Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten kiapadhatatlan erőforrása Neked is rendelkezésedre áll!

2014. május 04. 03:00 - rorsy

"Ha tehát feltámadtatok a Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol a Krisztus van, aki az Isten jobbján ül. Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel." (Kol 3,1-2 NIV ford.)

Dont-stress.jpeg

Ahogy azon munkálkodsz, hogy Erős Dániellé válj, a stressz kétségtelenül megpróbál majd eltávolítani a céljaidtól. A mindennapi élet problémái gyakran kísértésbe visznek, és így egészségtelen döntéseket hozunk, vagy azért, mert így kényelmesebb, vagy azért, mert így ideiglenesen nem kell a stresszhelyzetek megoldásával foglalkoznunk.

Az igazság viszont az, hogy a problémák egész életedet végig kísérik. Ha arra vársz, hogy egy új életszakaszba érkezz, mert akkor majd meg tudsz birkózni a stresszel, akkor hosszú várakozás áll előtted. 

Kolossé 3:1-2 ezt mondja: "Ha tehát feltámadtatok a Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol a Krisztus van, aki az Isten jobbján ül. Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel."

A stressz egy választás. Stresszesek leszünk, ha a limitált erőforrásainkra tekintünk, ahelyett, hogy a mennyei Atyánk által nyújtott elérhető és korlátlan erőforrásokra szegeznénk tekintetünket.

Sohem leszel egészséges, ha az eléd tornyosuló hegyeket saját erődből akarod megmászni, mert egyszerűen nem vagy elég erős hozzá. Koncentrálj arra a tényre, hogy Isten elég nagy ahhoz, hogy a Dániellé válásod során felmerülő bármely kihívással megbírkózzon, az életed hátralevő részében.

Beszéljetek róla

  • Mi okozza számodra a legnagyobb feszültséget? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Szerinted Isten hogyan segíthet ebben a helyzetben? Mi akadályoz meg abban, hogy megengedd, hogy Isten segítséget nyújtson?
  • Hogyan tudnál Jézusra öszpontosítani a saját mindennapi stresszhelyzeteid helyett?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.27.)

Szólj hozzá!

Ha egészséges ételekről van szó - használd a fejedet!

2014. május 03. 03:00 - mintyovanviki

„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne eszetlenül, hanem bölcsen.” (Efézus 5:15)

healthy-food.jpg

A Biblia azt mondja: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne eszetlenül, hanem bölcsen” (Efézus 5:15).

Az egyik dolog, melyet Erős Dániellé válásod során megtanulsz az, hogy a valódi változás megköveteli, hogy szembenézz az igazsággal.

Minden önromboló magatartás mögött egy hazugság áll, melyet elhiszunk, mint például az, hogy "Bízhatok bármilyen ételben, ami „egészségesnek”, „természetesnek”, „diétásnak” vagy „zsírmentesnek” van címkézve".

Az étkezési szokások megváltoztatása az érett gondolkodással kezdődik. Ha egy étel „egészségesnek” van címkézve, de 20 összetevőt tartalmaz, amelyből 19-et ki sem tudsz mondani, akkor ez a címke hazudik. Képezd magad azzal kapcsolatban, hogy mik a valódi egészséges ételek, mint például a friss zöldségek, a sovány húsok, a diófélék és a gyümölcsök.

Bár ez elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában teljesen egyszerű egészségesen táplálkozni. Ha egyszer megtanulod, hogy hogyan ismerd fel a hazug címkéket, erősnek fogod magad érezni ahhoz, hogy a legjobb döntéseket hozd testeddel kapcsolatban.

Isten azt szeretné, hogy „használd a fejedet – és a szívedet – hogy meg tudd különböztetni mi a jó, hogy megvizsgálhatsd a valódi igazságot” (János 17:24, szabad fordítás).

Beszéljetek róla

  • Milyen változásokat kell véghezvinned neked és családodnak ahhoz, hogy a címkeolvasást el tudjátok sajátítani és, hogy Isten bölcsességét tudjátok kérni az egészséges táplálkozás döntéseivel kapcsolatban?

  • Milyen meglepő dolgokat tanultál eddig a hazug címkékről?

  • Gondoljátok át és beszélgessetek erről a megállapításról a kiscsoportotokban: „Ejutottam oda, hogy ezt a folyamatot nem úgy tekintem, mellyel megtagadok dolgokat magamtól, hanem úgy, hogy egészséges döntésekkel veszem magam körül". (Lysa TerKeurst)

 
(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.26.) 

Szólj hozzá!

Gondold végig józanul, hogy mit eszel!

2014. május 02. 03:00 - magyarosijulia

„Tégy próbára minket tíz napig! Adjatok nekünk zöldségeket és vizet. Azután majd hasonlíts össze minket azokkal az ifjakkal, akik a király ételéből esznek, és aszerint dönts, amit majd látsz! Az őr beleegyezett, hogy megtegyék ezt tíz napig. Amikor lejárt az idő, egészségesebbnek és erősebbnek látszottak azoknál, akik a király ételéből ettek." (Dán 1,12-15 TEV fordítás)

Amikor Dániel megtagadta, hogy tisztátalanná váljon a Nabukodonozor király ételétől, azt mondta az őrnek: „Tégy próbára minket tíz napig! Adjatok nekünk zöldségeket és vizet. Azután majd hasonlíts össze minket azokkal az ifjakkal, akik a király ételéből esznek, és aszerint dönts, amit majd látsz! Az őr beleegyezett, hogy megtegyék ezt tíz napig. Amikor lejárt az idő, egészségesebbnek és erősebbnek látszottak azoknál, akik a király ételéből ettek." (Dán 1,12-15 TEV fordítás)

Dániel nem evett meg mindenfélét, amit csak elébe tettek, hanem tudatosan étkezett.

Amikor józanul gondolkodsz arról, hogy mit eszel, Isten megerősít, hogy továbbra is jó döntéseket hozz. A józan gondolkodás önuralomhoz vezet.

Ha időben előre gondolkodsz, fel tudsz készülni rá, hogy ne álljon elő "vészhelyzet", amikor már szinte kilyukad a gyomrod, olyan éhes vagy, és ezért bármit megennél. Így egészséges rágnivalót ehetsz, amit előregondolva előkészítettél, és nem fogsz kidőlni délután, mert zsíros gyors kaját ebédeltél.

A legjobb formádban leszel, készen bármit megtenni, amire Isten épp elhív. Hogyha figyelmes és tudatos vagy, tisztán gondolkodsz, és gyakorlod az önuralmat, akkor Erős Dániel leszel!

Beszéljetek róla:

  • Mondj három dolgot, amit megtehetsz, hogy józanul gondolkozz és felkészülj egy „vészhelyzet”-éhségroham esetén!
  • A nap melyik részében a legvalószínűbb, hogy rádtör a éhség? Hogyan tudnál felkészülni ezekre az időkre, amikor gyenge vagy?
  • Milyen változásokat idéz elő benned, ha figyelmesen és tudatosan táplálkozol?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 04. 25)

Szólj hozzá!

Ne elégedj meg azzal, ami jó: törekedj a legjobbra!

2014. május 01. 03:00 - angie.keyr

"Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel!" (Kolossé 3:2)

flat,550x550,075,f.jpg

Sokan azt hisszük, hogy egyszerre több dolgot is tudunk vég nélkül párhuzamosan csinálni. De az agyunk nem számítógép: nem tud egyszerre több programot futtatni. Amikor azt hisszük, hogy ezt tesszük, valójában csak gyorsan váltogatunk feladatok között. Megosztott a figyelmünk. Ezért van az, hogy az emberek gyakran balesetet okoznak és összetörik az autójukat, amikor egyszerre vezetnek és telefonálnak.

És ez az, amiért emberek gyakran összetörnek az egészséges életmód útján is. Ahhoz, hogy helyesen törekedjünk az egészséges életre, szükséges, hogy csakis Istenre, és az ő egészséges élethez vezető tervére figyeljünk. Arra kell figyelned, ami a legfontosabb; és ne hagyd, hogy a hétköznapi dolgok elvonják a figyelmedet! Ha a Sátán nem tud rávenni, hogy rosszat tegyél, akkor egyszerűen leköti a figyelmedet sok apró, jó dologgal. Rávesz arra, hogy megelégedj a jóval, és ne törekedj többé a legjobbra.

A Biblia azt mondja: "Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel." (Kolossé 3:2)

Kötelezd el magad az egészséges életmód mellett, és tedd félre azokat a dolgokat, amik nem számítanak, hogy Jézusra, és az ő tervére tudj figyelni!

Beszéljetek róla:

  • Mik azok a jelentéktelen dolgok, amik elterelik a figyelmedet azokról a dolgokról és emberekről, akikért elhívott téged Isten?
  • Mit szeretnél elérni a Dániel Terven keresztül? Mi motivál?
  • Mennyiben lesz más az életed 5 év múlva, miután teljesítetted a Dániel Tervet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.24)

Szólj hozzá!

Légy egészséges: figyelj a mára!

2014. április 30. 03:00 - Robin85

 

“Add meg nekünk ma a napi kenyerünket!” (Máté 6:11 NIV fordítás)

 Today Calendar-resized-600.jpg

Máté 6:11 versében azt mondja a Biblia: add meg nekünk ma a napi kenyerünket! (NIV fordítás)

Vegyük észre, a Biblia nem azt mondja: “Add meg nekünk ma a heti kenyerünket” vagy “Add meg nekünk ma az egész éves kenyerünket”.

Isten azt akarja, hogy egyszerre csak egy napig bízz benne. Nem kell aggódnod a holnapért egészen holnapig! Nem kell aggódnod a következő hetedért egészen a következő hétig!

Ez annyit jelent, hogy nem kell feszültségben élned a jövőbeni lépéseid miatt, hogy azok által Erős Dániellé válhass. Csak arra kell összpontosítanod, amit a mai napon kell megtenned. A Dániel Terv sikeres véghezviteléhez egyszerre csak egy napra összpontosíts!

Jézus azt mondta: “Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Máté 6:34 NLT fordítás)

 

Beszéljétek át:

  • Milyen részeiért szoktál a Dániel Tervnek leginkább aggódni? Szerinted ez miért van így? Hogyan kapcsolódhat ez az Istenben való bizalomhoz?
  • Szerinted Isten miért akarja, hogy naponként haladj?
  • Készíts egy listát az összes téged aggasztó dologról, melyek a "Dániel Terv" mottójú úttal kapcsolatosan felmerülnek benned. Utána szűkítsd le a listát kizárólag azokra a dolgokra, amelyekkel ma kell megküzdened. Oszd meg az aggodalmaidat, és beszélj róluk Istennek!

 

Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.23.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása