Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A karácsony Isten hatalmas megmentési terve

2013. december 31. 03:00 - magyarosijulia

Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszett embereket és megmentse őket. (Lk 19,10 NCV fordítás)

christmas-jesus-facebook-cover.jpg.jpg

Ha nem érted a karácsony célját, akkor az ünnepi fények és díszek sem kellenek. Akár még az ajándékozást vagy a karácsonyi vacsorát is elfelejtheted.

Ha nem tudod, hogy minek az ünnepe a karácsony, az egész ünnep értelmetlen.

Ahhoz, hogy megértsd a karácsony valódi értelmét, túl kell lépned a jászolon, a bölcseken és a pásztorokon. Jézus maga mondta el, hogy milyen céllal jött a Földre az első karácsonykor: Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszett embereket és megmentse őket. (Lk 19,10 NCV fordítás)

Egyszerűbben fogalmazva, Jézus azért jött, mert az emberek Isten nélkül elveszettek. Szellemi értelemben elveszettnek lenni azt jelenti, hogy az ember el van választva Istentől, nincs Ővele élő kapcsolata, és az élete nem Isten akarata szerint működik. Jézus nélkül a világon minden ember el van veszve, függetlenül attól, hogy mekkora hatalma van, mennyire gazdag vagy híres.

Az, hogy az ember el van veszve, az élet minden területére kihat. Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért jött Jézus a Földre, meg kell értenünk, hogy mit jelent elveszettnek lenni:

Isten nélkül

  • eltévesztjük az irányt.  Csak keveset tudunk arról, hogy merre kell haladnunk és mit kell tennünk ebben az életben.
  • nem támaszkodhatunk az Ő védelmére. Magunkra hagyottak vagyunk az Úr védelme nélkül. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy olyan sok ember stresszesen él. Isten helyett megpróbálnak saját magukról gondoskodni és saját magukat megvédeni.
  • nem ismerjük fel a bennünk rejlő lehetőségeket. Ha nem vagyunk kapcsolatban Istennel, ajándékaink és tehetségünk felét sem fogjuk felismerni és használni.
  • nem lehetünk igazán boldogok. Megszerezhetjük a világ összes vagyonát és hatalmát, de Isten nélkül soha nem leszünk igazán boldogak.
  • nincs mennyei otthonunk. Isten megengedi, hogy amíg a Földön vagyunk, lázadozzunk, de a Mennyben nincs lázadás.

Bármennyire is elveszett valaki, attól még nem értéktelenebb Isten szemében. Még ha nincs is kapcsolatod Istennel, számára nagyon értékes vagy. Elveszettség és érték között szoros kapcsolat van. Valaminek az értékét az mutatja meg, hogy mennyit képes valaki áldozni azért, hogy visszaszerezze, ami elveszett.

A Biblia legismertebb igeversében Jézus világosan rámutat arra, hogy mennyire vagyunk értékesek: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

A jó hír az, hogy Isten annyira szeretett minket, hogy az első karácsonykor elküldte az Ő fiát, hogy megkeressen és megmentsen minket.

Ezért kell ünnepelnünk a karácsonyt.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan tudnál ebben az évben az ünnepi díszeken és hangulaton túl arra is tekinteni, hogy Isten milyen ajándékot adott nekünk Jézusban?
  • Milyen változást idéz elő benned az, hogy megérted, hogy a karácsony arról szól, hogy Isten megkeresi és megmenti az elveszett embereket?
  • Hogyan tükrözte az ünnep igazi jelentését az, ahogy te ünnepelted a karácsonyt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12. 24.)

Szólj hozzá!

A jobb élet

2013. december 30. 03:00 - angie.keyr

Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem. (Jelenések 3:20)

Amikor kisgyerek voltam, anyukám sokszor spagettit adott enni. Úgy gondoltam, az a legfinomabb étel a világon. Aztán felfedeztem a burger szendvicseket. A "jó életből" egy "jobb életbe" léptem. A spagetti jó volt, de a szaftos húsos burger még jobb.

Lehet, hogy úgy érzed, jó életed van most, de ha jobb életet is élhetnél, nem akarnál tudni róla?

Sajnos, ami megakadályoz bennünket abban, hogy a jobb életet megragadjuk, az az érthetetlen önelégültségünk. Úgy gondoljuk, jól elvagyunk magunkban.

A Zsoltárok 10:4-ben ez áll: "A gonosz emberek túl büszkék. Nem keresik Istent; nincs hely Isten számára a gondolataikban." (NCV. ford.)

Ahogy a fogadós a karácsonyi történetben (Lukács 2), mi sem hisszük, hogy több vendégre van szükségünk. Úgy gondoljuk, mindenünk megvan, ami kell.

Csak egy probléma van az efféle arroganciával: elvéted a célt, amiért Isten alkotott téged. Isten azért alkotott, hogy kapcsolatban légy vele. Soha nem fogod tudni betölteni az ő célját az életedben - ami egyébként sokkal nagyobb és jelentőségteljesebb, mint ahogy valaha képzelted - hacsak nem vagy a te igazi erőforrásodhoz, Istenhez kapcsolva.

A jó hír az, hogy még nem túl késő. Lehet Istennel kapcsolatod, bármi is történt a múltadban. Nem számít, hányszor utasítottad már el Őt.

Isten annyira egyszerűvé tette, hogy bárki meg tudja érteni. Csak három szó: hívd be Őt.

Jézus azt mondta: "Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem."

Jézus kopogtat az ajtódon. Ragadd meg a jobb életet úgy, hogy beengeded Őt. Tedd Őt az életed Urává, és ez mindent meg fog változtatni.

Beszéljünk róla:

  • A büszkeség hogyan akadályoz meg abban, hogy megtapasztald a jobb életet, amit Isten akar adni neked?
  • Mik azok a jó dolgok vagy tevékenységek, amik kiszorították a Jézussal való kapcsolatot az életedből?
  • Mit jelent az, hogy az életed valakinek az irányítása alá helyezed? Mit jelent az, hogy engeded, hogy Jézus irányítsa az életed?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12. 23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása