy átcsaptak a fejed felett a hullámok? A hét elején még úgy érzed, hogy bírni fogod, de Szerdára már elfogy az erőd.

Talán te is érezted már úgy, mint ennek a versnek a szerzője:

"A világ kezdete tele volt reménnyel
De az ember elrontotta a bűnnel
Reméljük, hogy a történet
Isten kegyelmével ér véget
De addig úgy érezzük, hogy az ellenség áll nyerésre."

Érezted már te is így? Beleolvasol az újságba, és úgy tűnik, hogy a rossz emberek győznek. Az iskoláinkban gyerekek ölnek meg gyerekeket. A társadalmunk erkölcsi és lelki helyzete kataszrófális. Úgy tűnik, hogy a gonoszok tényleg győzelemre állnak.

Mit lehet ilyenkor tenni? Mondd azt, hogy "Istenem, mi erőtlenek vagyunk, és nem tudjuk, hogy mit tegyünk." Mondd el Istennek, hogy mit érzel!

Érdekes összehasonlítani a 12. verset, ahol azt mondja, hogy "erőtlenek vagyunk" a 6. verssel, ahol Jósafát azt mondja, hogy "Istenem, te vagy a legerősebb a világon." Lényegtelen, hogy mennyire vagy gyenge, ha Isten erős. Ha benne bízol, Ő vigyáz rád.
Nem kell, hogy erős legyek. Te sem kell, hogy az legyél. És még csak úgy sem kell tenned, mintha az lennél. Csak annyit kell tegyél, hogy bízol Istenben akinek mindenre van ereje.

Beszéljetek róla:

  • Amikor fiatal voltál, neked mit mondtak arról, hogy hogyan kezeld az erőtlenséget?
  • Szerinted miért olyan nehéz kifejezni a tehetetlenségünket bárkinek is, főleg Istennek?
Szólj hozzá!

Kérd Istent, hogy ismételje meg amit tett

2013. május 30. 03:00 - Á. Bözse

„Felállt Jósáfát király előttük és hangosan imádkozott.” (II. Krónikák 20:5b-6a NLT)

Nincsen olyan nagy vagy olyan kis probléma, amiért ne imádkozhatnál. A II. Krónikák 20, 5-6 verse ezt mondja: „ Felállt Jósáfát király előttük és hangosan imádkozott.” Ez egy jó dolog, amit tehetsz!

Nagyon fontos, hogy amikor úgy érzed, az esélyeid már elfogytak, máshogy imádkozz, mint ahogy általában szoktál. Jósáfát egy mintát ad nekünk arról a három dologról, amiért imádkoznod kell, mikor úgy érzed, hogy legyőztek.

  1. Emlékeztesd magad arra, hogy ki Isten. „Uram, őseink Istene! Te vagy Isten a mennyben, aki uralkodsz a népek minden királyságán. A te kezedben van az erő és a hatalom, és senki sem állhat meg veled szemben.” (II. Krónikák 20,6) Mielőtt beszélsz Istennek a problémádról, összpontosíts arra, emlékeztesd magad arra, hogy Isten nagyobb, mint a probléma, amivel szembe kell nézned. Jósáfát király ráébred, hogy három ellenséges nép meg akarja támadni, de megáll és azt mondja: „Te nagyobb vagy, mind minden nemzet Istenem. Nagyobb vagy, mint bármi, amivel valaha szembe kell néznem.”
  2. Emlékeztesd magad arra, hogy mit tett a múltban. Gondolj azokra az időkbe, amikor Isten megsegített téged, és a csodákra, amelyeket már megtett az életedben. „Istenünk, te űzted ki ennek az országnak a lakóit néped, Izrael elől, és örökre odaadtad azt barátod, Ábrahám utódainak.” (II. Krónikák 20,7) Jósáfát felidézte Isten cselekedeteit, amiket Izrael múltjában tett.
  1. Kérd Istent, hogy segítsen most is. Mi lenne, ha megismételnéd amit tettél Uram? Tedd meg újra! A 9. versben Jósáfát megemlít háromféle szituációt, háborút, járványt, és éhínséget. Azt mondja „Egyik sem túl nehéz a számodra. Segítettél a múltban, szóval tedd meg újra!”

Az imádsága három kérdésre épül: Nem Isten vagy? Nem ezt tetted? Nem ezt fogod tenni?

„Nem Isten vagy?” De! Te uralkodsz, és elég nagy vagy, hogy megbirkózz ezzel.

„Nem segítettél nekünk a múltban?” De, segítettél nekünk a múltban.

„Újra meg fogod tenni?” Igen, újra meg fogod tenni!

Ez az a mód, ahogyan imádkoznod kell, amikor úgy érzed, elborított minden. Nem számít, mi a helyzet, emlékezz először arra, hogy ki is Isten, mit tett, és kérd őt, hogy tegye meg újra. Ha ezt megtetted, kész leszel arra, hogy a problémádról is beszélj.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan változtatja meg az a szemszögét annak, ahogyan a bonyolult helyzetre nézel, amivel szemben állsz, hogy emlékszel arra, hogy Isten nagyobb, mint a problémád?
  • Mi a különbség az ima és a várakozás között? Hogyan segít a fenti három kérdés Istenről abban, hogy várakozással telve tudj imádkozni?

 

Szólj hozzá!
Címkék: ima

Először imádkozz, és imádkozz többet!

2013. május 29. 03:00 - BélaPéter

“Ezek után a móábiak, az ammóniak és a meúniak egy része háborút indított Jósafát ellen. Jósafát megijedt a hír hallatán és az Úrhoz könyörgött útmutatásért." (2 Krón 20:1, 3 NLT fordítás)

man-praying-knees.jpg

Néha úgy tűnik, hogy semmi sem jön össze. A Utah állambeli Provóban Brian Hicenak is ilyen napja volt. Először a felső szomszédjánál csőtörés volt és elázott a lakása. Amikor elindult szőnyegtisztítóért rájött, hogy lapos a kocsijának a kereke. Kicserélte, aztán bement, hogy felhívja egy barátját, hogy megkérje egy kis segítségre. Azonban ahogy a vízben állt és megfogta a telefont, az úgy megrázta, hogy kitépte a telefont a falból. Amikor végre elindult, a víztől úgy bedagadt az ajtó, hogy nem tudta kinyitni és a szomszédnak kiabált át, hogy rúgja be az ajtót. Mindeközben valaki ellopta Brian autóját. Aznap este egy katonai ünnepségen vett részt az egyetemen és súlyosan megsérült amikor valahogy beleült a saját bajonettjébe ami az autó első ülésére lett téve. A doktorok összevarták a sebét de már senki nem tudott segíteni a négy kanáriján amiket a szétázott mennyezet nyomott agyon. Amikor hazaért az egyetemről megcsúszott a nedves szőnyegen és megütötte a farkcsontját. Brian ekkor már azon gondolkodott, hogy "vajon Isten megakarja-e ölni csak egyszerűen nem sikerül neki?"

Volt már ilyen napod? Mit csinálsz amikor rengeteg kezelhetetlen problémád van?

Mielőtt bármit tennél, menj egyenesen Istenhez! Mondd azt, hogy "Istenem, ez már túl sok!" és kérdezd meg: "Istenem, mit gondolsz Te erről?" A te nézőpontod véges, míg Istené végtelen. Ő látja a kezdetet és a véget is. Egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt is. Egy teljes képet kell láss arról a problémádról ami most olyan nyomasztó.

Túl sokszor tekintünk az imára úgy mint az utolsó menedékre és nem úgy mint az első opcióra.
Az ima sokszor egy olyan dolog ami csak a lista legalján van, miután már minden mást kipróbáltál. Az emberek azt szokták mondani, hogy "most már nincs mit csinálni, csak imádkozni!" mintha az lenne az utolsó lehetőség.

Az ima legyen az első, ne az utolsó! Ha azt szeretnéd, hogy Isten segítsen esélyt adni az életed bármelyik területén, akkor fordulj hozzá először.

“Ezek után a móábiak, az ammóniak és a meúniak egy része háborút indított Jósafát ellen. Jósafát megijedt a hír hallatán és az Úrhoz könyörgött útmutatásért." (2 Krón 20:1, 3 NLT fordítás) Az "ezek után" egy nagy, országos, lelki ébredésre utal. Jólét és áldás volt az országban, majd hirtelen jött egy háború.
Minden magaslat után jön egy mélypont. Minden győzelem után van egy csalódás. Minden áldással jár egy próba. Lehet, hogy épp most nem kell háborúban lenned, de lehet, hogy holnap vagy azután, vagy azután igen.

Várd az áldás, de légy készen a harcra. Nehéz idők előtt állunk.

Nem szabad viszont, hogy egy lehetetlen helyzet megfélemlítsen. Arra kell készítsen, hogy többet imádkozz, és, hogy Istenhez fordulj először.

Beszéljetek róla:

  • Milyen lehetetlennek tűnő helyzet előtt állsz ma?
  • Hova fordulsz ha bajod van? Kivel akarsz először beszélni?
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása